Πολιτισμός: Τι προτείνουν οι αρμόδιοι υπουργοί της Ευρώπης για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της πανδημίας

Πολιτισμός: Τι προτείνουν οι αρμόδιοι υπουργοί της Ευρώπης για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της πανδημίας

Εξέφρασαν τις απόψεις τους κατά την σημερινή τηλεδιάσκεψη της οποίας προήδρευσε ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης

Europeean_culture_ministers
H «ψηφιακή και οικολογική πολιτιστική πολιτική υπό το φως της πανδημίας» ήταν το κεντρικό θέμα της συνδιάσκεψης των υπουργών Πολιτισμού νοτιοανατολικής Ευρώπης. Στην τηλεδιάσκεψη, που πραγματοιήθηκε σήμερα, υπό την προεδρία της Ελλάδας και του υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Νικόλα Γιατρομανωλάκη, συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, και υψηλόβαθμοι αξιοματούχοι από την UNESCO, το Συμβούλιο της Ευρώπης και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 
Giatromanolakis
Ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης

Ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν ήταν τα βαριά πλήγματα που δέχτηκε ο τομέας του Πολιτισμού κατά την διάρκεια της πανδημίας αλλά και οι ενδεδειγμένοι τρόποι με τους οποίους θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα αυτά και να ανακουφιστούν οι εργαζόμενοι. Η πλειοψηφία συμφώνησε πως η πρόσβαση των πολιτιστικών φορέων σε οικονομικούς πόρους κρίνεται απαραίτητη για να χτυπηθεί η ανεργία στον κλάδο.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε και στο σημαμντικό θέμα της προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων, κυρίως μέσω της νομοθεσίας, ειδικά στον χώρο του διαδικτύου που έχει αναδειχτεί πλέον ως βασικό βήμα έκφρασης των καλλιτεχνών και των δημιουργών.

Η συνδιάσκεψη ολοκληρώθηκε με την ψήφιση της Διακήρυξης των Αθηνών μέσω της οποίας επιβεβαιώνεται η ισχυρή βούληση των κρατών-μελών για αλληλεγγύη και συνεργασία με στόχο την ενίσχυση της δικτύωσης μεταξύ των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, στον τομέα του πολιτισμού. Αναγνωρίζεται, παράλληλα, η σημαντικότητα της ανταλλαγής τεχνογνωσίας στους τομείς της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης, της ανάπτυξης δεξιοτήτων και της αξιοποίησης ψηφιακών εργαλείων, ενώ υπογραμμίζεται ο ρόλος του πολιτισμού στην ενίσχυση της δημιουργικότητας κάθε κοινωνίας.

Κλείσιμο
«Η ενδυνάμωση του πολιτιστικού και δημιουργικού κλάδου έχει αναδειχθεί σε σημαντική αναπτυξιακή στρατηγική που προωθεί την τοπική και περιφερειακή οικονομική ευημερία και την κοινωνική συνοχή, διαπίστωση που επιβεβαιώθηκε και κατά τη σημερινή ανταλλαγή απόψεων με τους υπουργούς Πολιτισμού των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης» υπογράμμισε  ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης και πρόσθεσε με νόημα: «Είναι ανάγκη να αξιοποιήσουμε κάθε διαθέσιμο εκπαιδευτικό, τεχνολογικό, οικονομικό, και νομοθετικό εργαλείο προκειμένου να απελευθερώσουμε τη δυναμική και τις προοπτικές του πολιτιστικού και δημιουργικού τομέα, θωρακίζοντας τον πολιτισμό και δίνοντας τα απαραίτητα εφόδια στους ανθρώπους του, σε εθνικό, περιφερειακό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο».

Ειδήσεις σήμερα

Ινδοί παντρεύτηκαν εν πτήσει με 160 καλεσμένους για ν' αποφύγουν τις απαγορεύσεις του lockdown - Δείτε βίντεο

Αυστραλία: Μάσκες και περιορισμοί επιστρέφουν στη Μελβούρνη έπειτα από νέα έξαρση κρουσμάτων

Επίθεση με βιτριόλι: Ανοίγει ο δρόμος για τη δίκη - Το βούλευμα για την 35χρονη Εφη
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης