«Το Τάβλι»: Είδαμε μία sold out ''παρτίδα'' στους Αγίους Θεοδώρους την Κυριακή

«Το Τάβλι»: Είδαμε μία sold out ''παρτίδα'' στους Αγίους Θεοδώρους την Κυριακή

Μέσα από το προφητικό μονόπρακτο του Δημήτρη Κεχαΐδη, ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης και ο Γεράσιμος Σκιαδαρέσης κυνηγούν το άπιαστο όνειρο του νεοέλληνα: να γίνει πλούσιος

IMG_6476
H καθιερωμένη, βράδυ Κυριακής, κίνηση στην επιστροφή της Αθηνών - Κορίνθου κάλπαζε. Η καινούργια εργάσιμη εβδομάδα σε λίγες ώρες ξεκινούσε για τους εκδρομείς του Σαββατοκύριακου.

Στους Αγίους Θεοδώρους τα στέκια άδειαζαν σιγά- σιγά.
Όμως στη Χρήστου Νικολάου, που βγάζει στην παραλία από την Παλιά Εθνική Οδό, δεν υπήρχε γωνιά για να παρκάρεις.
Έξω από το Σινέ «Άστρον» ο κόσμος έκανε ουρά. Τα εισιτήρια είχαν εξαντληθεί, με δεδομένο και το υγειονομικό πρωτόκολλο του φετινού καλοκαιριού της πανδημίας που επιβάλλει αποστάσεις ανάμεσα στα καθίσματα και πληρότητα που δεν ξεπερνά το 70%.

Τα μονόφυλλα στις κολώνες διαφήμιζαν εδώ και μέρες: «Το Τάβλι» του Δημήτρη Κεχαίδη με τον Ιεροκλή Μιχαηλίδη και τον Γεράσιμο Σκιαδαρέση, την Κυριακή 26 Ιουλίου στο Σινέ «Άστρον» στις 9.30 μ.μ.

Κλείσιμο


Η ευκαιρία ήταν ιδανική για μία αλλιώτικη θεατρική εμπειρία, με ένα κλασικό πλέον νεοελληνικό μονόπρακτο, δύο γερούς ρολίστες στους δύο εμβληματικούς χαρακτήρες του έργου και την καλοκαιρινή συνθήκη του θερινού σινεμά.



Ευτυχώς βρέθηκαν δύο κενές θέσεις στην τελευταία σειρά της πλατείας η οποία έγινε τελικά … προτελευταία, αφού το sold out της βραδιάς επέβαλλε να στηθούν λίγες ακόμη καρέκλες για να μη μείνει κανένας παραπονούμενος.
Και έτσι κι έγινε.

IMG_6479

Τα φώτα έσβησαν, τα γιασεμιά μοσχοβολούσαν όλο τριγύρω, ανάμικτα με το φρεσκοψημένο ποπ κορν από το κυλικείο, το φεγγάρι δεν είχε γεμίσει ακόμα, τα παιδιά ακούγονταν από μακριά να παίζουν στην πλατεία, η γειτονική γάτα σουλατσάρισε στο διάδρομο με το χαλικάκι για να πάρει τη θέση της και ο Κόλλιας (Ιεροκλής Μιχαηλίδης) μαζί με τον Φώντα (Γεράσιμος Σκιαδαρέσης) βγήκαν από το πρόχειρο καμαρίνι τους πίσω στο ηλεκτρολογείο, διέσχισαν τη γεμάτη πλατεία και ανέβηκαν στη σκηνή.

Για μία ακόμη παρτίδα, με ανεκπλήρωτα όνειρα και χαμένες προσδοκίες

20200726_214137_2



«Το Τάβλι» του μάστορα της νεοελληνικής δραματουργίας Δημήτρη Κεχαίδη (1993-2005) πρωτοανέβηκε μέσα στη Χούντα, το 1972, από τον Κάρολο Κουν στο «Θέατρο Τέχνης», με τον Νικήτα Τσακίρογλου και τον Γιάννη Μόρτζο.
Από τότε έχει παρουσιαστεί πάρα πολλές φορές ξανά - θυμάμαι χαρακτηριστικά μια πολύ ιδιαίτερη παράσταση, το καλοκαίρι του 2012, με τον Νίκο Ορφανό και τον Κωνσταντίνο Κάππα σε ένα φυσικό σκηνικό του έργου, μια πραγματική αυλή στου Ψυρρή, όπου οι θεατές βρίσκονταν καθισμένοι σε απόσταση αναπνοής από τους ηθοποιούς.


IMG_6863

Το φετινό ανέβασμα που παρουσιάζεται σε περιοδεία από το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κοζάνης, έχει ένα πολύ πιο ελαφρύ και εύχρηστο σκηνικό για τις μετακινήσεις του (Πουλχερία Τζόβα), με όλα εκείνα τα απαραίτητα ρεαλιστικά στοιχεία.
Άλλωστε όλη η δράση εξελίσσεται σε μία φτωχική αυλή κάπου στην Αθήνα, ένα ζεστό καλοκαιρινό απόγευμα, όταν οι δυο φίλοι και κουνιάδοι κάθονται και συζητούν με ποια κομπίνα θα γλυτώσουν από τη φτώχεια τους. Σχεδιάζουν και ξανασχεδιάζουν ένα μακρινό ταξίδι με πλοίο στην Αφρική, εκεί που «πεθαίνουν από την πείνα στην Μπιάφρα…», για να εξασφαλίσουν και να μεταφέρουν φτηνά εργατικά χέρια στην Ελλάδα.
«Αφού οι Έλληνες πάνε στη Γερμανία γιατί ο νέγρος να μην έρθει στην Ελλάδα;» είναι ένα από τα ατράνταχτα κωμικοτραγικά επιχειρήματα που καταθέτει ο καταφερτζής και μπαγαπόντης Φώντας για να πείσει τον πρώην αντιστασιακό και νυν λαχειοπώλη Κόλλια.
Ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης και ο Γεράσιμος Σκιαδαρέσης – και φάνηκε στο θερμό χειροκρότημα στο φινάλε- δικαιώνουν απόλυτα τη φήμη της παράστασης που την ακολουθεί από την πρεμιέρα της στη Σαλαμίνα, στις αρχές Ιουλίου.


Παρών στην προχθεσινή παράσταση στου Αγίους Θεοδώρους και ο Λευτέρης Γιοβανίδης που υπογράφει τη σκηνοθεσία, χαρούμενος πολύ για την εντυπωσιακή ανταπόκριση του κοινού στην περιοδεία μέχρι τώρα: «Είναι φίλοι μου ο Ιεροκλής και ο Γεράσιμος και χαίρομαι να τους ακολουθώ σε κάθε πιάτσα». Τα κοστούμια είναι της Μαρίας Παπαδοπούλου, η μουσική του Θοδωρή Οικονόμου – οι θρυλικές φωνές του Πάνου Γαβαλά και του Στέλιου Καζαντζίδη δίνουν το στίγμα από τα μεγάφωνα-, οι φωτισμοί του Νίκου Σωτηρόπουλου και βοηθός σκηνοθέτη είναι η Νίκη Σκιαδαρέση.

Κατεβαίνοντας τα σκαλάκια του Σινέ «Άστρον», στον δρόμο για το εξοχικό μου εκεί κοντά, σκεφτόμουν ακόμη την ανατριχιαστικά κυνική ατάκα του Φώντα: «Θέλεις να εκμεταλλευτείς έναν άνθρωπο; Βοήθησέ τον…».

ΤΟ ΤΑΒΛΙ ΤΟΥ ΔΗΜ. ΚΕΧΑΙΔΗ / ΕΝΑ ΡΕΣΙΤΑΛ ΓΙΑ ΔΥΟ.... ΙΕΡΟΚΛΗΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ - ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΣΚΙΑΔΑΡΕΣΗΣ


INFO: «Το Τάβλι» συνεχίζει την περιοδεία του σήμερα στο Λαύριο, αύριο Τετάρτη 29/7 στην Αίγινα, την Πέμπτη 30/7 στη Σαρωνίδα, και ακολουθούν: Κρήτη, Θεσσαλονίκη, Βέροια, Βόλος, Πειραιάς.

Εισιτήρια προπωλούνται www.viva.gr


Ειδήσεις σήμερα: 

Καιρός στην Αθήνα: Πλησιάζει ο καύσωνας - Οι θερμοκρασίες σήμερα σε χάρτες

Πανελλαδικές 2020: Πτώση παντού και βουτιά έως 650 μόρια για τις σχολές του 3ου Πεδίου

Γώγος (Θέμα 104.6): Πρέπει να απαγορευθούν πανηγύρια, αθλητικοί αγώνες και beach party
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης