Αυτοί είναι οι νικητές του 33ου Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου

Αυτοί είναι οι νικητές του 33ου Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου

Δείτε βίντεο από τις ταινίες που ξεχώρισαν

Digger

Το «Digger» του Τζώρτζη Γρηγοράκη (Ελλάδα – Γαλλία), που έχει κάνει ιδιαίτερη αίσθηση και στο εξωτερικό, ήταν ο μεγάλος νικητής του φετινού 33ου Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου αποσπώντας το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας της ελληνικής επιτροπής αλλά και το Βραβείο Κοινού. Η διοργάνωση πραγματοποιήθηκε φέτος διαδικτυακά, λόγω των περιορισμών της πανδημίας, και έριξε την αυλαία του το Σάββατο το βράδυ.

Digger (2020) | Trailer | Vangelis Mourikis | Argyris Pandazaras | Sofia Kokkali |


Στο μεταξύ η Διεθνής Επιτροπή επέλεξε ως Καλύτερη Ταινία του φεστιβάλ το κοινωνικοπολιτικό δράμα του Tiago Guedes «Η ιδιοκτησία (A Herdade / The Domain)» (Πορτογαλία, Γαλλία) διακρίνοντας την «τέλεια ισορροπία που διατηρεί ανάμεσα στο επικό και το προσωπικό στοιχείο».

The Domain / Le Domaine (2019) - Trailer (English Subs)


Το Βραβείο Δεύτερης Καλύτερης Ταινίας απονεμήθηκε στην ταινία του Μαρίνου Καρτίκκη «Πολίτης τρίτης ηλικίας» (Κύπρος) η οποία, σύμφωνα με το σκεπτικό της διεθνούς κριτικής επιτροπής, θολώνοντας τα όρια μεταξύ πραγματικότητας και μυθοπλασίας, με μια προσέγγιση μινιμαλιστική, του τύπου «το λιγότερο είναι και περισσότερο», δομημένο με επαναλήψεις, σαν ένα μουσικό ρεφραίν, είναι ένα τρυφερό κινηματογραφικό ποίημα για την ανθρώπινη ύπαρξη.

Senior Citizen -  Πολίτης Τρίτης Ηλικίας Official Trailer


Παράλληλα, η ελληνική κριτική επιτροπή απένειμε ειδική μνεία στην ταινία του Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου (Ελλάδα) «Ντάνιελ 16» υπογραμμίζοντας την δεξιοτεχνία με την οποία χειρίστηκε ο σκηνοθέτης τις απαιτητικές δραματουργικά σκηνές.

DANIEL 16


Διάκριση έλαβε, επίσης, και η ταινία της Ελπινίκης Βουτσά-Ρεντζεποπούλου (Ελλάδα) «Ποιος, ποιος θα φαγωθεί» η οποία απέσπασε το Βραβείο Fipresci – Θόδωρος Αγγελόπουλος. Όπως επεσήμανε η κριτική επιτροπή στο σκεπτικό της απόφασής της «η σκηνοθέτιδα, με επιδεξιότητα καταφέρνει να αναμείξει την ελληνική μυθολογία και τις βιβλικές αναφορές με την ανθρωπολογία και την κοινωνιολογία, προκειμένου να εξετάσει προσεχτικά, με οξύνοια αλλά και συμπόνοια, τη σημερινή οικονομική και ανθρωπιστική κρίση»

Κλείσιμο
Who will be eaten / Ποιος, ποιος θα φαγωθεί (Official Trailer)

 

Ειδήσεις σήμερα: 

Εποχικά καταστήματα: Ανοίγουν με αυστηρά μέτρα για τον κορωνοϊό - Τι πρέπει να γνωρίζουμε

Επέτειος Γρηγορόπουλου: 374 οι προσαγωγές σε όλη τη χώρα - 135 συλλήψεις - Ολονύχτια επιφυλακή της ΕΛ.ΑΣ

Ελληνίδα γιαγιά ετών… 33: Μην παντρεύεστε μικρές. Σπουδάστε, δουλέψτε, ζήστε…

 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης