Ναι, το ευρώ είναι φετίχ!

Οποιος νομίζει ότι στην οικονομία της χώρας δεν τρέχει δα και τίποτα σημαντικό γιατί πληρώθηκαν προχθές -η αλήθεια είναι με μεγάλο κόπο- οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων κάνει μεγάλο λάθος - πρωτίστως το κυβερνητικό επιτελείο.

Η Ελλάδα βρίσκεται ήδη, αυτή τη στιγμή, σε διαδικασία εσωτερικής στάσης πληρωμών αφού τα μόνα που πληρώνονται για την ώρα είναι οι δόσεις προς τους δανειστές και, όπως προείπαμε, οι μισθοί του Δημοσίου. Ολα τα άλλα είναι σε στάση, στον δημόσιο και εν πολλοίς στον ιδιωτικό τομέα.

Η κατάσταση αυτή όχι απλώς δεν πάει άλλο, αλλά για να το κάνουμε πιο κατανοητό, απλά μας μένουν λίγες ώρες για να στερέψουν τελείως τα δημόσια ταμεία και μετά ενδεχομένως και οι τράπεζες, αν και αυτό το ορίζει ο Ντράγκι και φυσικά οι εντολοδόχοι του, που είναι οι χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αν, ας πούμε, την Τετάρτη δεν δώσει ο ELA όσα χρειάζονται για την εβδομαδιαία κάλυψη των αναγκών ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος, τότε μοιραία θα επιβληθούν κεφαλαιακοί έλεγχοι. Αυτό σημαίνει απλά ότι θα μπορούμε να παίρνουμε 100 ή 200 ευρώ ο καθένας από τα ταμεία και οι υπόλοιπες δουλειές από μισθοδοσίες έως κινήσεις κεφαλαίων όλων των ειδών θα υπόκεινται σε διαδικασίες παρόμοιες με αυτές της Κύπρου προ διετίας.

Οσοι γνωρίζουν την κατάσταση σε τέτοιου είδους γεγονότα περιγράφουν μια εφιαλτική εικόνα που φυσικά θα επηρεάσει δυσμενέστατα τα πάντα, ακόμα και τον τουρισμό που τα τελευταία χρόνια μάς δίνει μια μεγάλη ανάσα, ειδικά το δεύτερο εξάμηνο κάθε έτους. Οι μισόκλειστες τράπεζες, όπως επιμένουν οι ειδικοί, αυτοί δηλαδή που ασχολούνται με τα οικονομικά δεδομένα, ισοδυναμούν με τον θάνατο της οικονομίας και το προστάδιο της εγκατάλειψης του ευρώ.

Με απλά λόγια θα πρέπει να καταλάβουν στην κυβέρνηση ότι σε καμία περίπτωση και πάση θυσία δεν πρέπει να κλείσουν οι τράπεζες γιατί μετά ο δρόμος δεν θα έχει επιστροφή.
Γι’ αυτό λοιπόν ήρθε η ώρα να αφήσουμε τα πειράματα και να θυμηθεί με ψυχραιμία και ευθυκρισία ο πρωθυπουργός ότι η συντριπτική πλειοψηφία τον ψήφισε για να βελτιώσει την καθημερινότητα στη ζωή της. Για μια καλύτερη διαχείριση εντός του ευρώ και όχι για να κάνει αυτά που του λέει ο συμπαθής (αλλά ακραίων θέσεων) Λαπαβίτσας. Αν δεν κάνω λάθος, διάβασα στην «Αυγή» την προηγούμενη Κυριακή ότι το 71% των Ελλήνων είναι υπέρ του ευρώ (έρευνα Public Issue), όπως επίσης και σε αυτή της Marc για τον ALPHA. Ας είναι, λοιπόν, ο Τσίπρας πρωθυπουργός της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων και όχι του ενός τρίτου της Κεντρικής Επιτροπής του που θέλει τη δραχμή.

Ο κ. Τσίπρας είναι ο πρωθυπουργός όλων, κυβερνάει όλους τους Ελληνες και αυτούς πρέπει να ακούει. Δεν απευθύνεται πλέον στην παρέα των νεανικών του χρόνων, ούτε σε τμήμα των δικών του ψηφοφόρων μόνο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr