Η μελαγχολική γοητεία των εγκαταλελειμμένων σπιτιών του Αρκτικού Κύκλου

Η ιστορία μιας φωτογράφου που απαθανατίζει πόλεις-φαντάσματα

«Στοιχειωμένες» εικόνες από πόλεις-φαντάσματα στις αγροτικές περιοχές της Νορβηγίας αποκαλύπτουν την μεγάλη μείωση του πληθυσμού στην ύπαιθρο της χώρας, στα λεγόμενα βόρεια φυλάκια, τις απομακρυσμένες δηλαδή περιοχές που βρίσκονται πάνω από τον Αρκτικό Κύκλο. Η Britt M. πριν από έναν χρόνο συνειδητοποίησε τη μαγεία αυτού του τόπου και αποφάσισε να την απαθανατίσει με το φακό της.

Μιλώντας η ίδια για την εμπειρία και για τα κίνητρά της είπε: «Ο εκσυγχρονισμός της κοινωνίας οδήγησε στο να χαθούν πολλά παραδοσιακά επαγγέλματα, με αποτέλεσμα ο κόσμος που έμενε στις παραμεθόριες αυτές περιοχές να αναγκαστεί να μεταναστεύσει νοτιότερα, για να μπορέσει να επιβιώσει. Προσωπικά βρίσκω μία ομορφιά και μια γλυκιά μελαγχολία στα παλιά αυτά σπίτια, που στέκονται όρθια κόντρα στον χρόνο, τη στιγμή που ο υπόλοιπος κόσμος ζει μες στη βιασύνη».



Η ίδια είναι και συλλέκτης έργων τέχνης, ενώ πιστεύει ότι η σωτηρία αυτών των σπιτιών είναι αμφίβολη, γι' αυτό και τα φωτογραφίζει, για να μη σβηστούν ποτέ από το μυαλό μας, και να αποτελούν μία απόδειξη της άλλοτε ακμάζουσας αγροτικής Νορβηγίας. Οι απόκοσμες λήψεις της παγώνουν τον χρόνο και διατηρούν ζωντανά αυτά τα σπίτια και τη ζωή που αυτά φιλοξενούσαν κάποτε στην αγκαλιά τους.










Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr