"Eroϊca" ετών 80

H "Eroϊca" του Κοσμά Πολίτη, οκτώ δεκαετίες μετά την πρώτη έκδοσή της, παρουσιάζεται για πρώτη φορά σε θεατρική σκηνή, στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν

Το 1938 ήταν το έτος της πρώτης έκδοσης του έργου "Eroϊca", ενός μυθιστορήματος το οποίο έθεσε -για πρώτη φορά- τους προβληματισμούς της εφηβικής ηλικίας στη νεοελληνική γραφή.

Ο Κοσμάς Πολίτης, -ένας από τους σημαντικότερους πεζογράφους της γενιάς του 30΄- τιμήθηκε για το έργο με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος το 1939.

Το 1960, ο Μιχάλης Κακογιάννης μετέφερε το μυθιστόρημα στον κινηματογράφο, και ένα χρόνο αργότερα τιμήθηκε για την ταινία του με το βραβείο σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, προβάλλοντάς την επίσης στα Φεστιβάλ Βερολίνου και Λονδίνου.

80 χρόνια μετά την πρώτη έκδοση του έργου, η "Eroϊca" μεταφέρεται στη θεατρική σκηνή.


Το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν παρουσιάζει στο Υπόγειό του -με πρεμιέρα την Δευτέρα 29 Οκτωβρίου και διάρκεια έως την 1η Ιανουαρίου- το έργο-σταθμός της ελληνικής λογοτεχνίας με την Γιολάντα Μαρκοπούλου να καθοδηγεί σκηνοθετικά μια ομάδα 8 νέων ηθοποιών.

Στην ιστοσελίδα του Θεάτρου βρήκα την υπόθεση του έργου την οποία παραθέτω εδώ: «Οι νεαροί ήρωες της Eroica έρχονται για πρώτη φορά αντιμέτωποι με τον έρωτα και τον θάνατο· βρίσκονται στο μεταίχμιο ανάμεσα στην παιδική ηλικία και την εφηβεία. Η ιστορία εκτυλίσσεται σε μια φανταστική πόλη μέσα σε μια μυστηριώδη και έντονη ατμόσφαιρα. Οι σχέσεις των ηρώων καθορίζονται από το αναπάντητο ερώτημα για το νόημα της ζωής και από μια σειρά απροσδόκητων εμπειριών. Καθετί που μέχρι χτες έμοιαζε ακίνδυνο παιχνίδι ο χρόνος το μετατρέπει σε πραγματικότητα. Μια ανέμελη εποχή της ζωής, όταν όμως φτάνει στο τέλος της; Πως η αξία της κάθε στιγμής, το ρίσκο, η ματαίωση, ο αποχωρισμός, αλλά και η αποκαλυπτική δύναμη της ερωτικής επιθυμίας διαμορφώνουν τις τρυφερές ψυχές των ηρώων της;»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr