Τουρκία: Έλυσε τη σιωπή του ο Ερντογάν για τα «χαμένα» 128 δισ. δολάρια και κατηγόρησε... την αντιπολίτευση

Τουρκία: Έλυσε τη σιωπή του ο Ερντογάν για τα «χαμένα» 128 δισ. δολάρια και κατηγόρησε... την αντιπολίτευση

Σάλος στα social media με το ποσό για την στήριξη της λίρας - Στην «γωνία» ο Τούρκος πρόεδρος για την κατάσταση της οικονομίας - Προχώρησε σε μίνι ανασχηματισμό μέσα στη νύχτα

erdogan-arthro
Εξηγήσεις σχετικά με το μείζον θέμα των τελευταίων ημερών στην Τουρκία που αφορά την... μοίρα 128 δισ. δολάριων τα οποία η αντιπολίτευση χαρακτηρίζει «χαμένα» επιχείρησε να δώσει ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το τεράστιο ποσό λέγεται πως το διοχέτευσε συνολικά από το 2019 η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας προκειμένου να στηρίξει την τουρκική λίρα στις αγορές συναλλάγματος. Η αντιπολίτευση έχει στοχοποιήσει τον Ερντογάν ζητώντας του να τοποθετηθεί επί του θέματος την ώρα που στα social media έχει ξεσπάσει σάλος από τα πανό που αναρτώνται με την επιγραφή «Πού πήγαν τα 128 δισ. δολάρια;».
tourkia-pano-9

Σε μία προσπάθεια να εξηγήσει την κατάσταση ο Τούρκος πρόεδρος δεν έδωσε σαφείς απαντήσεις αλλά επιχείρησε να επιτεθεί στην αντιπολίτευση λέγοντας ουσιαστικά πως προσπαθεί να αξιοποιήσει ένα θέμα το οποίο δεν υφίσταται. Όπως είπε κατά την συνεδρίαση της τουρκικής εθνοσυνέλευσης, «είναι απαραίτητο να δείτε το ζήτημα των 128 δισ. δολαρίων, το οποίο το CHP (σ.σ. Ρεπουμπλικανικό κόμμα» και οι οπαδοί του αγκάλιασαν σαν να βρήκαν θησαυρό για λίγο σε αυτή τη φωτογραφία».

Συνέχισε, δε, λέγοντας πως «στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει τίποτα αληθές για αυτά που έχουν ειπωθεί, δεδομένου ότι δεν υπάρχει πραγματικά κατανόηση για την 'τύχη' των 128 δισ. δολαρίων. Ούτε ο αριθμός είναι σωστός ούτε η έννοια που αποδίδεται είναι σωστή, ούτε η καμπάνια που διεξάγεται πάνω από αυτόν τον αριθμό είναι σωστή. Ψέμα από την αρχή μέχρι το τέλος, λάθος. Άγνοια από την αρχή έως το τέλος».

Αντικατέστησε την υπουργό Εμπορίου και σχημάτισε δύο νέα υπουργεία

Κλείσιμο
Υπενθυμίζεται πως ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν διόρισε σήμερα ένα εξέχον στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος AKP, τον Μεμέτ Μους, νέο υπουργό Εμπορίου και χώρισε σε δύο υπουργεία το υπουργείο Οικογένειας, Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής.

Με προεδρικό διάταγμα η Ρουχσάρ Πεκτζάν αντικαταστάθηκε από τον Μους στη θέση του επικεφαλής του υπουργείου Εμπορίου. Ο Μους είναι βουλευτής του AKP του Ερντογάν από το 2011 και έχει διατελέσει αντιπρόεδρος του κόμματος αρμόδιος για την οικονομία.

Στο διάταγμα, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, δεν αναφέρεται ο λόγος για την αλλαγή. Ωστόσο αυτή πραγματοποιήθηκε αφού πολιτικοί της αντιπολίτευσης κατηγόρησαν το υπουργείο της Πεκτζάν ότι αγόραζε εφόδια από την εταιρεία, που ανήκει στην οικογένεια της υπουργού, και ζήτησαν την παραίτησή της.

Το υπουργείο Εμπορίου επιβεβαίωσε ότι η αγορά απολυμαντικών έγινε πράγματι, αλλά ανέφερε σε δήλωσή του χθες, Τρίτη, ότι η επιλογή της εταιρείας βασίσθηκε μόνο στην τιμή και δεν οφείλεται «στην επωνυμία της». Σύμφωνα με το υπουργείο, η πώληση, ύψους περίπου 500.000 λιρών Τουρκίας (51.000 ευρώ), πραγματοποιήθηκε μέσα στο πλαίσιο των κανονισμών που ισχύουν.

Οι αλλαγές, τις οποίες έκανε ο Ερντογάν μέσα στη νύχτα, πραγματοποιήθηκαν εν μέσω φημών για έναν ευρύτερο κυβερνητικό ανασχηματισμό.

Ο πρόεδρος δημιούργησε δύο νέα υπουργεία χωρίζοντας σε δύο χωριστά υπουργεία το υπουργείο Οικογένειας, Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής, σύμφωνα με το διάταγμα.

Διόρισε την Ντεριά Γιανίκ υπουργό Οικογένειας και Κοινωνικής Πολιτικής και τον Βεντάτ Μπιλγκίν υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, αντικαθιστώντας την Ζεχρά Ζουμρούτ Σελτζούκ.

Ειδήσεις σήμερα:

Έρρικα Πρεζεράκου: Κάνουμε ομαδική προσευχή για την Αναστασία - Δύο φορές βγήκε από την εντατική

Γερμανία: «Πράσινο φως» από το Συνταγματικό Δικαστήριο για την επικύρωση του ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης

Διάγγελμα Μπάιντεν για την ετυμηγορία για τον φόνο του Φλόιντ: «Ένα γιγαντιαίο βήμα μπροστά στην πορεία προς τη δικαιοσύνη»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης