Η ημερομηνία των εκλογών, ο σταυρός προτίμησης και η οικονομία
tsaousis_kostas

Κώστας Τσαούσης

Η ημερομηνία των εκλογών, ο σταυρός προτίμησης και η οικονομία

Τι μπορεί να συμβεί σε μια παρουσίαση βιβλίου που δεν ακολουθεί τις τρέχουσες συνήθειες της εκδοτικής αγοράς;

Για παράδειγμα, ένας manager - επικεφαλής άλλοτε ενός από τους μεγαλύτερους επιχειρηματικούς ομίλους του τόπου μας- να συναντήσει ένα συνδικαλιστή – και μάλιστα, τον πρώτο τη τάξει στην συνδικαλιστική ιεραρχία των συνδικάτων που λειτουργούν στο πλαίσιο του ομίλου.

Καλό, αλλά δεν ήταν το μόνο. Γιατί ο manager με τις συσσωρευμένες γνώσεις και εμπειρίες από τα 40 χρόνια της ελληνικής πραγματικότητας του επιχειρείν και του διοικείν ψάχνοντας να βρει τις αιτίες της κακοδαιμονίας του τόπου μας δεν φοβήθηκε την εισπήδηση στις δικαιοδοσίες των συνταγματολόγων, ο πρύτανης των οποίων ήταν παρών στο ακροατήριο και συμμετείχε στο σχετικό διάλογο.

Η εκδήλωση στο κέντρο της Αθήνας την Τετάρτη το απόγευμα – μέρα απεργίας με πρωταγωνιστές τους συνήθεις υπόπτους των δημοσίων ΜΜΜ- αφορούσε το βιβλίο του Παναγή Βουρλούμη «Η σημασία της σωστής διακυβέρνησης - Θεωρία και πράξη» ( εκδόσεις Ποταμός, 2018). Ο ίδιος ο συγγραφέας επέμεινε στις απόψεις και θέσεις που έχει διατυπώσει σε σχέση με τις αλλαγές στο Σύνταγμα μας, αλλαγές που θεωρεί ότι μπορούν να βοηθήσουν και την δημόσια διοίκηση αλλά και την οικονομία. Μια από αυτές αφορά τον καθορισμό σταθερής ημερομηνίας εκλογών. «Οι εκλογές διενεργούνται την πρώτη Κυριακή του Φεβρουαρίου κάθε τέταρτου έτους». Η άλλη έχει να κάνει με την κατάργηση του σταυρού προτίμησης και τον καθορισμό κομματικής λίστας υποψηφίων. Ο ίδιος θεωρεί τον «σταυρό προτίμησης» ως ένα στοιχείο που τροφοδοτεί και συντηρεί το πελατειακό κράτος.
Ο διάλογος μεταξύ Παναγή Βουρλούμη και Νίκου Αλιβιζάτου για τα του πελατειακού κράτους ήταν σκέτη απόλαυση.

Κλείσιμο
Αλλά, ο Παναγής Βουρλούμης έχει διατυπώσει και μια άλλη ιδέα – παλαιά αλλά με διαχρονική αξία. Η ιδέα αναφέρεται στην ύπαρξη μόνιμων θέσεων σε κρίσιμους τομείς της δημόσιας διοίκησης π.χ μόνιμοι υφυπουργοί /γενικοί διευθυντές υπουργείων που με την δράση και την συμπεριφορά τους θα αποτελούν εγγύηση της συνέχειας του Κράτους και εμπέδωσης πολιτικών για το «γενικό καλό».

Τέλος, δύο λόγια για την συνάντηση του manager και του συνδικαλιστή. Ο σημερινός πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΟΤΕ Βασίλης Λάμπρου πριν από πολλά χρόνια κτύπησε την πόρτα του Παναγή Βουρλούμη, τότε πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ και ζήτησε ακρόαση. Προς μεγάλη του έκπληξη ο συνδικαλιστής ζήτησε από τον επικεφαλής του management να εξετάσει μια πρακτική πρόταση που θα ήταν χρήσιμη στους τεχνικούς του Ομίλου. Η πρόταση είχε να κάνει με ένα βαλιτσάκι με τα απαραίτητα για την δουλειά τους εργαλεία που θα είχαν πάντοτε μαζί τους. Εν ολίγοις, ο Βουρλούμης έκανε το σταυρό του και ικανοποίησε το αίτημα του συνδικαλιστή. Την περασμένη Τετάρτη ο Βασίλης Λάμπρου μίλησε με θετικά λόγια για το πώς άλλαξε τον ΟΤΕ η διοίκηση Βουρλούμη. Κάτι είναι και αυτό μέσα στη καταχνιά των ημερών!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ