Ο επόμενος Bill Gates μήπως κρύβεται σπίτι σας;

Ο Σπύρος Αρσένης όντας γονέας και ο ίδιος απαντά σε ερωτήματα γονέων και με το καινούργιο βιβλίο του δίνει χρήσιμες συμβουλές για παιδιά και γονείς την εποχή του Διαδικτύου

«Κι αν το παιδί σας είναι ο επόμενος Bill Gates;». Αυτός είναι ο τίτλος που επέλεξε για το καινούργιο βιβλίο του ο Σπύρος Αρσένης. Ένα βιβλίο που στις σελίδες του φιλοξενεί ένα πλήθος από χρήσιμες συμβουλές για παιδιά και γονείς την εποχή του Διαδικτύου. Και ο συγγραφέας τα γνωρίζει – και μάλιστα, πολύ καλά αυτά τα ζητήματα- από το πρώτο χέρι. Ο ίδιος αυτοπροσδορίζεται - στο Linkedin- ως Senior Business Analyst | Startup Ecosystem Strategist αλλά στην ακρίβεια είναι οργανωτής – εκπαιδευτής νέων υποψήφιων επιχειρηματιών.

Άλλωστε, η αρμοδιότητα του ως συντονιστή του ετήσιου διαγωνισμού «Καινοτομίας & Τεχνολογίας» της Εθνικής Τράπεζας στο πλαίσιο του προγράμματος NBG Business Seeds για την στήριξη και την προώθηση της νέας και νεανικής επιχειρηματικότητας που αξιοποιεί τις τελευταίες τεχνολογικές δυνατότητες, ενσωματώνει στοιχεία καινοτομίας και διακρίνεται από την εξωστρέφεια της αλλά και των παράλληλων δραστηριοτήτων και εκδηλώσεων κατά την διάρκεια της χρονιάς του δίνουν το εχέγγυο του αξιολογητή που μπορεί να διακρίνει και να ξεχωρίσει ένα ταλέντο. 

Επιπλέον, είναι και ο ίδιος πατέρας 2 αγοριών και προφανώς θα έχει κληθεί να δώσει πρώτα εκείνος τις απαντήσεις που χρειάζεται να δοθούν στους γονείς. Σε ένα ενημερωτικό σημείωμα για την έκδοση ( κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος) διαβάζω τα εξής: «Οι αγωνίες των γονιών στη σημερινή εποχή του Διαδικτύου είναι λίγο-πολύ ίδιες: 

- Πώς μπορώ να καθοδηγήσω το παιδί μου στον κόσμο του Διαδικτύου
- Πώς θα ωφεληθεί από τις εκπληκτικές ευκαιρίες μάθησης και προσωπικής ανάπτυξης; 
- Πώς θα γίνει υπεύθυνος "ψηφιακός πολίτης"; 
- Πώς θα αναπτύξει τις ικανότητές του ώστε να μπορεί να γίνει ο "επόμενος Bill Gates"; 
- Με ποιους απλούς κανόνες μπορούμε να ελέγξουμε την επίδραση του Διαδικτύου στη ζωή των παιδιών μας -αλλά και στη δική μας;

Σε αυτό το βιβλίο γίνεται προσπάθεια να εξηγηθεί, με απλά λόγια, ο νέος διασυνδεδεμένος κόσμος στον οποίο μεγαλώνουν τα παιδιά μας -ένας κόσμος που προσφέρει εκπληκτικές ευκαιρίες μάθησης, εποικοδομητικής διασκέδασης και προσωπικής ανάπτυξης. 

Με αναφορές στα παιδικά χρόνια των ιδρυτών της Microsoft, της Google, του Facebook και του Amazon, παρουσιάζεται η θετική επίδραση της τεχνολογίας στη ζωή των παιδιών μας και οι δυνατότητες που προσφέρει το Διαδίκτυο για την επαγγελματική τους σταδιοδρομία. 

Για κάθε ηλικία του παιδιού, προτείνονται δύο-τρία πράγματα που μπορούμε να κάνουμε μαζί με τα παιδιά μας για τη διαδικτυακή τους μόρφωση καθώς και απλοί κανόνες για τα παιδιά και για εμάς τους ίδιους. Τέλος, το βιβλίο περιλαμβάνει ένα παιχνίδι ερωταπαντήσεων για να καθοδηγήσουμε τα παιδιά και να ευαισθητοποιήσουμε τους εφήβους σε βασικά θέματα συμπεριφοράς, ενώ ορισμένες από τις ερωτήσεις απευθύνονται σε εμάς, τους γονείς, ως αφορμή για προβληματισμό και συζήτηση!».