GP Μπαχρέιν: Μεγάλωσε το πλεονέκτημα των Mercedes;

O Ρόσμπεργκ πήρε τον αγώνα χωρίς να πιεστεί, ο Χάμιλτον παρότι είχε πληγωμένο μονοθέσιο τερμάτισε 3ος.

Ο χθεσινός αγώνας είχε μια εντυπωσιακή ποικιλία στρατηγικών καθώς από τους οδηγούς που βαθμολογήθηκαν είδαμε εννιά διαφορετικές στρατηγικές. Μόνο οι δυο πρώτοι Ρόσμπεργκ και Ράικονεν ακολούθησαν πανομοιότυπη στρατηγική.

Ο Ρόσμπεργκ ήταν ξεκάθαρος: «Η εκκίνηση έπαιξε σημαντικό ρόλο στη νίκη μου. Έστριψα πρώτος και μετά ήλεγχα το ρυθμό και επέλεξα ασφαλή στρατηγική. Δεν έκανα την ταχύτερη επιλογή αλλά έπρεπε να καλύψω το ρίσκο εμφάνισης αυτοκινήτου ασφαλείας».

Από την πλευρά του ο Κίμι Ράικονεν τόνισε:
«Δεν εκκίνησα καλά, προσπάθησα στη συνέχεια να κερδίσω έδαφος και προσπεράσω κάποια μονοθέσια. Είχαμε καλή στρατηγική και σωστή επιλογή ελαστικών. Στο τέλος μείωνα τη διαφορά από τη Mercedes του Νίκο αλλά ποτέ δεν πλησίασα αρκετά». 

Ο Χάμιλτον εκκινούσε από την pole αλλά όπως ο ίδιος παραδέχεται δεν κατάφερε να φύγει όπως θα ήθελε: «Δεν εκκίνησα καλά σήμερα, δεν ήταν όμως τόσο άσχημα όσο την προηγούμενη φορά. Στη Μελβούρνη είχα πολύ σπινάρισμα, εδώ όμως απλά δεν έφυγα έγκαιρα και αυτό οφείλεται σε μένα. Αν δεν εκμεταλλευτείς την pole και χάσεις έδαφος σε φτάνουν στην πρώτη στροφή και είναι πιθανόν να υπάρξει επαφή. Ευτυχώς κατάφερα ν’ ανακτήσω κάποιες θέσεις και να περιορίσω τις απώλειες. Το μονοθέσιο μου είχε μεγάλη ζημιά δεν μπορούσα να πιάσω τον Κίμι».



Πιο πίσω από τους πρωτοπόρους εντυπωσίασε ο Γκροζάν με τη Ηaas
, ο Γάλλος εκκινούσε 9ος και καθότι ήταν ελεύθερος να επιλέξει, έβαλε φρέσκια πολύ μαλακή γόμα. Τη διατήρησε στις δυο πρώτες αλλαγές και έβαλε τη μαλακή στον 40οστό γύρο για να πάει ως το τέλος. Κατάφερε τελικά να τερματίσει 5ος η Haas αποδεικνύει ότι σύντομα θα είναι υπολογίσιμη δύναμη. Μεγάλη απογοήτευση για τις Williams που μετά την εκκίνηση ήταν στις θέσεις 2-3 και τελικά τερμάτισαν στις θέσεις 8-9. Ο Μπότας σίγουρα έχασε έδαφος από την ποινή διέλευσης που δέχτηκε γιατί χτύπησε το Χάμιλτον στην εκκίνηση ενώ ο Μάσα υιοθέτησε στρατηγική ενός πιτ στοπ λιγότερο που προφανώς δεν του βγήκε καθώς ήταν πολύ αργός με τη μέση γόμα.




Αυτό ακριβώς διαπίστωσε και ο Χάμιλτον που την διατήρησε για 15 γύρους
προτού περάσει ξανά στις πιο μαλακές γόμες. Σίγουρα εκεί ο Βρετανός έχασε πολύτιμο έδαφος στην προσπάθειά του να πλησιάσει το Ράικονεν. Η άλλη Ferrari του Φέτελ αντιμετώπισε πρόβλημα στην υβριδική μηχανή και δεν εκκίνησε. Από την Ιταλική ομάδα δεν έχουν ανακοινώσει ακόμη τι ακριβώς συνέβη. Είναι ο δεύτερος συνεχής αγώνας που τερματίζει μόνο η μια Ferrari. Ένα ακόμη στοιχείο που πιθανόν επηρέασε τις στρατηγικές που είδαμε ήταν η πολύ μικρή διακύμανση της θερμοκρασίας κατά τη διάρκεια του αγώνα. Έπεσε μόνο 4 βαθμούς Κελσίου, οπότε πρακτικά δεν υπήρξε κάποια εντυπωσιακή αλλαγή. Αν έπεφτε π.χ. 10 βαθμούς πιθανόν η χρήση της μαλακής γόμας (high working range) να ήταν προβληματική.



O αγωνιστικός διευθυντής της Pirelli, Πωλ Χέμπερι τόνισε:
«Βρισκόμαστε μόλις στο δεύτερο αγώνα του 2016 και οι νέοι κανονισμοί ελαστικών ήδη οδηγούν σε μια μεγάλη ποικιλία στρατηγικών όπως το περιμέναμε άλλωστε αυτό το Σαββατοκύριακο. Η στρατηγική ελαστικών ξεκίνησε από τις κατατακτήριες δοκιμές ακόμη όπως φάνηκε από το Romain Grosjean που εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο τη θέση εκκίνησης του (9ος) για να πάρει τους βαθμούς της 5ης θέσης. Ο Nico Rosberg και ο Kimi Raikkonen είχαν διαφορά μόλις 10 δευτερολέπτων στο φινάλε, ακολούθησαν ακριβώς ίδια στρατηγική. Όπως είδαμε την ταχύτητα των πιο μαλακών γομών έτσι είδαμε και την προσαρμοστικότητά τους χάρη στο Felipe Massa που ολοκλήρωσε τον αγώνα μόνο με δυο πιτ στοπ. Αυτό παρά την υψηλή φθορά και πτώση στην απόδοση που παραδοσιακά αντιμετωπίζουμε στην πίστα του Σακχίρ».

Ταχύτεροι χρόνοι ανά γόμα στον αγώνα:


 

 

Μέση

Μαλακή

Πολύ μαλακή

Πρώτος

Ricciardo     1:36.064

Rosberg       1:34.482

Hamilton      1:34.721

Δεύτερος

Hamilton     1:37.076

Hamilton     1:34.677

Hulkenberg  1:35.188

Τρίτος

Massa          1:37.560

Raikkonen   1:35.158

Nasr              1:35.360

 






Μεγαλύτερη απόσταση ανά γόμα στον αγώνα

Mέση:                          27 γύροι          EricssonMassa

Μαλακή:                      23 γύροι          Perez

Πολύ μαλακή:              19 γύροι          Perez



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr