Σεξουαλική βία στο θέατρο: Κάθε δημόσια εξομολόγηση θύματος πυροδοτεί νέες καταγγελίες

Σεξουαλική βία στο θέατρο: Κάθε δημόσια εξομολόγηση θύματος πυροδοτεί νέες καταγγελίες

 Οι υποθέσεις που πρέπει να τρέξουν γρήγορα για να μην παραγραφούν - Το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών δέχεται καθημερινά νέους φακέλους

Theatro_katagelies
Σε ένα ορμητικό ποτάμι που παρασύρει και βγάζει στην επιφάνεια, μετά από χρόνια ολόκληρα, καλά κρυμμένους σκελετούς έχει μετατραπεί πλέον το ελληνικό κίνημα #MeToo, που ξεκίνησε με τις γενναίες καταγγελίες της Ολυμπιονίκη Σοφίας Μπεκατώρου και έχει εισβάλλει, τις τελευταίες εβδομάδες, στο χώρο του ελληνικού θεάτρου. Όσο περνούν οι μέρες ο αρχικός φόβος και η ανασφάλεια των θυμάτων σεξουαλικής κακοποίησης – παρενόχλησης, μεταξύ των οποίων και ανήλικοι – μετατρέπεται σε θυμό, οργή, θάρρος και δύναμη, συναισθήματα που τους ωθούν να ορθώσουν το ανάστημά τους, να υψώσουν τη φωνή του και να μιλήσουν καταγγέλοντας τις δικές του τραυματικές εμπειρίες, έχοντας και τη στήριξη της πλειοψηφίας της ελληνικής κοινωνίας.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι κάθε φορά που ένα θύμα δημοσιοποιεί την ιστορία του εμφανίζονται νέες καταγγελίες ανθρώπων που προστίθενται ως δυναμικοί κρίκοι δυνατή αλυσίδα ενάντια στην κακοποίηση κάθε είδους που ολοένα και μεγαλώνει. Κι ενώ οι καταγγελίες που έχουν φθάσει όλο αυτό το διάστημα στο νεοιδρυθέν Πειθαρχικό Όργανο του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ) ελέγχονται και αξιολογούνται με εντατικούς ρυθμούς, καταφθάνουν καθημερινά, νέες υποθέσεις από εργαζόμενους διαφόρων ειδικοτήτων στο χώρο του θέατρου αλλά και από άτομα που δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με τον καλλιτεχνικό χώρο παρόλα αυτά υποστηρίζουν πως έπεσαν θύματα ασυγκράτητων και άρρωστων ενίοτε σεξουαλικών ορέξεων και αντιεπαγγελματικών συμπεριφορών γνωστών εκπροσώπων της εγχώριας θεατρικής «οικογένειας».
Ο Βασίλης για την προσέγγιση που δέχτηκε από τον φερόμενο θύτη που τον κακοποιούσε σεξουαλικά

Στο μεταξύ μετά τις μεγάλες διαστάσεις που έχει λάβει πλέον η υπόθεση, και τις νέες σοκαριστικές πτυχές της που αναδεικνύονται καθημερινά, η εισαγγελία έχει ήδη καλέσει τον Πρόεδρο του ΣΕΗ, Σπύρο Μπιμπίλα, να καταθέσει ως μάρτυρας και να παραδόσει τους ατομικούς φακέλους που έχει μέχρι στιγμής ετοιμάσει,  κάτι το οποίο θα συμβεί την ερχόμενη Δευτέρα.

Πολύ σημαντικός ωστόσο κρίνεται ο χρονικός ορίζοντας στον οποίο θα εξεταστούν αυτές οι υποθέσεις καθώς κάποιες αγγίζουν τα χρονικά όρια της παραγραφής και κινδυνεύουν να πέσουν στο κενό εάν υπάρξουν μεγάλες καθυστερήσεις. Κοινή απαίτηση των καταγγελόμενων αλλά και της κοινωνίας ευρύτερα είναι να δοθεί σε αυτές μια προτεραιότητα. 

Σε κάθε περίπτωση το ελληνικό θέατρο διέρχεται μια κομβική στιγμή της ιστορίας του, μια περίοδο αναχαταραχής, σοκαριστικών αποκαλύψεων και προσωπικών αποκαθηλώσεων οι οποίες ελπίζουμε να οδηγήσουν στην πολυπόθητη Κάθαρση που ούτως η άλλως του αξίζει!

Ειδήσεις σήμερα: 

Σε επτά περιοχές στα βόρεια προάστια παραμένουν τα προβλήματα ηλεκτροδότησης

«Αναγνώρισα αυτόν που πήγε να με σκοτώσει»: Συγκλονιστική μαρτυρία οδηγού ταξί για τον serial killer της Κηφισιάς

ΗΠΑ: Κατασχέθηκαν πάνω από 10 εκατομμύρια πλαστές μάσκες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης