Ανίδεοι και λαϊκιστές Duce οδηγούν την Ιταλία στα βράχια

Η αδιανόητη και τερατώδης σύμπραξη του Αλ. Τσίπρα (ΣΥΡΙΖΑ) και του ψεκασμένου (ΑΝΕΛ) να συγκροτήσουν την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν είναι μοναδική στην Ευρώπη.

Πριν λίγους μήνες στην Ιταλία η λαϊκίστικη Αριστερά του κωμικού Μπέπε Γκρίλο ("Κόμμα των 5 αστέρων " - σαν να ήταν κονιάκ ή ξενοδοχείο) συνεργάστηκε με τη σταθερά διασπαστική και ξενοφοβική "Λέγκα του Βορρά" για να συγκροτήσουν την κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε. Ας παρηγορηθούμε, λοιπόν, υπάρχουν κι αλλού τερατογενέσεις. Αλλά, και σ΄ αυτούς εμείς δώσαμε τα φώτα!

Πρόσφατα ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης και υπουργός Εσωτερικών, ο γ. γραμματέας της Λέγκας του Βορρά Ματέο Σαλβίνι, επέκρινε τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Commission) Ζαν Κλοντ Γιούνκερ που είπε ότι η Ιταλία παίρνει τον δρόμο της Ελλάδας. Φαίνεται ότι ο αρχηγός (Duce) του κόμματος - "Noi con Salvini" ξεχνά (ή μήπως τα αγνοεί παντελώς;) μερικά βασικά πράγματα της Οικονομίας. Είναι καιρός να τα ξαναθυμηθεί αν τα έχει ξεχάσει ή να τα μάθει αν τα αγνοεί, τώρα που έχει τόσο υπεύθυνη θέση στην Ιταλία.

Οι τράπεζες, λοιπόν, σταματούν ν΄ αγοράζουν ομόλογα και να δανείζουν τις χώρες όταν το δημόσιο χρέος τους φτάσει ή ξεπεράσει το 120% του ΑΕΠ. Η Ελλάδα κινδύνεψε να χρεοκοπήσει το 2009 επί Κ. Καραμανλή του μικρού, όταν το δημόσιο χρέος της έφτασε το 130% του ΑΕΠ και την έσωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση με τα δύο Μνημόνια (το Γ' Μνημόνιο ήταν καθαρά έργο του Γ. Βαρουφάκη και του Αλ. Τσίπρα). Αλλά γιατί άφησαν οι Τράπεζες την Ελλάδα να ξεπεράσει το δημόσιο χρέος της το όριο του 120%;

Για έναν μόνο λόγο. Επειδή ήταν μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης. Η Ιταλία όπως πρέπει να γνωρίζει ο Σαλβίνι έχει Δημόσιο χρέος 132% του ΑΕΠ. Γιατί, λοιπόν, οι τράπεζες συνεχίζουν ν΄ αγοράζουν τα ομόλογά της; Για έναν μονάχα λόγο, επειδή είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Ευρωζώνης.

Ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα παρενέβη στη διαμάχη του υπουργού Οικονομικών Τζιοβάνι Τρία, που προτείνει έλλειμμα 1,6% του ΑΕΠ, και των δύο αντιπροέδρων που ζητούν έλλειμμα 2,4% του ΑΕΠ τουλάχιστον. Δήλωσε μάλιστα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ότι το ιταλικό Σύνταγμα επιτάσσει ο προϋπολογισμός της χώρας να είναι ισοσκελισμένος και το δημόσιο χρέος να κινείται σε χαμηλά επίπεδα. Κατά συνέπεια η επιμονή του Ματέο Σαλβίνι και του Λουίτζι ντι Μάιο για έλλειμμα 2,4% είναι εκτός όλων των άλλων και αντισυνταγματική, όπως αντισυνταγματικό είναι και το δημόσιο χρέος. Αλλά είναι και καταστροφικό. Επειδή οδηγεί την Ιταλία στην πτώχευση, όπως ακριβώς έκανε στην Ελλάδα.

Αλλά, ποιος είναι ο Ματέο Σαλβίνι και η Λέγκα του Βορρά;

Η Λέγκα του Βορρά ιδρύθηκε το 1991 από τον ακροδεξιό Ουμπέρτο Μπόσι, με σκοπό τη διάσπαση της Ιταλίας σε δύο κράτη: Στο κράτος της Ρώμης και στο κράτος του Βορρά, που θα ονομαζόταν «Παδία», από τον ποταμό Πάδο που διασχίζει όλη την Ιταλία ανάμεσα στις Άλπεις και τα Απένινα από τη Δύση σε Ανατολή και εκβάλλει στην Αδριατική. Φυσικά δεν κατάφερε να πείσει τους Ιταλούς. Έτσι φούσκωσε το όνειρό του σε κάτι πιο μεγάλο: στη διάσπαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Φαίνεται ότι η Λέγκα του Βορρά έχει μονομανία με τις διασπάσεις. Ίσως ελπίζει ότι αν αποσπάσει την Ιταλία από την Ευρώπη και την κάνει αφρικανική χώρα θα μπορέσει στη συνέχεια να τη διασπάσει πιο εύκολα.

Όσο για τον Ματέο Σαλβίνι, πολλοί τον παρομοιάζουν με τον Duce Μπενίτο Μουσολίνι. Η αλήθεια είναι ότι ο Ματέο μοιάζει λίγο με τον Duce, αλλά με μια διαφορά. Ο Ματέο δεν θέλει να νεκραναστήσει τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία όπως ο Μουσολίνι, αλλά να διασπάσει την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ιταλία. Μάλλον είναι ένας μικρός και μισερός Duce. Αλλά η Λέγκα του Βορρά δεν είναι μόνο διασπαστική, είναι και άκρως ρατσιστική. Η στάση της απέναντι στην πρώτη μαύρη υπουργό της Ιταλίας, την Σεσίλ Κιένγκε, υπουργό Μετανάστευσης, το μαρτυρεί. Αφού πρώτα τη χαρακτήρισε "ιδανική υπηρέτρια", "ουρακοτάγκο" και παρότρυνε τους Ιταλιάνους "να τη βιάσουν", στο τέλος της έκαναν μήνυση επειδή τους χαρακτήρισε ρατσιστές!

Όμως η Λέγκα του Βορρά δεν είναι μόνο διασπαστική και ρατσιστική, χαρακτηριστικά που κρύβει στο μίσος της για τους μετανάστες. Είναι και κάτι άλλο. Οικειοποιήθηκε παράνομα, δηλαδή υπεξαίρεσε (έκλεψε) 49 εκατομμύρια ευρώ από το ιταλικό κράτος. Ήδη ο πρώην γ. γραμματέας της Λέγκα Ουμπέρτο Μπόσι έχει καταδικαστεί από την ιταλική δικαιοσύνη γι΄ αυτή την "οικειοποίηση". Από την άλλη, το ανώτατο ιταλικό δικαστήριο έβγαλε απόφαση με την οποία διατάσσει τη Λέγκα να επιστρέψει τα 49 εκατ. ευρώ στο ιταλικό δημόσιο, ακόμη και με κατάσχεση των λογαριασμών της Λέγκα. Για την ώρα η ιταλική οικονομική αστυνομία έχει βρει και κατασχέσει μόνο 1,5 εκατ. ευρώ.

Γιατί, όμως, οι αντιπρόεδροι της ιταλικής κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι και Λουίτζι ντι Μάιο, θέλουν ν΄ αυξήσουν τα ελλείμματα το προϋπολογισμού και φυσικά το δημόσιο χρέος; Οι ίδιοι ισχυρίζονται ότι θέλουν τα ελλείμματα για να κάνουν κοινωνική πολιτική και να εφαρμόσουν το θεσμό του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Σπουδαίο έργο θα πουν οι προπαγανδιστές της συγκυβέρνησης λαϊκιστών και ρατσιστών. Θα ήταν σπουδαίο αν δεν γινόταν με δανεικά. Επειδή κοινωνική πολιτική με δανεικά δεν γίνεται. Τα δανεικά πρέπει κάποτε να τα πληρώσει οι ιταλικός λαός. Και όχι μόνο το κεφάλαιο και τους τόκους των ομολόγων και τους τόκους των τόκων, καθώς θα χρειαστεί πάλι να δανειστούν για να εξοφλήσουν τα πρώτα ομόλογα. Κι έτσι θα πάει μέχρι τη χρεοκοπία. Όπως στην Ελλάδα.

Εδώ πρέπει να επισημάνουμε την υποκρισία των λαϊκιστών και των ρατσιστών που κόπτονται δήθεν για τον λαό και την κοινωνική πολιτική. Για το μόνο που κόπτονται είναι να εξαγοράσουν με δανεικά τις ψήφους του λαού, αλλά με δανεικά που θα πληρώσει ο λαός, όχι αυτοί, στο διπλό.

Στην Ελλάδα την έχουμε ζήσει και πληρώσει αυτή την πατέντα πολύ ακριβά. Ο Α. Παπανδρέου και ο Κ. Καραμανλής ο μικρός αυτό έκαναν: αγόραζαν ψήφους με δανεικά και τώρα πληρώνει ο λαός, οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι. Πληρώνουμε τα επιδόματα καυσόξυλων, έγκαιρης προσέλευσης κλπ. Τις συντάξεις των 15, 20 και 25 χρόνων δουλειάς, των άγαμων θυγατέρων και τα κοινωνικά επιδόματα σε εγκύους, παπάδες, τυφλούς τερματοφύλακες και σε γυναίκες που γεννούσαν κάθε 3-4 μήνες!...

Λοιπόν, καπετάνιοι της συμφοράς, Ματέο Σαλβίνι και Λουίτζι ντι Μάιο, το καράβι σας δεν είναι καθόλου νηφάλιο. Είναι ένα μεθυσμένο καράβι που πάει κατευθείαν στα βράχια. Αν όχι με την ίδια φόρα που πήγαινε το καράβι του Κ. Καραμανλή του μικρού, του Πρ. Παυλόπουλου, του Γ. Αλογοσκούφη και του ψευτοθόδωρου Ρουσόπουλου, αλλά πάντως στην ίδια κατεύθυνση. Στα βράχια.

Και μη μου πείτε: Τι σε κόφτει εσένα για την Ιταλία; Με κόφτει και με παρακόφτει. Επειδή όταν τα επιτόκια στα ιταλικά ομόλογα ανέβηκαν 0,3%, τα επιτόκια στα ελληνικά ομόλογα ανέβηκαν άλλο τόσο και περισσότερο. Και οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών πήγαν στον…πάτο!


* Ο Θάνος Παπαδόπουλος είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr