tsaousis_kostas

Ποιος θυμάται το open.gov και ποιος φοβάται την Διαύγεια;

Κώστας Τσαούσης

Και γιατί μόνο 7.483 ευρώ και όχι 14.966 ευρώ ή και 22.449 ευρώ; Να δεχθώ, δίχως άλλο, την άποψη του υπουργού Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου ότι η αύξηση για τα ανώτατα στελέχη των εταιρειών του Δημοσίου που πέρασαν στο Υπερταμείο ζητήθηκε από την διοίκηση του τελευταίου αλλά δεν κατάλαβα γιατί θα πρέπει να υπάρχει η ίδια αμοιβή για όλους ανεξαιρέτως αλλά και γιατί αυτή η αμοιβή ορίσθηκε στις 7.483 ευρώ…

Απλά πράγματα που απαιτούν καθαρές απαντήσεις. Απαντήσεις στο πεδίο της αγοράς και όχι των γραφειοκρατών και των κάθε λογής κρατιστών.

Για παράδειγμα, αν η διοίκηση του Υπερταμείου θεωρεί ότι μια από τις εταιρείες του δημοσίου που πέρασαν στον έλεγχο της θα έχει μια διαδρομή με εξαιρετικά αποτελέσματα δηλαδή κέρδη με το τσουβάλι γιατί δεν βγαίνει μπροστά να υπερασπίσει την εκτίμηση της και να αναλάβει πλήρως την ευθύνη για την αυτήν την συγκεκριμένη εκτίμηση της. Και όποια εταιρεία – σύμφωνα με την διοίκηση του Υπερταμείου- θα έχει αποδεδειγμένα μια καλή πορεία με κέρδη από την λειτουργία της να μπορεί – επίσης, με ευθύνη της διοίκησης του Υπερταμείου- να πληρώσει τα ανώτατα στελέχη της ανάλογα με τις επιδόσεις τους. Αλλά, τα ανώτατα στελέχη εταιρειών που δεν θα τα καταφέρουν – για χίλιουςδιαφορετικούς λόγους- να παρουσιάσουν θετικά αποτελέσματα γιατί θα πρέπει να λάβουν αμοιβές όπως οι συνάδελφοι τους των κερδοφόρων εταιρειών.

Με άλλα λόγια, τα συμβόλαια των ανωτάτων στελεχών που επιλέγονται για να διοικήσουν εταιρείες του δημοσίου από τον ιδιωτικό τομέα και όχι από τις αυλές των κολλητών των υπουργών και των κομματικών επιτελείων /ηγεσιών θα πρέπει να είναι δημόσια ( δηλαδή γνωστά σε όλους) αλλά και δεσμευτικά (δηλαδή να εξαντλούν τον συμφωνημένο χρόνο παραμονής των ανωτάτων στελεχών της διοίκησης) και η τελική αμοιβή (συν τις παροχές) να εξαρτώνται πλήρως από τις αποδόσεις του.
Έτσι, θα έχουμε και μια διαφοροποίηση ευθυνών ανάλογα με το έργο αλλά και διαφοροποίηση αμοιβών ανάλογα με τους στόχους και τις επιδόσεις. Εκεί βρίσκεται ολόκληρη η ουσία: Στους στόχους και τις επιδόσεις. Και βεβαίως, στη σωστή επιλογή, στην αξιολόγηση, στη λογοθεσία. Όλα τα άλλα, είναι εκ του πονηρού!

Χτες, η κυβέρνηση Τσίπρα με τροπολογία που κατέθεσε σε νομοσχέδιο που είχε εισαχθεί για συζήτηση στην Ολομέλεια, η οποία προέβλεπε την αύξηση ως 3.000 ευρώ τις αποδοχές των προέδρων των Διοικητικών Συμβουλίων των δημόσιων εταιρειών και των θυγατρικών τους που έχουν περάσει στο Υπερταμείο! Η τροπολογία μετά την αντίδραση που συνάντησε αποσύρθηκε.

Για την ιστορία και μόνο, η τροπολογία προέβλεπε την αύξηση των αποδοχών δεκάδων προέδρων και διευθυνόντων συμβούλων εταιρειών του δημοσίου από 4.631 ευρώ σε 7.483 ευρώ.

Επίσης για την ιστορία το υπουργείο Οικονομικών είχε υποστηρίξει ως επιχειρήματα τα εξής: «α) Πολλές ΔΕΚΟ έχουν περάσει στην Ελληνική Εταιρία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ).

β) Η ΕΕΣΥΠ αξιολογεί και επιλέγει τις διοικήσεις των συγκεκριμένων επιχειρήσεων, όχι η κυβέρνηση.

γ) Το αίτημα για ευελιξία στο μισθό σε συγκεκριμένες μεγάλες επιχειρήσεις (άνω των 3.000 εργαζομένων ή με τζίρο πάνω από 100 εκ. ευρώ) έρχεται από την ΕΕΣΥΠ ακριβώς για να βρεθούν άνθρωποι που θα αναλάβουν τη μεγάλη ευθύνη αναδιάρθρωσης επιχειρήσεων τις οποίες για χρόνια ΠΑΣΟΚ - ΝΔ εκμεταλλεύονταν με το χειρότερο πελατειακό τρόπο».

Το μόνο που μπορεί να απαντήσει κανείς στο υπουργείο Οικονομικών είναι ένα και μόνο: Διαύγεια και open.gov για τα ανώτατα στελέχη των εταιρειών του Δημοσίου.

ΣΧΟΛΙΑ (10)

Νικ

Ωχ, πλάκωσαν τα ορφανά του ΓΑΠ. Τώρα ποιος μας σώζει; Για την ιστορία. Λεφτά υπάρχουν. Δημοψήφισμα για το Ευρώ. Οι Έλληνες αλλάζουν. Όλοι οι κηπουροί στην κυβέρνηση. Φίτνεσς για τα μέλη της κυβέρνησης. Δωράκια στους ψηφοφόρους μισό δις. Διαγραφή του Σημίτη γιατί του είπε να μην παίζει με την ΕΕ κλπ. κλπ. Θέλεις κι άλλα;

zxc

Όχι που δεν θα εμφανιζόταν κάποιος ψεκασμένος Νικ να σερβίρει ξαναζεσταμένο σανό στο πόπολο! Όσο για την ερώτηση: "Τώρα ποιος μας σώζει; " η απάντηση είναι απλή: Βράσε στο ζουμί σου!

Πανούλης

Είθισται, από συστάσεως του Ελληνικού Κράτους, κάθε νέα Κυβέρνηση που εκλέγεται, για να εφαρμόσει το δικό της κυβερνητικό πρόγραμμα, ποιο πρόγραμμα τρομάρα μας, έτσι να λέμε τώρα και καμιά βλακία για να περνάει η ώρα, αλλάζει τις διοικήσεις των οργανισμών, των νπδδ κλπ, πριν λήξουν οι θητείες τους. Οι καθαιρεθέντες με αγωγές διεκδικούν τους μισθούς για το υπόλοιπο της θητείας των και δικαιώνονται. Όσο μεγαλύτερες είναι οι μηνιαίες αποδοχές των, τόσο περισσότερα χρήματα και μάλιστα εντόκως, τελικά θα τους επιδικαστούν. Σε ελάχιστους μήνες θα έχουμε εθνικές εκλογές. Το συριζοανελέικο δεν έχει καμία τύχη να ξανακερδίσει τις εκλογές. Δεν πρέπει να εξασφαλίσει σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κομματικό στρατό, κάποια καλά μπόνους, έστω και μετά μια πενταετία, που θα τελεσιδικήσουν οι εξασφαλισμένα κερδισμένες αγωγές σε βάρος του δημοσίου; Ό,τι δουν ότι προλαβαίνουν, ακόμα και πάνω από τα καπνίζοντα αποκαίδια και στους άταφους νεκρούς, να είστε σίγουροι ότι θα επιδιώξουν να το κάνουν. Οι άνθρωποι σε αυτά έχουν σχέδιο, στρατηγική και θράσος. Τσίπα δεν έχουν.

Τεο

Ναι, αλλα ηταν εξαιρετικα αναποτελεσματικος.

Διαύγεια

Απο λούμπεν αριστερούς τι περιμένεις για να λειτουργήσουν πρέπει να τα κάνουν όλα στη ζούλα. Με την απατεωνιά και το ψέμα ήρθαν στην εξουσία το 15 και με αυτο πορεύονται απο τότε, δεν ειναι άξιοι για οτιδήποτε άλλο γιαυτο δεν θέλουν διαύγεια για να μπορούν να συνεχίζουν στη ζούλα.

Woody

Από προσωπικό θέμα που είχα, η ΔΙΑΥΓΕΙΑ είναι το μόνο σωστό που έγινε ποτέ σε αυτό το Κράτος.

tsakelotos

Το υπερταμείο και η κα ανυπ των Οικονομικών μηπως θα είχαν την καλωσυνη να μας δώσουν μια λίστα με ονόματα και διευθύνσεις - δηλαδή, τα ονόματα των εταιρειών, των θυγατρικών τους αλλά και τα ονόματα των ανωτάτων στελεχών των εταιρειών αυτών - για να διαπιστώσουμε με τα δικα μας μάτια ποιος διόρισε ποιον και σε ποια θεση - Απλα πραγματα και καθαρες κουβέντες

zxc

Αν θέλαμε Διαύγεια και open.gov θα κρατούσαμε ισόβιο πρωθυπουργό τον Γιώργο Παπανδρέου κ. Κ. Τσαούση. Εμείς θέλαμε ν' αλλάξουν... όλοι οι άλλοι.... εκτός από τον εαυτό μας!

freeman

NAI αλλά αυτός ο ακατονόμαστος είχε θανάσιμα ελαττώματα . . . κατείχε & έκανε κανό. . .κατείχε & έκανε ποδήλατο . . . έκανε συνέχεια γυμναστική . . .ήταν πολιτικά & προσωπικά ευγενής-συναινετικός-συγκαταβατικός-οραματιστής . . .

Theodore.

πρωθυπουργός δεν ήταν όμως.Γιατί αυτός χρειάζεται να γίνει και "κακός",και αυτός δεν μπορούσε. Το είχε πει και ο γερο Μητσοτάκης."Δεν κάνει το παιδί",είχε πει γι' αυτόν.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία