«Δεκαοκτώ Κείμενα»: Η ιστορία της έκδοσης που έσπασε το γύψο της 21ης Απριλίου

«Δεκαοκτώ Κείμενα»: Η ιστορία της έκδοσης που έσπασε το γύψο της 21ης Απριλίου

Ο Θανάσης Βαλτινός διηγείται άγνωστες λεπτομέρειες από την έκδοσή της - Βίντεο

dekaokto_keimena
Tην έκδοση των «Δεκαοχτώ κειμένων» που έσπασαν το «γύψο» της 21ης Απριλίου  θυμάται και τιμά σήμερα  το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Ο συγγραφέας Θανάσης Βαλτινός, με αφορμή τη μαύρη επέτειο  μιλά για τα «Δεκαοχτώ Κείμενα» που εκδόθηκαν το 1970  από τον «Κέδρο», σπάζοντας τη λογοκρισία της χούντας των συνταγματαρχών.
Τα  “Δεκαοχτώ Κείμενα” που έσπασαν το «γύψο» της 21ης Απριλίου


Οι πραξικοπηματίες από την πρώτη στιγμή έβαλαν στο στόχαστρο τους καλλιτέχνες και τους ανθρώπους των Γραμμάτων. Επέβαλαν λογοκρισία, απαγόρευσαν βιβλία, συνέλαβαν και βασάνισαν λογοτέχνες. Την μακρά περίοδο σιωπής, ήρθε να σπάσει, μια συλλογική έκδοση 18 κειμένων, το 1970. Όπως αναφέρουν στον πρόλογο του βιβλίου, οι συγγραφείς: «επιχειρούμε να επαναλάβουμε, με τον εκφραστικό μας τρόπο ο καθένας, την πίστη μας σε κάποιες θεμελιακές αξίες, με πρώτη ανάμεσά τους το δικαίωμα της ελεύθερης πνευματικής και καλλιτεχνικής δημιουργίας, που δεν θα παύσουμε να διεκδικούμε και που συνδέεται αναπόσπαστα με το σεβασμό της γνώμης και της αξιοπρέπειας όλων ανεξαίρετα των δημιουργών, αλλά και του κάθε ανθρώπου».

Τιμής ένεκεν, πρώτο στη σειρά το ποίημα του νομπελίστα Γιώργου Σεφέρη Οι γάτες του Αϊ-Νικόλα  και ακολουθούν: Μικρός διάλογος (Καίη Τσιτσελή), Ο ηθοποιός (Τάκης Κουφόπουλος), Το ραντάρ (Σπύρος Πλασκοβίτης), Επιστρέφοντας (Αλέξανδρος Κοτζιάς), Νύχτες (Τάκης Σινόπουλος), Μία μαρτυρία (Νόρα Αναγνωστάκη), Ο υποψήφιος (Ρόδης Ρούφος), Ο γιατρός Ινεότης (Γιώργος Χειμωνάς), Ελ Προκαραδόρ (Θ. Δ. Φραγκόπουλος), Αλλαξοκαιριά (Στρατής Τσίρκας), Ο στόχος (Μανόλης Αναγνωστάκης), Υπεροψία και μέθη (ο ποιητής και η ιστορία) (Δ. Ν. Μαρωνίτης), Άθως (Νίκος Κάσδαγλης), Ο γύψος (Θανάσης Βαλτινός), Αγία Κυριακή στο βράχο (Μένης Κουμανταρέας), Σήματα διαβάσεων (Λίνα Κάσδαγλη), Το ύφος μιας γλώσσας και η γλώσσα ενός ύφος (Αλέξανδρος Αργυρίου).

Τα 18 κείμενα, κυκλοφορούν σε 3.000 αντίτυπα  και γίνονται ανάρπαστα. Εξαντλούνται μέσα σε λίγες μέρες και ακολουθούν δεκάδες εκδόσεις στα ελληνικά και άλλες γλώσσες. Υπεύθυνοι «σύμφωνα με το νόμο» εμφανίζονται οι Μανόλης Αναγνωστάκης, Αλέξανδρος Αργυρίου, Νίκος Κάσδαγλης, Αλέξανδρος Κοτζιάς, Τάκης Κουφόπουλος, Ρόδης Ρούφος και Θ.Δ. Φραγκόπουλος.
Ο τελευταίος εν ζωή από τους συγγραφείς Θανάσης Βαλτινός που συμμετείχε με το διήγημα «ο γύψος» μοιράζεται μαζί μας άγνωστες λεπτομέρειες της έκδοσης του.

Ειδήσεις σήμερα:

Έλυσε τη σιωπή του ο Ερντογάν για τα «χαμένα» 128 δισ. δολάρια και κατηγόρησε... την αντιπολίτευση

Γερμανία: Εκτόξευση των Πρασίνων με το τέλος της εποχής Μέρκελ - Επτά μονάδες μπροστά οι Gruenen

Handelsblatt για άνοιγμα τουρισμού: «H Ελλάδα προχωρά μόνη μπροστά»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης