Το λάδι του πρέσβη

Η οικογένεια του κ. Γιάννη Ριζόπουλου –πρέσβυς ε.τ σήμερα- βρίσκεται πίσω από την παραγωγή ενός εξαιρετικού ελαιολάδου που μας έρχεται από το νησί της Λέσβου

Μια πολύ καλή φίλη και γειτόνισσα (επαγγελματικά και …χωρικά) με ρώτησε κάποια στιγμή τελειώνοντας το καλοκαίρι αν γνωρίζω για το λάδι του πρέσβη. Δήλωσα άγνοια και έλεγα αλήθεια. 

Ο πρέσβης και το λάδι του προς ώρας ξεχάστηκαν, πέρασαν με τα τρεξίματα στο περιθώριο της δημοσιογραφικής δουλειάς. Και όμως σε μια γευσιγνωσία φίλων ένας εκ των συνδαιτυμόνων πρότεινε να συνοδεύσουμε το καπνιστό χταπόδι από τα μέρη του Μεσολογγίου έφερε ένα βιολογικό εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο από την Μυτιλήνη. 

Όταν τέλειωσε το χταποδάκι ( μεζές με τσίπουρο) πήρα στα χέρια μου το μπουκάλι που ήταν ολόκληρο σαν τα παλαιά δωμάτια που ζωγράφιζε ο Θεόφιλος. Το όνομα του, Mitira Lesvos και το όνομα στη τοπική διάλεκτο της Λέσβου παραπέμπει στη Μητέρα ( Μητέρα Γη).

Το λάδι από την Μυτιλήνη ήταν τελικά το λάδι του πρέσβη. Το όνομα του, Γιάννης Ριζόπουλος. Πρέσβυς ε.τ.

Στο σημείο αυτό ανοίγω μια αναγκαία παρένθεση: Αν κανείς ψάξει στο διαδίκτυο θα ενημερωθεί και για την διαδρομή του αλλά και την πολιτικά άκομψη κίνηση της ακύρωσης της ευθύνης ανάληψης της πρεσβείας μας στη Μαδρίτη της Ισπανίας. Η πολιτική σκοπιμότητα της κυβέρνησης Τσίπρα – όπως γράφτηκε- τον οδήγησε στην παραίτηση από την υπηρεσία και την έξοδο του από το διπλωματικό σώμα της χώρας.

Αλλά, ας κλείσουμε την παρένθεση. Ας μείνουμε στο ελαιόλαδο.

Ο κ. Γιάννης Ριζόπουλος προθυμοποιήθηκε να μου γράψει και να μου στείλει ένα μικρό σημείωμα: «Το βιολογικό εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο με την εμπορικής ονομασία "MITIRA LESVOS" παράγεται από το οικογενειακό ελαιόκτημα της συζύγου μου (τέσσερις γενιές) που βρίσκεται σε ένα μικρό λόφο και αγναντεύει το λιμάνι της Μυτιλήνης.

Ο ελαιώνας αυτός βρίσκεται σε έκταση 70 στρεμμάτων περίπου, σε επικλινές έδαφος με ασβεστολιθικό υπόστρωμα τα δε ελαιόδεντρα αναπτύσσονται αμφιθεατρικά σε αλλεπάλληλους πέτρινους αναβαθμούς (σέτια). Η καλλιέργεια είναι βιολογική, πιστοποιημένη από την ΔΗΩ και σήμερα από την αυστηρότερη TUV AUSTRIA από το 2.000!

Η έκθλιψη του ελαιόκαρπου - από τη συλλογή πρώιμων ελιών - πραγματοποιείται σε πιστοποιημένο για βιολογικά ελαιόλαδα ελαιοτριβείο στη Μυτιλήνη το οποίο διαθέτει ISO 22.000 & HACCP, σε ψυχρή έκθλιψη προκειμένου να διατηρηθούν κατά το δυνατόν οι ωφέλιμες για τον οργανισμό αντιοξειδωτικές ουσίες.

Το αποτέλεσμα είναι η παραγωγή ενός λεπτόρευστου χρυσοκίτρινου ελαιολάδου με μοναδικό άρωμα και απαλή γεύση που προκύπτει από την μείξη δύο λεσβιακών ποικιλιών ελιάς της Αδραμυτιανής και της Κολοβής». 

Αυτή είναι η μικρή ιστορία του Mitira που θα συνεχισθεί από τον γιο, Πέτρο Ριζόπουλο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr