Εικονικά μοντέλα από την 125χρονη ιστορία της Skoda στο Rétromobile

Εικονικά μοντέλα από την 125χρονη ιστορία της Skoda στο Rétromobile

Φέτος, η Skoda γιορτάζει την 125η επέτειο από την ίδρυση της. Η εμφάνιση της στη διεθνή έκθεση αυτοκινήτων «Rétromobile», επικεντρώθηκε σ’ αυτό, αναδεικνύοντας την πλούσια κληρονομιά αλλά και την ιδέα της για το αύριο.

Skoda-retromobile-2020-tsiro-1000
Το παλαιότερο μοντέλο της στο Porte de Versailles είναι ένα ποδήλατο SLAVIA του 1896. Το ταξίδι 125 χρόνων της φίρμας ξεκίνησε το 1895. Εκείνη τη χρονιά, οι Βούλγαροι Laurin και Václav Klement, οι ιδρυτές της εταιρείας, άρχισαν να επισκευάζουν ποδήλατα. Σύντομα άρχισαν να παράγουν τα δικά τους μοντέλα ποδηλάτων με το εμπορικό σήμα SLAVIA. Από το 1901, η εταιρεία από το Mladá Boleslav συμμετείχε επίσης στο μηχανοκίνητο αθλητισμό. Οι Laurin & Klement BSC αποτέλεσαν επιτυχημένους οδηγούς. Το σπορ αυτοκίνητο, από το οποίο κατασκευάστηκαν μόνο δώδεκα, κέρδισε τον αγώνα του Παρισιού – Βερολίνου το 1908, μεταξύ άλλων. Η Skoda παρουσιάζει το μοναδικό επιζών αντίγραφο στην έκθεση Rétromobile. Ο αριθμός κινητήρα 5635 επιβεβαιώνει την πρωτοτυπία αυτού του μοναδικού οχήματος, το οποίο βγήκε από το εργοστάσιο στις 12 Ιουλίου 1908. Μετά από μια εκτενή αποκατάσταση, είναι τώρα μέρος του μουσείου της εταιρίας στο Mlada Boleslav. Τροφοδοτείται από έναν υδρόψυκτο σε σειρά κινητήρα δύο κυλίνδρων με απόδοση 12 ίππους, 1.399 cm³. Το διθέσιο έφτανε τη μέγιστη ταχύτητα των 75 km/h.

Το μπεστ σέλερ της μάρκας, η Octavia, κατασκευάστηκε το 1959 και αντιπροσωπεύει την επιτυχημένη σειρά παραγωγής της Skoda στο Rétromobile. Το μοντέλο του 1960 παράγεται στην έκδοση με δύο πόρτες, με κινητήρα 1.089 cm³ και απόδοση 42 ίππους. Εκείνη τη χρονιά, η φίρμα επεκτείνει τη σειρά μοντέλων ώστε να συμπεριλάβει και το πρώτο Octavia Combi. Η οικογένεια μοντέλων Octavia και τα cabriolet Felicia εξάγονταν σε δεκάδες χώρες σε όλο τον κόσμο. Η επικράτηση στο Ράλι Μόντε Κάρλο τις χρονιές 1961, 1962 και 1963, έκανε διάσημη την Octavia TS στις τάξεις του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Ενώ τα πρώτα τέσσερα εκθέματα στο Rétromobile υπογραμμίζουν την ποικιλομορφία της παράδοσης του κατασκευαστή αυτοκινήτων από το Mladá Boleslav, στην επόμενη αίθουσα υπάρχει και το μέλλον: Το 2017, η Skoda παρουσίασε το πρωτότυπο Vision E. Το μήκος των 4,645 mm προσφέρει ένα εξαιρετικά ευρύχωρο εσωτερικό με τέσσερα περιστρεφόμενα καθίσματα και οπίσθιες πόρτες με αρθρωτό σκέλος, διευκολύνοντας την είσοδο. Δύο ηλεκτροκινητήρες συνολικής ισχύος 310 ίππων κινούν όλους τους τροχούς, επιταχύνοντας το μοντέλο μέχρι τα 180 km/h. Η ισχυρή μπαταρία ιόντων λιθίου και η βέλτιστη ανάκτηση επιτρέπουν αυτονομία μέχρι και 500 χιλιομέτρων.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης