Η γαστρονομική κουλτούρα της Ιορδανίας

Η τοπική γαστρονομία της Ιορδανίας είναι ένα ξεχωριστό κεφάλαιο για τον ταξιδιώτη!

Δοκίμασες κούμπε; Η ερώτηση του Δημήτρη Λαζαρίδη, του εκπροσώπου του γραφείου τουρισμού της Ιορδανίας στην Ελλάδα μου κίνησε την περιέργεια. Η λέξη κάτι μου θύμιζε και η υποψία επιβεβαιώθηκε όταν κοίταξα στην πιατέλα που είχε υποδείξει στον αδιανόητο μπουφέ του πρωινού που σερβίρεται στο ξενοδοχείο W του Αμμάν. «Κούμπε», λοιπόν ή όπως λένε στον Λίβανο Κίμπε ή στην Κύπρο «κούπες»: Αρωματισμένος κιμάς σε περίβλημα από πλιγούρι και πατάτα τηγανισμένος σε καυτό λάδι, ώστε να δημιουργείται ένα ωραίο, τραγανό εξωτερικό και να διατηρείται μέσα τρυφερός και αρωματικός ο κιμάς. Η πρώτη συγγένεια στην κουζίνα της Ιορδανίας με την κουζίνα της Μεσογείου είχε εντοπιστεί.

Η Ιορδανία είναι μια χώρα που προσφέρει την εμπειρία της Μέσης Ανατολής σε ένα περιβάλλον ειρηνικό. Η τοπική γαστρονομία, όμως, είναι ένα ξεχωριστό κεφάλαιο για τον ταξιδιώτη. Η γεωγραφική θέση της Ιορδανίας δικαιολογεί τις επιρροές στην κουζίνα της από τη Βόρεια Αφρική -κυρίως την Αίγυπτο- το Ιράκ, τον Λίβανο, τη Μεσόγειο. Η χώρα που στο 80% της έκτασής της είναι έρημος, εντούτοις είναι η 7η στην παραγωγή ελαιολάδου στον κόσμο και το λάδι είναι κυρίαρχο στην κουζίνα της- οι ελιές περιλαμβάνονται σταθερά στα προσφερόμενα στην αρχή ενός τραπεζιού ή μπορεί μαζί με γιαούρτι -που δύσκολα θα λείπει από το τραπέζι- και μια αραβική πίτα να αποτελέσουν καλωσόρισμα του επισκέπτη.

Διαβάστε περισσότερα στο Olivemagazine.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr