Ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις για την επέτειο των 80 χρόνων από την Μάχη της Κρήτης

Ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις για την επέτειο των 80 χρόνων από την Μάχη της Κρήτης

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τελετές μνήμης, ομιλίες, εκθέσεις, ξεναγήσεις και παράλληλες αθλητικές εκδηλώσεις

maxi-tis-kritis__5_
Με ένα πλούσιο πρόγραμμα επετειακών εκδηλώσεων μνήμης, εορτάζεται στα Χανιά η 80η επέτειος από τη Μάχη της Κρήτης.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν το βράδυ του Σαββάτου στο Παλιό Λιμάνι της πόλης όπου και πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια δύο εκθέσεων. Στην Πύλη Σαμπιονάρα εγκαινιάσθηκε η έκθεση σπάνιων φωτογραφιών-μαρτυριών από την Κρήτη κατά τη διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής, με πρωτοσέλιδα εφημερίδων και αποκόμματα, περιοδικά, βιβλία και ντοκουμέντα.

Στον ίδιο χώρο εκτίθεται γερμανικό αυτοκίνητο που χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων των Γερμανών στην Κρήτη. Η έκθεση συνοδεύεται από την προβολή δυο σπάνιων δεκαλέπτων φιλμ 16 mm, επίκαιρα γερμανικής προπαγάνδας, όπως επίσης και ντοκιμαντέρ και επίκαιρα με θέμα τη Μάχη της Κρήτης. Η έκθεση την επιμέλεια της οποίας έχει ο Λευτέρης Λαμπράκης, θα διαρκέσει έως τις 30 Μαΐου.

Στο Γιαλί Τζαμισί παρουσιάστηκε εικαστικό δρώμενο με τίτλο «Ματωμένα πορτραίτα», στην μνήμη των μαχητών της Μάχης της Κρήτης και όλων όσων έχασαν τη ζωή τους στη μάχη κατά του φασισμού. Παράλληλα παρουσιάζεται έκθεση 30 μεταλλικών στηλών με Κρήτες μαχητές και έκθεση 50 πορτραίτων, έργων ζωγραφικής του καλλιτέχνη Δημήτρη Αστερίου. Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων τις βραδινές ώρες στον εξωτερικό χώρο του θεάτρου «Μίκης Θεοδωράκης» προβάλλονται εικόνες από τα γεγονότα της Μάχης της Κρήτης.

Την Τετάρτη 19 Μαΐου στο πλαίσιο της κεντρικής εκδήλωσης του Δήμου Χανίων θα γίνει η παρουσίαση υπαίθριας έκθεσης με τίτλο, «βομβαρδισμένα Χανιά», ενώ το Σάββατο 22 Μαΐου κατά την κεντρική εκδήλωση της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων θα παρουσιασθεί η επετειακή συλλεκτική έκδοση των Ελληνικών Ταχυδρομείων αφιερωμένη στα 80 χρόνια από την Μάχη της Κρήτης.

Η τελετή λήξης των φετινών εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 23 Μαΐου στο αεροδρόμιο του Μάλεμε κατά την διάρκεια της οποίας προγραμματίζεται μεταξύ άλλων, διέλευση αεροσκαφών F16 από την 115 ΠΜ σε σχηματισμό με το ακροβατικό σμήνος RED ARROWS της RAF, άλμα αλεξιπτωτιστών και επίδειξη μεμονωμένου αεροσκάφους F16 από την 115 ΠΜ (demo flight).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα 

Ινδία: «Ξεβράζει» πτώματα ο Γάγγης - Στους 4.077 οι θάνατοι από κορωνοϊό το προηγούμενο 24ωρο

Ανοιχτά σήμερα τα καταστήματα - Πού και ποιες ώρες μπορείτε να ψωνίσετε

Δολοφόνησαν 58χρονο με συμβόλαιο θανάτου στη Μεταμόρφωση - Δείτε βίντεο από τον τόπο του εγκλήματος
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης