Με τον παλαιοκομματικό τρόπο η Οικονομία και οι μεταρρυθμίσεις

Το ΑΕΠ της Ελλάδας το 2017 έφτασε τα 177,7 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και της Εurostat.

Υπήρξε λοιπόν πρόοδος συγκριτικά με το 2016 που είχαμε ΑΕΠ 174,2 δισ. ευρώ. Αλλά σε σύγκριση με το 2014 που το ΑΕΠ ήταν 178,7 δισ. ευρώ υπήρξε οπισθοχώρηση. Σωρευτικά, τα τρία αυτά χρόνια το ΑΕΠ της χώρας έχασε 7,8 δισ. ευρώ, πράγμα που οφείλεται στη διακυβέρνηση από τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ του Αλ. Τσίπρα. Κι έχασε πολύ περισσότερα από τη μη-ανάπτυξη.

Βέβαια γνωρίζουμε ότι αυτή η υποχώρηση οφείλεται τον πρώτο χρόνο και σε μεγάλο βαθμό στον δεύτερο στην οικονομική στρατηγική του εξωγήινου "Γιάνης". Το έγκλημά του σε βάρος της Οικονομίας το κατάλαβαν οι Έλληνες στην πλάτη τους όταν έκλεισαν οι Τράπεζες και εφαρμόστηκαν τα capital controls. Το κατάλαβε - λίγο αργά - και ο Αλ. Τσίπρας και γι' αυτό τον ξαπόστειλε στο πυρ το εξώτερον μαζί με τα άλλα πολιτικά φρικιά. Όμως ο εξωγήινος είχε προλάβει να φορτώσει το ελληνικό κράτος και την εθνική οικονομία με 200 δισ. ευρώ δημόσιο χρέος και βάρη…

Μόνο που γι' αυτές τις απώλειες δεν ήταν ο μοναδικός υπεύθυνος. Επειδή ήταν συνέπεια της πολιτικής και εξαγγελιών του Αλ. Τσίπρα και των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, όπως: "Θα σκίσουμε τα Μνημόνια", "Θα διώξουμε την Τρόικα", "Θα κάνουμε σεισάχθεια" (αμφιβάλλω αν ήξερε τι σήμαινε η λέξη "σεισάχθεια" όταν την εκστόμιζε) και άλλα φαιδρά.

Τι έπρεπε να κάνει; Κάτι πολύ απλό: Να συνεχίσει τη διαπραγμάτευση με την Τρόικα από τα 1,7 δισ. ευρώ μέτρα όπου είχε σταματήσει. Μέσα σε 5 ημέρες θα μπορούσε να κατεβάσει τα μέτρα κάτω από 1.5 δισ. ευρώ (ίσως 1.2 -1.4 δισ. ευρώ) και να κλείσει το θέμα. Έτσι θα μπορούσε στις αρχές Φεβρουαρίου να βγει και, κάνοντας μιαν ανεπαίσθητη kolotumpa, να υπερηφανευτεί "τελειώσαμε με τα Μνημόνια"! Λίγοι θα καταλάβαιναν τη διαφορά από το "θα σκίσουμε τα Μνημόνια, αφού θα προσέθετε και το "Διώξαμε την Τρόικα", αφού θα είχε τελειώσει τη δουλειά της κι εκ των πραγμάτων θα ήταν … περιττή.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν είχε λάθος οικονομική στρατηγική μόνο επί εξωγήινου "Γιάνης". Έκανε λάθος επιλογή και όταν πραγματοποίησε την κυβίστηση (kolotumpa) και μετέτρεψε το 61% "Οχι" σε 100% "Ναι" στην Ευρωπαϊκή Ένωση και υπέγραψε το Γ' Μνημόνιο. Τότε, μετά τη νέα εκλογική του νίκη, ο Αλ. Τσίπρας έπρεπε να αλλάξει ριζικά και εκ θεμελίων στρατηγική στις διαπραγματεύσεις και στη διαχείριση της Οικονομίας. Αντί γι' αυτό όμως προτίμησε να επιστρέψει στην παλαιοκομματική πολιτική του Α. Παπανδρέου, του οποίου εμιμείτο και τη φωνή και του Κωστάκη Καραμανλή που προστάτευε φανερά, αναδεικνύοντας Πρόεδρο Δημοκρατίας τον ρουσφετολόγο Πρ. Παυλόπουλο…

Με την παλαιοκομματική πολιτική του τράβηξε τις διαπραγματεύσεις σε μάκρος, δίνοντας δήθεν "σκληρό" αγώνα με τους δανειστές. Έτσι θα βγούμε από το δικό του Γ' Μνημόνιο φέτος τον Αύγουστο, ακριβώς τρία χρόνια από τότε που το υπέγραψε. Η "σκληρή" διαπραγμάτευση που μοναδικό στόχο είχε την προπαγάνδα στον λαό και καμία ουσία, ξαναγύρισε την οικονομία στην ύφεση, ενώ το 2014 υπήρχε ανάπτυξη 0,7%, η μεγαλύτερη στην Ευρωζώνη. Και τι υπερασπιζόταν στη "σκληρή" διαπραγμάτευση; Μα τα προνόμια μιας σειράς κοινωνικών ομάδων, απ' όπου προσδοκούσε την ψήφο τους, ώστε να μη βυθιστεί το κόμμα του στην αφάνεια, αφού εγκατέλειψε όλα τα παραμύθια του κι ακολούθησε μια ακραία εκδοχή των παλαιών κομμάτων.

Το πρώτο πράγμα που υπερασπίστηκε στις διαπραγματεύσεις ήταν το άδικο, σπάταλο, φαύλο και καταστροφικό Αναδιανεμητικό Ασφαλιστικό Σύστημα που είχε επιβαρύνει το Δημόσιο χρέος με 200 δισ. ευρώ από τα 328,7 δισ. ευρώ που ήταν το 2017. Υπερασπιζόταν δηλαδή τις υψηλές συντάξεις αυτών που είχαν δουλέψει μόνο 15, 20 ή 25 χρόνια πριν πάρουν σύνταξη, για την οποία μάλιστα είχαν πληρώσει ελάχιστες εισφορές. Επίσης υπερασπίστηκε τις συντάξεις των άγαμων θυγατέρων! Τα επιδόματα των τυφλών τερματοφυλάκων και ταξιτζήδων κλπ. Και όλα αυτά για τα… μάτια του κόσμου, δηλαδή για τις ψήφους. Επειδή στο τέλος ήξερε ότι θα υποχωρήσει και θα εφαρμόσει το δίκαιο Ανταποδοτικό Ασφαλιστικό Σύστημα, κόβοντας οριζόντια τις συντάξεις και κακοκαρδίζοντας τους ψηφοφόρους του: Βλέπε Νόμο Κατρούγκαλου.

Υπερασπίστηκε, επίσης, στις "σκληρές διαπραγματεύσεις" τους φοροφυγάδες και φοροκλέφτες μικρομεσαίους, που η φοροδιαφυγή τους φτάνει τα 20 δισ. ευρώ και η φοροκλοπή τους άλλα 10 δισ. ευρώ το χρόνο. Αλλά και πάλι δεν τα κατάφερε, πράγμα που γνώριζε, και στο τέλος τους έκοψε το αφορολόγητο κι ανέβασε τις δαπάνες των λίγων που πληρώνουν φόρους και εισφορές στα ασφαλιστικά τους ταμεία στο 45% των εισοδημάτων τους. Εάν στα 3,5 χρόνια που κυβερνάνε οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είχαν βάλει μπροστά να κάνουν ένα στοιχειωδώς δίκαιο κι αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα ώστε να πιάσουν 4-5 δισ. ευρώ φοροδιαφυγή και 2-3 δισ. ευρώ φοροκλοπή, θα είχε αποφύγει πολλά μέτρα σε βάρος του λαού, θα είχε επιτύχει μεγαλύτερη ανάπτυξη και μικρότερους συντελεστές φορολόγησης και ΦΠΑ.

Τι έπρεπε να κάνει μετά την κωλοτούμπα; Απλούστατα να διαπραγματευτεί γρήγορα κι αποτελεσματικά για ουσιαστικά θέματα και μεταρρυθμίσεις. Δηλαδή για την απελευθέρωση της Αγοράς και των επαγγελμάτων από τον σκληρό συντεχνιακό και γραφειοκρατικό βρόγχο. Να δεχθεί αμέσως το Ανταποδοτικό Ασφαλιστικό Σύστημα. Να εκπονήσει ένα φορολογικό σύστημα στοιχειωδώς δίκαιο, που να περιορίζει τη φοροδιαφυγή και τη φοροκλοπή. Να μη διαχειριστεί τους Μετανάστες σαν να ήταν τουρίστες από την Ασία ή με εκβιαστικό τρόπο για τους Ευρωπαίους, ώστε σήμερα να είναι τα νησιά όμηροι του σουλτάνου Ερντογάν. Επίσης, να μην είχε τραυματίσει την εκπαίδευση, τη Δικαιοσύνη, την Ασφάλεια των πολιτών κλπ.

Αλλά, για να γίνουν όλα αυτά, έπρεπε, πριν και παράλληλα με αυτά, να γίνει η αναβάθμιση της Δημόσιας Διοίκησης σε επιτελείο με την ηλεκτρονική διακυβέρνηση. Η τελευταία είναι προϋπόθεση για να περιοριστεί η αναποτελεσματικότητα, η γραφειοκρατία και η διαφθορά στο ελληνικό κράτος. Επίσης, να περιοριστεί η δημόσια καταναλωτική δαπάνη για να περισσέψουν πόροι για επενδύσεις σε τομείς αιχμής της εθνικής οικονομίας. Η χώρα χρειάζεται 110 δισ. ευρώ νέες επενδύσεις σε 5 χρόνια κι αυτές δεν θα έρθουν από το εξωτερικό μαζί με τη νέα τεχνολογία, αν δεν αλλάξει ριζικά το κράτος και η πολιτική του…
Αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα για τα παιδιά με τα κουβαδάκια που παίζουν στην αμμουδιά την …κυβέρνηση.

ΥΣΤ:
Περισσότερα στο: "Θάνος Παπαδόπουλος: Ποιοι και πως μας οδήγησαν στη χρεοκοπία. Ιστορία της Μεταπολίτευσης. Εκδόσεις Gutenberg".
* Ο Θάνος Παπαδόπουλος είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr