Υπουργείο Πολιτισμού: Διπλασιάζεται το ύψος των θεατρικών επιχορηγήσεων

Υπουργείο Πολιτισμού: Διπλασιάζεται το ύψος των θεατρικών επιχορηγήσεων

Από 1 εκατ. ευρώ που ήταν πέρσι αυξάνονται σε 2 εκατ. ευρώ ετησίως

θεατρο_αδειο

Διπλασιάζεται το ύψος των ετήσιων θεατρικών επιχορηγήσεων οι οποίες πλέον θα ανέρχονται σε 2 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για μία πρόταση της Γνωμοδοτικής Επιτροπής Θεάτρου η οποία έγινε δεκτή από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΥΠΠΟΑ) και επισφραγίστηκε σήμερα με τις απαραίτητες υπογραφές.

«Το 2019, για τη θεατρική επιχορήγηση είχε διατεθεί από το ΥΠΠΟΑ 1.000.000 ευρώ. Το ίδιο ποσό έχει προγραμματιστεί και για το 2020. Όμως δεδομένης της πρωτοφανούς συγκυρίας, διπλασιάζεται το προς διάθεση ποσό, στα 2.000.000 ευρώ. Έτσι, η Γνωμοδοτική Επιτροπή Θεάτρου, έχει το περιθώριο να εισηγηθεί την οικονομική στήριξη για περισσότερα θεατρικά σχήματα, με βάση τις αρχές και τα κριτήρια που έχουν τεθεί στην προκήρυξη της 16ης Ιανουαρίου τ.ε. Με γνώμονα πάντα την επένδυση της τέχνης του μέλλοντος» δήλωσε επί του θέματος η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη.

Η Γνωμοδοτική Επιτροπής Θεάτρου ενημέρωσε προ ημερών το υπουργείο σχετικά με την βίαιη διακοπή της θεατρικής περιόδου λόγω κορωνοϊού. Πιο συγκεριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσαν, από τις 64 συνολικά παραγωγές που είχαν επιχορηγηθεί για τη θεατρική περίοδο 2019-2020 μόνο οι 31 ανέβηκαν ενώ κάποιες από αυτές δεν πρόλαβαν να ολοκληρώσουν τον κύκλο των προγραμματισμένων παραστάσεών τους.

Δεδομένων των εξαιρετικά δυσμενών αυτών συνθηκών – ανάλογες είναι και στους υπόλοιπους τομείς της τέχνης – ,εκτός από την αύξηση της επιχορήγησης, πάρθηκαν κάποιες επιπλέον αποφάσεις από το αρμόδιο υπουργείο με στόχο της στήριξη του θεάτρου κατά τους επόμενους μήνες οι οποίοι θα είναι, αναμφισβήτητα, εξαιρετικά δύσκολοι.

Σύμφωνα με αυτές η θεατρική περίοδος 2020-2021 επεκτείνεται ως την 31 Δεκεμβρίου 2020 με στόχο τα σχήματα τα οποία θα προκριθούν από την Επιτροπή προκειμένου να επιχορηγηθούν, να έχουν το χρόνο της προσαρμογής στη νέα πραγματικότητα. Παράλληλα, η θεατρική περίοδος 2019-2020 παρατείνεται και πέραν του φθινοπώρου 2020, ως την 31 Μαΐου 2021, ώστε να δοθεί ο χρόνος στις ήδη επιχορηγηθείσες ΑΜΚΕ να ολοκληρώσουν τον προγραμματισμό τους. Τέλος υπογραμμίζεται πως δεν πρόκειται να ζητηθεί, σε καμία περίπτωση, από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού επιστροφή των επιχορηγηθέντων ποσών.

Στα άμεσα σχέδια της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού είναι, επίσης, η άμεση δημιουργία Εθνικού Μητρώου Δημιουργών Θεάτρου προκειμένου να υπάρχει μια σαφής και λεπτομερή εικόνα για το σύνολο των εργαζόμενων που απασχολούνται στον ευρύτερο χώρο του θεάτρου.

Ειδήσεις σήμερα:

Κυκλοφορούσε στη Λάρισα με «κοκτέιλ» ναρκωτικών στις τσέπες

Επικίνδυνος αλλοδαπός συνελήφθη με ένταλμα στην Πιερία

Κυκλοφορούσε ο κορωνοϊός στην Ευρώπη από τις 27 Δεκεμβρίου;

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης