Ξεκινά η αποκατάσταση της ιστορικής Βιοτεχνίας Ελληνικών Μαντηλιών στο Μεταξουργείο

Ξεκινά η αποκατάσταση της ιστορικής Βιοτεχνίας Ελληνικών Μαντηλιών στο Μεταξουργείο

Στόχος του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού η αναβίωση μιας πολύτιμης παραδοσιακής τεχνικής

Ergastirio_Madilion
Οι μηχανές θα πάρουν και πάλι μπροστά στο 130 ετών κτήριο του Τυποβαφικού Εργαστηρίου, στο Μεταξουργείο, καθώς η ιστορική  Βιοτεχνία Ελληνικών Μαντηλιών (ΒΕΜ) θα επαναλειτουργήσει, πλήρως ανανεωμένη, μετά από πολλά χρόνια αναβιώνοντας μια πολύτιμη παράδοση. Ήδη έχουν ξεκινήσει οι πρώτες εργασίες καθαρισμού στο διατηρητέο κτήριο το οποίο ανήκει στο υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού που έχει αναλάβει και το έργο της αποκατάστασής του.

Άρρηκτα συνδεδεμένο με την τέχνη του σταμπωτού υφάσματος το εργοστάσιο λειτουργούσε μέχρι  τα τέλη της δεκαετίας του ’90 τροφοδοτώντας ολόκληρη την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό με τα παραδοσιακά μαντήλια, απαραίτητο αξεσουάρ της εγχώριας χορευτικής παράδοσης του τόπου μας και όχι μόνον. Το 1995 κηρύχθηκε διατηρητέο μνημείο, όπως και το σύνολο του εξοπλισμού του, συμπεριλαμβανομένων και κινητών αντικειμένων που αποτελούσαν μέρος της βιοτεχνικής παραγωγής. Το 1999 παραχωρήθηκε στο ΥΠΠΟΑ από την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου, στην οποία ανήκε, ενώ το 2003 εγκρίθηκε η εξαγορά του.
Ergostasio_Mantilion_1

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα και την σειρά των εργασιών, στο πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου ολοκληρώνονται οι καθαρισμοί στο κτήριο. Ηδη έχει γίνει η καταγραφή των σημαντικότερων από τα κινητά αντικείμενα, τα οποία απομακρύνθηκαν από το κτήριο προς φύλαξη. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται τελάρα, έπιπλα, σφραγίδες, υφάσματα, αντικείμενα από το χημείο και χαρτώο υλικό. Μέχρι το τέλος Μαϊου ολοκληρώνεται η αποτύπωση του κτηρίου και καθορίζονται οι μελλοντικές χρήσεις τους, ώστε να συνταχθεί το κτηριολογικό πρόγραμμα. Στη συνέχεια, και μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, θα εκπονηθούν οι απαιτούμενες μελέτες (αρχιτεκτονική, στατική, ηλεκτρομηχανολογική) για την πλήρη αποκατάσταση του κτηρίου.

Παράλληλα, οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού θα εξετάσουν τη δυνατότητα συνεργασιών και συνεργιών του ΒΕΜ με άλλους φορείς του νεώτερου πολιτισμού, όπως το Κέντρο Μελέτης Νεώτερης Κεραμεικής – Ίδρυμα Οικ. Γ. Ψαρόπουλου ή το Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο Λάρισας, το οποίο έχει ήδη αξιοποιήσει την τεχνογνωσία των σταμπωτών του Τυρνάβου για την παραγωγή νέων σταμπωτών υφασμάτων, και η κλωστοϋφαντουργία Μέντη –παράρτημα πλέον του Μουσείου Μπενάκη-, προκειμένου να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την ανάπτυξη του Κέντρου Χειροτεχνίας, το οποίο θα συνδεθεί οργανικά με το Μουσείο Νεώτερου Ελληνικού Πολιτισμού και θα συνεργάζεται στενά με τον Οργανισμό Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων.
Κλείσιμο
Ergostasio_Mantilion_2
Ο οδικός χάρτης για την αποκατάσταση του κτηρίου της ΒΕΜ συζητήθηκε σε σύσκεψη υπό την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, στην οποία συμμετείχαν η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Προστασίας και Αναστήλωσης Νεωτέρων και Σύγχρονων Μνημείων Γιάννα Καράνη, η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς Βίλλυ Φωτοπούλου, η Διευθύντρια του Μουσείου Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού Έλενα Μελίδη και υπηρεσιακά στελέχη του ΥΠΠΟΑ.

«Στόχος του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού είναι η Βιομηχανία Ελληνικών Μαντηλιών να εξελιχθεί σε ένα ζωντανό Κέντρο Χειροτεχνίας στην ιστορική γειτονιά του Μεταξουργείου, με την ανάπτυξη συνεργειών με αντίστοιχα κύτταρα, τα οποία διατηρούν ζωντανές τις σπάνιες παραδοσιακές τεχνικές, που σταδιακά χάνονται. Πρόθεσή μας είναι -σε έναν βαθμό- να αναβιώσουμε την τέχνη του παραδοσιακού σταμπωτού και των συναφών τεχνών.» τόνισε η Λίνα Μενδώνη και πρόσθεσε: «Το οικοδόμημα που για πολλά χρόνια στέγαζε μια σημαντική παραδοσιακή παραγωγική δραστηριότητα μπορεί να αποτελέσει τον πυρήνα μίας ουσιαστικής παρέμβασης στην περιοχή αυτή του κέντρου της Αθήνας, και να λειτουργήσει καταλυτικά στην αναβάθμιση της περιοχής. Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση του έργου της ανάδειξης και αξιοποίησης του ΒΕΜ στο Μεταξουργείο σε έναν σύγχρονο πολιτιστικό πόλο, αποτελεί προϊόν στενής διεπιστημονικής συνεργασίας πολλών ειδικοτήτων, όπως εθνολόγων, λαογράφων, μουσειολόγων, αρχιτεκτόνων, ειδικών στην ιστορία του υφάσματος και της μόδας».
Ειδήσεις σήμερα: 

Ιταλία: Συμφωνία κυβέρνησης - επιχειρήσεων για εμβολιασμούς στους χώρους εργασίας

Εμβόλιο AstraZeneca: Συνεδριάζουν στις 20:00 οι υπουργοί Υγείας της ΕΕ - Περιμένουν τις ανακοινώσεις του ΕΜΑ

Self test: Από σήμερα στα φαρμακεία - Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης