«Ο Μεγάλος Δικτάτωρ»: Ο Τσάρλι Τσάπλιν «γιορτάζει» στη Θεσσαλονίκη
Με αφορμή της επέτειο συμπλήρωσης 80 χρόνων από την πρεμιέρα της ταινίας
«Υπάρχει θέση για όλους σε αυτόν τον κόσμο. Και η φιλόξενη γη είναι εύφορη και μπορεί να καλύψει τις ανάγκες όλης της ανθρωπότητας. Μπορούμε κάλλιστα να ζούμε μια ζωή ελεύθερη και ωραία, έχουμε χάσει όμως τον δρόμο μας»: Το παραπάνω απόσπασμα προέρχεται από την ομιλία του Τσάρλι Τσάπλιν στην ταινία «Ο Μεγάλος Δικτάτωρ». Με αφορμή της επέτειο συμπλήρωσης 80 χρόνων από την πρεμιέρα του κλασικού αυτού αριστουργήματος θα πραγματοποιηθεί μία ειδική προβολή, την Τετάρτη 28 Οκτωβρίου στις 21.00 στοΟλύμπιον της Θεσσαλονίκης.
Ο Τσάρλι Τσάπλιν, στην πρώτη του καθαρά ομιλούσα ταινία, εγκαταλείπει τον χαρακτήρα του Σαρλό για να υποδυθεί τον διπλό ρόλο του κουρέα και του δικτάτορα Χίνκελ, σε μια μεγαλοφυή σάτιρα του Χίτλερ και των ολοκληρωτικών καθεστώτων.
Σκηνές όπως αυτές όπου ο Τσάπλιν χορεύει μπαλέτο με την Υδρόγειο, ή του τουρτοπόλεμου ανάμεσα στον Χίνκελ και τον Μπεντσίνο Ναπαλόνι (δικτάτορα της Βακτηριδίας), αλλά ιδιαίτερα της πύρινης ομιλίας του Χίνκελ που λιώνει τα μικρόφωνα ανήκουν στις πλέον ανεξίτηλες στιγμές της κινηματογραφικής ιστορίας.
H Inalan μπαίνει δυναμικά στο παιχνίδι του Double Play, αποδεικνύοντας ότι η κορυφαία σύνδεση μπορεί και πρέπει να πηγαίνει πακέτο με την απεριόριστη επικοινωνία.
Στο πλαίσιο του 11ου Φόρουμ, εκπρόσωποι της Πολιτείας, του ακαδημαϊκού και του επιχειρηματικού κόσμου έβαλαν στο μικροσκόπιο το χάσμα ανάμεσα στη μάθηση και τις σύγχρονες απαιτήσεις της παραγωγής.