LIVE

Κορωνοϊός

Αρχαία σταθμού Βενιζέλου: Επτά φορείς της Θεσσαλονίκης τάσσονται υπέρ της προσωρινής απόσπασής τους

Arxaia_Metro

Ανάμεσά τους ο Δήμος Θεσσαλονίκης, το Βιομηχανικό Επιμελητήριο και  ο Εμπορικός Σύλλογος της πόλης

Την υποστήριξή τους στην απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) σχετικά με την προσωρινή απόσπαση και επανατοποθέτηση των σημαντικών αρχαιοτήτων που βρέθηκαν στο σημείο όπου θα κατασκευαστεί ο σταθμός Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης εκφράζουν επτά φορείς της πόλης. Την παραπάνω θέση τους μάλιστα κοινοποίησαν και στο Συμβούλιο της Επικρατείας στο οποίο έχει προσφύγει ο Σύλλογος Ελλήνων αρχαιολόγος, μαζί με άλλους φορείς, εναντίον της απόφασης προτείνοντας ως ασφαλέστερη την επιλογή της κατά χώραν διατήρησης των αρχαίων.

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η Περιφερειακή Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Κεντρικής Μακεδονίας, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας και ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης υποστηρίζουν, μεταξύ άλλων, ότι «λόγοι δημοσίου συμφέροντος επιβάλουν την ολοκλήρωση του Σταθμού Βενιζέλου με τη συνύπαρξη αρχαιοτήτων και μετρό, με τον βέλτιστο, οικονομικότερο, ασφαλέστερο και συντομότερο τρόπο για το έργο και τη ζωή της πόλης» και πως αυτός ο τρόπος είναι «η απόσπαση, εκσκαφή, επανατοποθέτηση και ανάδειξή τους στην ίδια ακριβώς θέση, όπου αρχικά είχαν κατασκευασθεί, μέθοδος δηλαδή που ορθώς εφαρμόστηκε λίγες εκατοντάδες μέτρα μακρύτερα, στο Σταθμό Αγίας Σοφίας».

Ολόκληρη η γραπτή παρέμβαση

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η Περιφερειακή Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Κεντρικής Μακεδονίας, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας και ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης με παρέμβασή μας υποστηρίζουμε την απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού σχετικά με την έγκριση μελέτης κατασκευής του Σταθμού της ‘‘Βενιζέλου’’ με προσωρινή απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων.

Την ίδια θέση προβάλλαμε κατά τη μαραθώνια συνεδρίαση του ΚΑΣ (Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου) της 18ης Δεκεμβρίου 2019, όπου με σχεδόν ομόφωνη απόφαση λήφθηκε η απόφαση για την προσωρινή απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων κατά 92%. Και αυτή μας τη θέση υποστηρίξαμε, μαζί με την ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΑΕ, ενώπιον της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, κατά τη συζήτηση αιτήσεως πολιτών και συλλογικοτήτων, για την ακύρωση της απόφασης της αρμόδιας Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, που πραγματοποιήθηκε την 6η Νοεμβρίου 2020.

Λόγοι δημοσίου συμφέροντος επιβάλουν την ολοκλήρωση του Σταθμού Βενιζέλου με τη συνύπαρξη αρχαιοτήτων και μετρό, με τον βέλτιστο, οικονομικότερο, ασφαλέστερο και συντομότερο τρόπο για το έργο και τη ζωή της πόλης. Αυτός δεν είναι άλλος από την απόσπαση, εκσκαφή, επανατοποθέτηση και ανάδειξή τους στην ίδια ακριβώς θέση, όπου αρχικά είχαν κατασκευασθεί, μέθοδος δηλαδή που ορθώς εφαρμόστηκε λίγες εκατοντάδες μέτρα μακρύτερα, στο Σταθμό Αγίας Σοφίας, χωρίς να διαμαρτυρηθεί οποιοσδήποτε, και μάλιστα – κατά γενική ομολογία - για αρχαιότητες ίδιας ή και μεγαλύτερης αξίας, που ήδη έχουν αποσπασθεί.

Η αναμενόμενη βελτίωση των συγκοινωνιών της πόλης της Θεσσαλονίκης, με τη λειτουργία του μετρό θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στις συνθήκες ζωής των πολιτών, καθώς η κυκλοφορία και η κινητικότητα εντός του αστικού ιστού συνιστούν μία από τις βασικότερες παραμέτρους της ποιότητας ζωής. Πέραν αυτών θα επιδράσει θετικά στην ανάπτυξη, καθώς θα επιφέρει τόνωση της αγοράς και στήριξη της τοπικής οικονομίας, που έχει πληγεί επί σειρά ετών, εξαιτίας της καθυστέρησης στην ολοκλήρωση του έργου.
Σήμερα, οι εμπορικοί δρόμοι γύρω από τον συγκεκριμένο σταθμό εμφανίζουν εικόνα ερήμωσης. Η επιχειρηματική δραστηριότητα έχει ελαχιστοποιηθεί και τείνει να εξαφανισθεί, ενώ ελεύθεροι επαγγελματίες την έχουν εγκαταλείψει και ολόκληρη η περιοχή υποβαθμίζεται με τρόπο δραματικό. Η πόλη δεν αντέχει άλλες αναβολές και ματαιώσεις, ούτε έχει τα χρονικά και αντικειμενικά περιθώρια για πειραματισμούς. Τα χρόνια της εγκατάλειψης και της αδιαφορίας, που σωρεύουν και αθροίζουν κόστη σε βάρος πολιτών, πρέπει να τελειώσουν άμεσα και να δώσουν τη θέση τους σε μια νέα περίοδο, ανάπτυξης, άνθισης του εμπορίου, ανάδειξης των αρχαιοτήτων και συνολικής αναβάθμισης της ποιότητας ζωής κατοίκων και επισκεπτών, μέσα σε ένα αναμορφωμένο αστικό περιβάλλον. Η περιοχή πρέπει να ανακτήσει τη μορφή που είχε για αιώνες, αυτή του εμπορικού κέντρου της πόλης.

Η κατασκευή του έργου με τη μέθοδο απόσπασης και επανατοποθέτησης θα αναδείξει τις αρχαιότητες του Σταθμού Βενιζέλου, παράλληλα με την μόνιμη προστασία τους. Άλλωστε, τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου προκρίνουν αυτή τη μέθοδο και επικαλούνται σειρά λόγων σε πρόσφατη κοινή ανακοίνωσή τους. Την επιστημονική άποψη αυτών ασπαζόμαστε απολύτως καθώς πέραν των άλλων κατέχει θεσμική υπόσταση και δεν είναι αυτόκλητη θεματοφύλακας του πολιτισμού.

Αναμένουμε με σεβασμό την ετυμηγορία του δικαστηρίου και ευελπιστούμε ότι η έκδοση της απόφασής του θα αποτελέσει αφενός τον τερματισμό μιας εξαετούς διαμάχης και οδυνηρών καθυστερήσεων και αφετέρου την αφετηρία μίας περιόδου σημαντικής οικονομικής ανάπτυξης για τη Θεσσαλονίκη και βελτίωσης συνθηκών ζωής των κατοίκων της.

Ειδήσεις σήμερα:

Μυστήριο με τον μεταλλικό «μονόλιθο» που βρέθηκε στη Γιούτα: Ποιος τον έβαλε στην έρημο και γιατί;

Η Μέγκαν Μαρκλ αποκαλύπτει ότι απέβαλε - «Ήξερα, ενώ κρατούσα το πρώτο μου παιδί, ότι έχανα το δεύτερο»

Τζο Μπάιντεν στην πρώτη του συνέντευξη: Η προεδρία μου δεν θα είναι μια «τρίτη θητεία Ομπάμα»! 
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (7)

Ζ

Αν τελικά αποφασιστεί να μην μετακινηθούν τα αρχαία αυτό θα σημαίνει τέλος το μετρό για τη Θεσσαλονίκη.Οι αρχαιολόγοι και όλο το αριστερό σκυλολόϊ που τους στηρίζει έχουν πολλή μεγάλη ευαισθησία για τα αρχαία, αλλά μόνο για τα αρχαία της Βενιζέλου.Η Αμφίπολη για παράδειγμα,δεν τους απασχολεί καθόλου.Βρε ούστ.

κωστας στεργιοπουλος

Ευτυχώς που στην Αίγυπτο δεν έχουν αρχαιολόγους διαμετρήματος των δικών μας και έτσι έγινε δυνατή η μετακίνηση ολόκληρου βουνού που περιείχε τον ναό ΑΜΠΟΥ ΣΙΜΠΕΛ σε νέα τοποθεσία και έτσι έγινε δυνατή η δημιουργία της σημαντικής λίμνης ΝΑΣΕΡ

ΠΑΟΚ

Μας πρήξατε 20 χρόνια μ'αυτή την ιστορία! ΠΟΣΕΣ ΦΟΡΕΣ πρέπει να δικαστει στο ΣτΕ μια υπόθεση; Οτι και να γίνει κάποιοι θα είναι δυσαρεστημένοι. Μια αποφαση και τερμα. Απο κει και πέρα μόκο, να τελειώνει αυτό το ρημάδι το Μετρό. ΟΚ με την ιστορική αξία των ευρημάτων. ΠΑΡΤΕ ΤΑ απο κει ή μην τα παίρνετε, αλλά να τελειώνουμε. Την αξία των επιχειρήσεων και των ανθρώπων που καταστράφηκαν τόσα χρόνια που παίζετε τις κουμπάρες την υπολογίσατε; ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΛΗΡΩΝΕΤΕ ΑΥΤΟΥΣ αν θέλετε να δικάζεται 20 χρόνια μια υπόθεση. Την ταλαιπωρία των οδηγών τη σκεφτήκατε; Υπολογίσατε το κόστος της ρύπανσης από το μποτιλιάρισμα; Το κόστος στην υγεία των κατοίκων; ΑΥΤΑ να βάζετε στο ζύγι που μας πρήξατε με τα αρχαια.

Γιατί;

Γιατί δεν γίνεται αναφορά στην ρύθμιση που αφορά τους συμβασιούχους στο ΥΠΠΟΑ με την οποία δεν τους δίνεται η δυνατότητα να συμμετέχουν σε προκηρύξεις (βλέπε http://www.opengov.gr/cultureathl/?p=8229). Άρθρο 53 Ρυθμίσεις για το προσωπικό ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου που απασχολείται σε έργα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού Το επιστημονικό προσωπικό και οι εξειδικευμένοι τεχνίτες που προσλαμβάνονται και απασχολούνται από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού με συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου σε έργα έρευνας, ανασκαφής, αναστήλωσης, αποκατάστασης, συντήρησης και διαμόρφωσης αρχαιολογικών χώρων, μνημείων και έργων τέχνης, που επιδοτούνται από εθνικούς ή ευρωπαϊκούς πόρους, δεν δύνανται να υποβάλλουν αίτηση πρόσληψης σε άλλη προκήρυξη του ίδιου Υπουργείου για έργο, οι εργασίες του οποίου εμπίπτουν εντός του συμβατικού χρόνου της εργασιακής τους σχέσης στο έργο, στο οποίο απασχολούνται κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης. Η υποβολή τέτοιας αίτησης λογίζεται ως μη γενόμενη.

Τελειώνετε

Ταλαιπωρία επί δεκαετίες γιατί οι αρχαιολόγοι και τα συνδικαλιστικά όργανα τους θέλουν να αρμεγουν την αγελάδα επ άπειρον...

δρ. Μαύρος

Όχι ρε παιδιά! Οι αρχαιολόγοι (οι συνδικαλιστές τους), κάποιοι δημοσιογράφοι και οι αριστεροί δικαιωματιστές λένε να μην μετακινηθούν! Αυτοί ξέρουν καλύτερα αφού!

Έλεος

Πραγματικά απαράδεκτη απόφαση...

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης