lygeros_stavros

Ο υπόγειος ρόλος ΗΠΑ και Ε.Ε.

Σταύρος Λυγερός

Η Δύση ποτέ δεν ενδιαφέρθηκε για την ουσία της μακρόχρονης διένεξης. Αυτό που την ενδιέφερε ήταν και είναι να αρθεί η εκκρεμότητα που εμπόδιζε το «σφράγισμα» της περιοχής των δυτικών Βαλκανίων από τη ρωσική επιρροή. Η ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και η έναρξη της ενταξιακής πορείας της προς την Ε.Ε. είναι ένα αποφασιστικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, το οποίο ουσιαστικά θα ενισχύσει την πίεση στην «περιχαρακωμένη» Σερβία να ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο.

Τώρα που η συμφωνία είναι γεγονός, επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες για τον παρασκηνιακό ρόλο του αμερικανικού παράγοντα, σε συντονισμό με το Βερολίνο και τους θεσμούς της Ε.Ε. Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, αποφασιστικό ρόλο έπαιξε ο αρμόδιος για την περιοχή Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Γουές Μίτσελ, επικουρούμενος από τους Αμερικανούς πρεσβευτές στην Αθήνα και τα Σκόπια. Παραλλήλως και προς την ίδια κατεύθυνση κινήθηκαν ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών και παράγοντες της Ε.Ε.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η Ουάσινγκτον κατέστησε σαφές στον Αλέξη Τσίπρα και τον Νίκο Κοτζιά ότι εάν από την πλευρά τους πράξουν ό,τι απαιτείται για να λυθεί το Μακεδονικό και κατ’ επέκταση για να ενταχθεί η ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, θα διευκολυνθεί καθοριστικά η γεωπολιτική αναβάθμιση της Ελλάδας στο πλαίσιο του δυτικού στρατηγικού σχεδιασμού. Το ίδιο ακριβώς μήνυμα έχει σταλεί και για την επίλυση των εκκρεμοτήτων στις ελληνοαλβανικές σχέσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η γεωπολιτική αναβάθμιση της Ελλάδας δεν είναι μια υπόσχεση χωρίς αντίκρισμα. Ωθούν προς αυτή την κατεύθυνση οι προβληματικές σχέσεις Ουάσινγκτον - Αγκυρας και το γεγονός ότι παρά τις προσπάθειες της αμερικανικής διπλωματίας ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αρνείται να επιστρέψει στο δυτικό «μαντρί». Αν και οι προσπάθειες συνεχίζονται, ολοένα περισσότερο ενισχύεται στα αμερικανικά κέντρα αποφάσεων η τάση αναβάθμισης της Ελλάδας από χώρα δεύτερης γραμμής, που ήταν από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, σε χώρα πρώτης γραμμής. Οι αμερικανικές πιέσεις συνδυάστηκαν με γερμανικές και ευρωπαϊκές υποσχέσεις για εποικοδομητική προσέγγιση αναφορικά με την ελάφρυνση του χρέους και το μεταμνημονιακό καθεστώς.

Στο σημείο αυτό, ωστόσο, είναι απαραίτητο να υπογραμμιστεί πως ούτε οι Αμερικανοί ούτε οι Ευρωπαίοι υπεισήλθαν σε λεπτομέρειες. Με άλλα λόγια, δεν άσκησαν πιέσεις στον Κοτζιά να αποδεχθεί το όνομα «Μακεδόνες», ούτε τη «μακεδονική» γλώσσα. Αυτό που τους ενδιέφερε ήταν να βρεθεί λύση και όχι το περιεχόμενό της. Το γεγονός ότι τα Σκόπια όχι μόνο δέχονταν ακόμα πιο ασφυκτικές δυτικές πιέσεις, αλλά και τα ίδια επείγονταν να πάρουν το εισιτήριο για το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. τα μετέτρεψε σε αδύνατη πλευρά των διαπραγματεύσεων. Η κυβέρνηση Τσίπρα, ωστόσο, δεν εκμεταλλεύτηκε το διαπραγματευτικό της πλεονέκτημα, αφενός επειδή ήθελε να δείξει καλή διαγωγή, αφετέρου επειδή υποτιμά τη σημασία του εθνικού αυτού θέματος και ήθελε να ξεμπερδεύει.

Για τους δικούς τους λόγους η καθεμία, η Μόσχα και η Αγκυρα επιδιώκουν τον τορπιλισμό της συμφωνίας, κυρίως μέσω του προέδρου Γκιόργκι Ιβανόφ και του Νίκολα Γκρουέφσκι, οι οποίοι αξιοποιούν τον εθνικισμό του VMRO. Η μεν Μόσχα επιδιώκει να εμποδίσει την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, η δε Αγκυρα να διατηρήσει την επιρροή που ασκούσε στα Σκόπια, εμφανιζόμενη ως υποστηρίκτρια-προστάτιδά τους στο πλαίσιο της διένεξης για το όνομα.

Οι σταθμοί του οδικού χάρτη

Το κλίμα, πάντως, στις άμεσα ενδιαφερόμενες χώρες είναι βαρύ. Και αυτό δεν έχει σημασία μόνο για το πολιτικό-εκλογικό κόστος που ενδεχομένως θα κληθούν να πληρώσουν οι κυβερνήσεις Τσίπρα και Ζάεφ. Εχει σημασία επειδή θα κρίνει και την επιβίωση της συμφωνίας. Είναι δεδομένο ότι το τρένο θα φτάσει στον πρώτο σταθμό του οδικού χάρτη, που είναι η υπογραφή της συμφωνίας στις Πρέσπες. Κατά πάσα πιθανότητα, θα φτάσει και στον δεύτερο, που είναι η κύρωση της συμφωνίας από τη Βουλή της ΠΓΔΜ.

Ο τρίτος σταθμός είναι η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. (28 Ιουνίου), όπου θα αποφασιστεί η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της «Βόρειας Μακεδονίας» πλέον. Η Ελλάδα θα άρει την αντίρρησή της, αλλά υπάρχουν χώρες-μέλη, όπως η Γαλλία και η Ολλανδία, οι οποίες είναι αντίθετες στο να τεθούν αυτή την περίοδο οι χώρες των δυτικών Βαλκανίων σε τροχιά ένταξης.

Αυτό μπορεί να έχει συνέπειες για την εφαρμογή της συμφωνίας, δεδομένου ότι η αλλαγή-προσαρμογή των εγγράφων που είναι για εσωτερική χρήση στο γειτονικό κράτος θα πραγματοποιείται παραλλήλως με το άνοιγμα καθενός από τα 35 κεφάλαια και με μεταβατική περίοδο πέντε ετών. Απλοελληνικά αυτό σημαίνει ότι στα εσωτερικά έγγραφα το «Δημοκρατία της Μακεδονίας» όχι μόνο θα παραμείνει για πολλά χρόνια, αλλά μπορεί και να μην αλλάξει αν για διάφορους λόγους που δεν έχουν να κάνουν με την Ελλάδα η ενταξιακή πορεία της «Βόρειας Μακεδονίας» παγώσει.

Ο τέταρτος σταθμός είναι η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στα μέσα Ιουλίου. Η Συμμαχία θα απευθύνει πρόσκληση στη «Βόρεια Μακεδονία» να γίνει μέλος, αλλά η πρόσκληση θα ενεργοποιηθεί μόνο όταν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες συνταγματικής αναθεώρησης στη γειτονική χώρα και η συμφωνία κυρωθεί από την ελληνική Βουλή. Η Αθήνα έχει, βεβαίως, το όπλο ότι η γειτονική χώρα δεν μπορεί να γίνει μέλος της Συμμαχίας προτού η ελληνική Βουλή κυρώσει το σχετικό πρωτόκολλο.
Ο Κοτζιάς, ωστόσο, θα έπρεπε να είχε φροντίσει κανένα κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ να μην μπορεί να προχωρήσει σε κύρωση του πρωτοκόλλου προτού ολοκληρωθούν οι διαδικασίες και η συμφωνία τεθεί σε εφαρμογή.

Το κρίσιμο ερώτημα είναι εάν το τρένο θα περάσει τον πέμπτο σταθμό, που είναι το δημοψήφισμα. Ο Ζάεφ αισιοδοξεί, αλλά τίποτα δεν είναι σίγουρο. Η τελετή στις Πρέσπες με την παρουσία πολλών διεθνών αξιωματούχων έχει σκοπό ακριβώς να δημιουργήσει την εντύπωση στους ψηφοφόρους της «Βόρειας Μακεδονίας» ότι δεν υπάρχει δρόμος επιστροφής.

Παραλλήλως, ο Ζάεφ θα βάλει στο τραπέζι την απόφαση για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων και την πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ προκειμένου να δελεάσει τους ψηφοφόρους. Σύμφωνα με πηγή από τα Σκόπια, το δίλημμα που θα τεθεί στους ψηφοφόρους είναι ότι το ΝΑΙ στη συμφωνία ισοδυναμεί με ένταξη στους ευρωατλαντικούς θεσμούς και εγγύηση για την ενότητα του κράτους. Αντιθέτως, το ΟΧΙ μπορεί να διατηρεί το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας», αλλά σημαίνει απομόνωση και κίνδυνο διάλυσης λόγω του αλβανικού αλυτρωτισμού.

Εάν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι αρνητικό, το τρένο θα κολλήσει εκεί. Η συμφωνία θα ακυρωθεί και θα επιστρέψουμε στα προηγούμενα, με την ΠΓΔΜ να είναι, όπως προαναφέραμε, με το ένα πόδι μέσα και με το άλλο έξω από το ΝΑΤΟ.

Αν το αποτέλεσμα είναι θετικό, το τρένο θα πάει στον επόμενο σταθμό που είναι η συνταγματική αναθεώρηση στη Βουλή. Για να πραγματοποιηθεί απαιτεί πλειοψηφία 2/3, δηλαδή τουλάχιστον 80 βουλευτικές ψήφους, και ταυτοχρόνως πλειοψηφία και της ομάδας των Αλβανών βουλευτών και της ομάδας των Σλαβομακεδόνων βουλευτών.

Η κυβέρνηση Ζάεφ δεν διαθέτει την ενισχυμένη. Ποντάρει στο ότι θα μπορεί να επικαλεστεί τη λαϊκή ψήφο και να ζητήσει από το VMRO (αξιωματική αντιπολίτευση) να τη σεβαστεί και να ψηφίσει θετικά.

Αν το τρένο καταφέρει να περάσει και από τον σταθμό της συνταγματικής αναθεώρησης, ο επόμενος σταθμός είναι η κύρωση της συμφωνίας από την ελληνική Βουλή. Ολα δείχνουν ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα έχει ρήγματα, αν και υπάρχουν πασοκογενείς βουλευτές, οι οποίοι είναι δυσαρεστημένοι με τη συμφωνία. Δεδομένου ότι οι ΑΝ.ΕΛ. θα καταψηφίσουν, υπάρχει ένα έλλειμμα το οποίο με κάποιον τρόπο το Μαξίμου θα προσπαθήσει να καλύψει.

Το Ποτάμι έχει δηλώσει ότι θα υπερψηφίσει, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να υπολογίζει και στην ψήφο του βουλευτή των ΑΝ.ΕΛ. Θανάση Παπαχριστόπουλου. Μετά την απορριπτική θέση της Φώφης Γεννηματά, το κρίσιμο ερώτημα είναι αν θα υπάρξουν βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης που θα υπερψηφίσουν. Ολα δείχνουν ότι θα υπάρξουν. Προφανώς, τότε θα ασκηθούν και ασφυκτικές πιέσεις από τη Δύση στις ηγεσίες και σε επιλεγμένους βουλευτές της αντιπολίτευσης, με σκοπό να ψηφίσουν θετικά. Ακόμα και αν δεν φέρουν αποτέλεσμα, συγκροτείται κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αν και τίποτα δεν αποκλείει να προκύψουν εκπλήξεις.

Αμέσως μετά την κύρωση της συμφωνίας, η ελληνική Βουλή θα κυρώσει και το πρωτόκολλο ένταξης της «Βόρειας Μακεδονίας» στο ΝΑΤΟ. Είναι η στιγμή που το τρένο θα έχει φτάσει στον προορισμό του. Από κει και πέρα, ο χρόνος θα δείξει κατά πόσο η συμφωνία Κοτζιά - Ντιμιτρόφ ή Τσίπρα - Ζάεφ είναι ή όχι βιώσιμη και βεβαίως ποιες θα είναι οι επιπτώσεις της στα εθνικά συμφέροντα.

ΣΧΟΛΙΑ (13)

-

μετα λυπης διαπιστωνω οτι ο περισσοτερος κοσμος στην ελλαδα περιμενει βοηθεια απο τις μεγαλες δυναμεις παρα το οτι τις βλεπουν με τα ιδια τους τα ματια να βοηθουν αποκλειστικα τους εαυτους τους... αυτο τωρα τι ειναι; μαλλον κουσουρι που εχει μεινει απο την τουρκοκρατια...

του κλωτσου και του μπατσου

"αναβαθμιση της χωρας στο ΝΑΤΟ"; ... εμενα μου φαινεται οτι κολλησαμε "ιο" ... ποια αναβαθμιση;

Γρηγορης Φην

Η συνιστώσα - παράγοντας είναι η χρονική στιγμή. Γιατί, αυτήν την περίοδο! Ο «ψυχρός πόλεμος» έχει αναβιώσει, με πιο γνωστά τα συμβάντα στον αθλητικο χώρο. Έτσι, κερδίζει ο Trump, πουλώντας εθνικισμό “πρώτα η Αμερική”, η ΡΩΣΣΙΑ φταίει για τα προβλήματα, ο ISIS για τις δολοφονίες των μαθητών στα αμερικανικά σχολεία κλπ. Η USA βιάζεται να προλάβει τον ΡΩΣΣΙΚΟ αγωγό Νο 2. Να κάνει τους Ευρωπαίους δικούς της Π-ΕΛΑΤΕ-Σ και να τους πάρει από την Russia. - Δεν είναι τυχαίο, ότι το διαχρονικό θέμα του «μακεδονικού» ΕΚΛΕΙΣΕ την εβδομάδα που ξεκινούσε στην Russia το Mundial, μία παγκόσμια διοργάνωση, πολύ κερδοφόρα! - Δεν είναι τυχαίο, ότι η USA (για πρώτη φορά!!!) δεν συμμετέχει στην τελική φάση του Mundial που γίνεται στην Russia. - Δεν είναι τυχαίο, ότι η ΑΜΕΡΙΚΑΝΗ τενίστρια Williams έφυγε τρέχωντας, όταν ήταν να αντιμετωπίσει την ΡΩΣΣΑ Sharapova, στο Roland Garros στην Γαλλία, πριν μερικές εβδομάδες! - Δεν είναι τυχαίο, ότι η ΡΩΣΣΙΑ είχε αποκλειστεί από τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, λόγω καταγγελιών από την USA! Όταν μαλώνουν οι ελέφαντες (Αμερική - Ρωσσία), την «πληρώνουν» τα μυρμήγκια! Το αφεντικό (USA) έδωσε εντολή να δώσουν τα χέρια όπως, ο ισχυρός επιβάλλεται στους υποτελεις του “δώστε τα χέρια, ΤΩΡΑ, ΑΜΕΣΩΣ!!!”. Πρέπει να χτιστεί το δίκτυο, ΤΩΡΑ!

KΩΣΤΑΣ21

Aπ' όλες τις αναλύσεις που έχω διαβάσει για το συγκεκριμένο θέμα , βρίσκω την δική σας κ. Λυγερέ την πιο ρεαλιστική... Ο χρόνος θα δείξει το αληθές.

Theodore.

Εάν οι Αμερικάνοι κάνουν κάτι για να χαλαρώσει το κεφαλοκλείδωμα από την Τουρκία,τότε ίσως αξίζει αυτό που έγινε.Δεν αντέχουμε να ξοδεύουμε τόσα λεφτά για πολεμικάαιχνιδάκια για να κρατάμε την Τουρκία μακρυά. Αλλά αυτά είναι λόγια που χάνονται,verba volant,όπως λέγανε και οι Λατίνοι.Μόνον τα έργα μετράνε εδώ,και αυτά δεν τα βλέπουμε.

ΗΠΑ- ΕΛΛΑΣ άλλη βάση αρθρογραφίας και εκτιμητικής

Οι USA - όχι οι σκόρπιοι της εοκ- γνωρίζουν και επέβαλαν και το τελευταίο κόμμα και θα επιβάλλουν απ όσα υπογράφησαν. Και θα μεθοδεύουν ακόμα και με αυτό το κόμμα ώς επίδραση την μελλοντική μεσομακροχρόνια πολιτική των, σε διάφορες βραχυχρόνιες εκφάνσεις .Ο πυρήνας της συμφωνίας ώς συμβεβηκός, είναι το διαίρει και βασίλευε και δεν μπορούσε νάναι αλλοιώς. Για τούτο και δημιουργήσανε και πολλά κράτη μέσα στην Γιουγκουσλαυία ( κάθε κρατική οντότητα θά αγοράζει και όπλα απ την ΗΠΑ και θα πληρώνει το ΝΑΤΟ) που το box office συνολικά ώς διαχείρηση το κρατάει η ΗΠΑ. Και η επαγγελματική ειδησιογραφία και αρθρογραφία στην Ελλάδα και εκτιμητική των εξελίξεων , γίνεται με τα Ελληνικά δεδομένα και μέχρι τούδε θέσφατα για την ιστορική αναλυτική εκτίμηση. Που αυτή η Ελληνική εκτιμητική και αρθρογραφία καίτοι είναι ορθή δομικά και με σωστές πληροφορίες , είναι διαφορετική απ την Αμερικάνικη των ΗΠΑ. Η μονιμότητα - κοντά μια γεννεά - του διαπραγματευτή Μάθιου Νίμιτς στο όλο χρόνια τώρα διαδικαστικό για την σημερινή κατάληξη , δεν αφήνει περιθώρια για υποθέσεις πέρα από την απόλυτη επίδραση και γνώση των Αμερικανών - δεν είναι απ έξω η cia υποβοηθητικά- για την συμφωνία. Δεδομένου ότι από τον ψυχρό πόλεμο και το βάρειο όριο ( Ελλάδα- Τουρκία-Ιράν ) ανάσχεσης των Σοβιετικών οι τρείς αυτές χώρες υπήχθησαν στην δικαιοδοσία της cia έναντι του Δυτικότερου σημείου ( Ιταλία ) και άλλων βορείων χωρών που υπήχθει στην δικαιοδοσία του Αμερικανικού υπουργείου εξωτερικών. Και αυτή είναι η μεγάλη διαφορά ΗΠΑ και Ευρωπαικής Ένωσης ή και χωρών μεμονομένα της Ευρώπης που θέλουν να παίξουν ηγετικό ρόλο εκάστοτε. Οι ΗΠΑ αναφέρονται στην μακροχρονιότερη σχεδιαστικά προοπτική, ενώ στην Ευρώπη είναι μύστες του μεσοχρόνιου το πολύ, αδυνατώντας να επεξεργαστούν το μακροχρονιότερο.

EΠΕ

Κύριε Λυγερέ δεν περίμενα πραγματικά ποτέ πως θα το πώ αυτό σε εσάς και λυπάμαι αλλά αστειότητες για να μην πώ ασυναρτησίες

Ασυναρτησίες;;

Βάλτε στο google: 08SKOPJE491_a Θα βρείτε Wikileaks της Πρεσβείας ΗΠΑ των Σκοπίων του 2008, μετά το Βουκουρέστι, που εισηγείται η Πρεσβεία, τι θέλουν οι Σκοπιανοί για να υπογράψουν: 1) Northern Macedonia (ακριβώς το όνομα που πήραν), 2) Χρήση erga omnes για κάθε εξωτερική χρήση και εσωτερικά χρήση του τωρινού ονόματος (εδώ είναι η μόνη αλλαγή, ότι δέχθηκαν και στο εσωτερικό, 3) Ταυτότητα : Μακεδονική (ιθαγένεια και γλώσσα) και επεξηγείται πως ΔΕ θέλουν βόρεια μακεδονική. 10 χρόνια μετά, η Ελλάδα υπογράφει ΚΑΡΜΠΟΝ, εκτός απο τη χρήση στο εσωτερικό.

Χωριό που φαίνεται

Βάλτε στο google 08SKOPJE491_a . Θα βρείτε wikileak του 2008 που μοιάζει εκπληκτικά με αυτό που υπογράφηκε 10 χρόνια μετά.

ουδόλως υπόγειος

Μόνο υπόγειος δεν υπήρξε ο ρόλος των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ , ούτε άσκησαν κρυφή και μυστική διπλωματία . Οι θέσεις όλων σχεδόν των κρατών μελών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ ήταν ξεκάθαρη και σαφής . Φανεροί και οι διαπραγματευτές - μεσολαβητές. Η παρούσα συμφωνία έχει φανερά την πλήρη έγκριση και την στήριξη των ανωτέρω αναφερομένων και ουδεμία αμφισβήτηση επ' αυτού . Με λίγα λόγια όσοι υποστηρίζουν την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ θα καταπιούν τη συμφωνία αμάσητη , αδιαμαρτύρητα και χωρίς περικοκλάδες ....αλλιώς θα υποστούν τις προβλεπόμενες συνέπειες ...... Αν κάποιες πολιτικές δυνάμεις απο φιλονατοϊκές , φιλοαμερικανικές και φιλοευρωπαϊκές επιθυμούν να γίνους αντί να το δηλώσουν δημόσια και με θάρρος . Δεν είναι πάντοτε κακή η αλλαγή κατευθύνσεων .

Καβουρακιας

Πολλες φορες εχω γραψει να ονομασθη η Φιρομ δημοκρατια του Βαρδαρη.Δοσανε το ονομα Βορεια Μακεδονια.Εχουμε και την Ανατολικη Θρακη.Ερωτω οι κατοικοι της Δυτικης θρακης ειναι Τουρκοι;Οι Ηπειρωτες ειναι Αλβανοι;Να σταματισει η Ρωσικη προπαγανδα για την ΜΚεδονια.

Dp

Να κερδίσουμε και το τζόκερ, όλα μια χαρά!

Φχψ

Ήξεις,αφίξεις,ουκ εν πολέμω θνήσκεις! Μπλα,μπλα,μπλα! Έβγαλες και σήμερα το μεροκάματο!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία