Οι ζωές των άλλων
pollatos

Μάκης Πολλάτος

Οι ζωές των άλλων

Οι ζωές των ανθρώπων ποτέ δεν ήταν τόσο πολύτιμες όσο σήμερα. Οι ζωές των ανθρώπων ποτέ δεν ήταν τόσο επισφαλείς, τόσο ευάλωτες όσο σήμερα. Που ο καθένας μας κινδυνεύει να χάσει την ζωή του από επιπλοκές που προκαλεί ο κορωνοϊός. Και που η νόσος της Covid είναι αδυσώπητη με όσους είχαν περάσει στο παρελθόν κάποια ιατρική περιπέτεια, λες και ψάχνει την αχίλλειο πτέρνα. Και την ίδια στιγμή ψεκασμένοι. Που αμφισβητούν τη φονικότητα της πανδημίας, επειδή ισχυρίζονται ότι τα πράγματα δήθεν δεν είναι όπως τα λένε οι γιατροί. Καχύποπτοι με τα εμβόλια που δεν έχουν ακόμη έρθει. Αδιάφοροι για τον κίνδυνο που απειλεί όλους και αποδεκατίζει αδιακρίτως.

Ακόμη και τώρα, καθημερινά βλέπουμε συμπεριφορές που αν δεν ήταν επικίνδυνες για τον καθένα μας θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν αστείες και να αποκαλύψουν την ελαφρότητα της σκέψης πολλών. Ανθρώπους να σε πλησιάζουν σχεδόν σαν να αδιαφορούν για την ανάγκη να κρατάμε αποστάσεις ο ένας απ' τον άλλο. Είναι επειδή θεωρούν ότι το κακό δεν τους αφορά; Επειδή νομίζουν ότι είναι υγιείς και άρα πιστεύουν ότι δεν θα τους αγγίξει η πανδημία; Και πώς να αντιμετωπίσεις αυτόν που βγάζει την γλώσσα στον κορωνοϊό μη φορώντας μάσκα; Ή αδιαφορεί να τηρήσει τα ενδεικνυόμενα μέτρα και να κρατήσει αποστάσεις;

«Σεισμός, σεισμός, σεισμός και συνωστισμός» φωνάζουν κάποιοι μικρόνοες. Ξεχνώντας ότι ακόμη και οι ασυμπτωματικοί που μπορεί να είναι φορείς του ιού, εφ' όσον έρχονται κοντά σου, θα κολλήσουν και σένα. Και συνήθως δεν ξέρουμε πότε κάποιος είναι θετικός.

Η επιτυχής αντιμετώπιση του πρώτου κύματος της πανδημίας, οδήγησε στην επώαση των σημερινών λαθών που έχουν φέρει το σύστημα υγείας στο κόκκινο και έχουν γεμίσει τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας με ανθρώπους που παλεύουν να κρατηθούν στη ζωή.

Το παραδέχθηκε ο ίδιος ο πρωθυπουργός ότι «στη Θεσσαλονίκη, η ταχύτητα της αύξησης των κρουσμάτων μας έδωσε τη δυνατότητα να πούμε ότι, ναι, πέσαμε έξω στην εκτίμησή μας.Εκ των υστέρων προφανώς και θα έπρεπε να είχαμε κάνει παρέμβαση πιο νωρίς».

Κλείσιμο
Τώρα χρειάζεται ευθύνη απ' όλους. Ουδείς είναι χαρούμενος με τις συνθήκες, την απόσταση με τα αγαπημένα μας πρόσωπα, την αποξένωση, την μοναξιά. Αλλά πρέπει να δείξουμε καρτερία και να κάνουμε υπομονή. Λίγους μήνες, μέχρι να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί και να δημιουργηθεί τείχος προστασίας του γενικού πληθυσμού από την νόσο Covid-19.

Tι σημασία έχει να γίνεται κριτική σε κάποιον που πανηγυρίζει επειδή λέει ακόμη και τώρα οι 103 ημερήσιοι θάνατοι στην Ελλάδα είναι λιγότεροι από άλλες χώρες με πληθυσμό παρόμοιο με της Ελλάδας; Έχει νόημα να τους επισημάνεις ότι αυτοί οι ισχυρισμοί είναι λάθος γιατί στέλνουν το μήνυμα ότι δήθεν πάμε καλά; Δεν έχουν ακόμη συνειδητοποιήσει όσοι συγκρίνουν τον αριθμό των νεκρών ότι η αύξηση των κρουσμάτων μπορεί να γίνει εκθετική σε ελάχιστες ημέρες; Ακόμη δεν έχουν καταλάβει τι συνέβη στη Θεσσαλονίκη; Γιατί ορισμένοι δεν σέβονται τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό που μοχθούν για να σώσει ζωές; Τι νόημα έχουν οι απόψεις ορισμένων άσχετων που δηλώνουν επιφυλακτικοί για τα εμβόλια; Ή εκείνων που σπεύδουν να γράψουν στα social media ότι λέει το λοκντάουν είναι δικτατορικό και δήθεν αποκαλύπτει απολυταρχικές λογικές και ταυτοχρόνως κατηγορούν την κυβέρνηση ότι στο 2ο κύμα καθυστέρησε να λάβει μέτρα και να κλείσει την οικονομία;

Προστατεύοντας τις ζωές των άλλων προστατεύουμε κάτι μεγαλύτερο. Τη δική μας ζωή. Κι αν κάποιος δείχνει σαν να έχει αυτοκτονικές τάσεις και δεν ενδιαφέρεται για τη δική του ζωή του, οφείλει να μην ακολουθεί συμπεριφορές που να παραπέμπουν σε επικίνδυνη αμέλεια. Για τις ζωές των άλλων.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best Of Network