Ζητείται Εμπιστοσύνη
thanassis-paidis-0

Θανάσης Παιδής

Ζητείται Εμπιστοσύνη

Το δυστύχημα στα Τέμπη, οι νεκροί, οι τραυματίες και οι οικογένειές τους είναι στο μυαλό όλων μας. Δεν θα ξεχάσω ποτέ τις εικόνες που αντίκρυσα φτάνοντας στον τόπο της τραγωδίας. Η αποκάλυψη όλης  της αλήθειας για το δυστύχημα και η δρομολόγηση όλων των απαραίτητων ενεργειών για να μην ξανασυμβεί είναι αυτονόητα αιτήματα της κοινωνίας και καθήκον όλων μας. Προέχουν κάθε άλλης συζήτησης.

Μαζί όμως πρέπει να αντιμετωπίσουμε και το ρήγμα εμπιστοσύνης μεταξύ κράτους και πολιτών που έχει δικαιολογημένα διευρυνθεί μετά το δυστύχημα. Δεν θα ξεχάσω την εικόνα των νέων παιδιών με το πανό Φταίει η κακιά η (Χ)ώρα. Μπορούμε να εμπιστευτούμε ξανά τη χώρα; Μπορούμε να εμπιστευτούμε ο ένας τον άλλο ότι θα κάνει ο καθένας μας καλά τη δουλειά του; Το έλλειμμα εμπιστοσύνης δεν αφορά μονό στο κράτος. Ποια είναι τα υλικά για να οικοδομήσουμε μία κοινωνία και ένα κράτος εμπιστοσύνης;

Αξιοκρατία. Η αξιοκρατία έχει λειτουργικό ρόλο σε ένα οργανωμένο κράτος. Εφόσον, κάθε φορά επιλέγεται ο πιο άξιος, θα κάνει τη δουλειά του άξια. Η επιλογή, όμως, του αντικειμενικά καλύτερου έχει και συμβολική αξία. Εμπνέει εμπιστοσύνη. Λειτουργεί συγκολλητικά. Η αξιοκρατία θα κρατήσει τους καλύτερους στον τόπο μας. Θα δώσει προοπτική στα παιδιά μας.

Λογοδοσία. Οι πολιτικοί οφείλουν να λογοδοτούν στο εκλογικό σώμα. Βρίσκονται στις θέσεις τους για να υπηρετούν το εκλογικό σώμα και την πατρίδα, όχι για να αναπαράγουν την ευνοιοκρατία. Η διαφάνεια, η ειλικρινής επικοινωνία με τους πολίτες, η καταδίκη του ξύλινου λόγου που κρύβει τις ευθύνες κάτω από το χαλί, η ανάληψη ευθύνης είναι εκ των ων ουκ άνευ στο στοίχημα για την εμπιστοσύνη.

Προδραστικότητα. Πρέπει επιτέλους να βρούμε τις μαύρες τρύπες αυτού του κράτους πριν καταλήξουν σε ανείπωτες τραγωδίες. Από αύριο κάθε υπουργός, κάθε προϊστάμενος, κάθε αρμόδιος θα πρέπει να αναζητήσει τις απειλές για τη δημόσια ασφάλεια στο πόστο του. Πριν οι απειλές γίνουν τραγωδίες. Η πεποίθηση ότι το κράτος φροντίζει για την ασφάλειά μας, θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη μας. Οι τοπικές κοινωνίες, η κοινωνία των πολιτών, η αυτοδιοίκηση οφείλουμε να είμαστε στην πρώτη γραμμή της ανάδειξης κάθε τρύπας ασφάλειας, κάθε απειλής.


Ο Θανάσης Παιδής είναι Περιφερειακός Σύμβουλος Θεσσαλίας, πρ. Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Πολιτισμού
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ