Ρεμπώ - Βερλαίν: Οι «καταραμένοι ποιητές» της Γαλλίας συνεχίζουν να προκαλούν

Ρεμπώ - Βερλαίν: Οι «καταραμένοι ποιητές» της Γαλλίας συνεχίζουν να προκαλούν

Δύο σπουδαίοι ποιητές ή δύο «αναρχικοί» εραστές; Σε κάθε περίπτωση εξακολουθούν να διχάζουν τη γαλλική κοινωνία

rimbaud
«Aux grands hommes la patrie reconnaissante». Δηλαδή «Στους μεγάλους άνδρες της, η πατρίδα ευγνωμονούσα».

Αυτή είναι η επιγραφή που θα δει οποιοσδήποτε επισκέπτης στο Panthéon των Παρισίων.


Ένα μαυσωλείο που περιέχει τα λείψανα διακεκριμένων Γάλλων, φιλοσόφων, ποιητών και πολιτικών , όπως ο Βολταίρος ο Ζαν Ζακ Ρουσσώ, ο Βίκτωρ Ουγκώ και ο Εμίλ Ζολά.

Ένα από τα σημαντικότερα εκθέματα των Παρισίων που όμως, οι απόγονοι δύο εκ των πιο επιδραστικών ποιητών της Γαλλίας προσπαθούν να απαξιώσουν. Ο λόγος για τον Αρθούρο Ρεμπώ (Arthur Rimbaud, και τον Πωλ Βερλαίν (Paul Verlaine).



Rimbaud2



Κλείσιμο
Η υπουργός πολιτισμού της Γαλλίας επιθυμεί να μεταφέρει τα λείψανα των δύο αυτών ποιητών στο Panthéon. Όμως η οικογένεια του Ρεμπώ, του ποιητή που στα 18 του μόλις χρόνια έγραψε το αριστούργημα «Μια Εποχή στην Κόλαση εκφράζει αντιρρήσεις. Η ερωτική σχέση του Ρεμπώ με τον πασίγνωστο, τότε, και κατά 12 χρόνια μεγαλύτερό του Πωλ Βερλαίν, που προκάλεσε σκάνδαλο στη Γαλλία, στο Βέλγιο και Αγγλία, εξακολουθεί να στοιχειώνει τους δύο σπουδαίους αυτούς καλλιτέχνες, ακόμα και μετά θάνατον. 

«Η ζωή του Ρεμπώ ούτε ξεκίνησε, ούτε τελειώσει με τον Βερλαίν. Αν βρεθούν μαζί στο Panthéon, όλοι θα νομίσουν ότι ήταν απλώς δύο ομοφυλόφιλοι και τίποτε άλλο», δηλώνει η Ζακλίν - Ρισιέ - Ρεμπώ, η τελευταία απόγονος της οικογένειας του σπουδαίου αυτού «καταραμένου» ποιητή και τυχοδιώκτη που από την Σαρλβίλ των Αρδενών έφτασε μέσω Πάρου και Κύπρου, στην Βόρειο Αφρική, έχοντας γράψει, στα 18 του  μόλις χρόνια, μερικά από τα αριστουργήματα της ευρωπαικής ποίησης.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης