Ποιος θυμάται το open.gov και ποιος φοβάται την Διαύγεια;
tsaousis_kostas

Κώστας Τσαούσης

Ποιος θυμάται το open.gov και ποιος φοβάται την Διαύγεια;

Και γιατί μόνο 7.483 ευρώ και όχι 14.966 ευρώ ή και 22.449 ευρώ; Να δεχθώ, δίχως άλλο, την άποψη του υπουργού Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου ότι η αύξηση για τα ανώτατα στελέχη των εταιρειών του Δημοσίου που πέρασαν στο Υπερταμείο ζητήθηκε από την διοίκηση του τελευταίου αλλά δεν κατάλαβα γιατί θα πρέπει να υπάρχει η ίδια αμοιβή για όλους ανεξαιρέτως αλλά και γιατί αυτή η αμοιβή ορίσθηκε στις 7.483 ευρώ…

Απλά πράγματα που απαιτούν καθαρές απαντήσεις. Απαντήσεις στο πεδίο της αγοράς και όχι των γραφειοκρατών και των κάθε λογής κρατιστών.

Για παράδειγμα, αν η διοίκηση του Υπερταμείου θεωρεί ότι μια από τις εταιρείες του δημοσίου που πέρασαν στον έλεγχο της θα έχει μια διαδρομή με εξαιρετικά αποτελέσματα δηλαδή κέρδη με το τσουβάλι γιατί δεν βγαίνει μπροστά να υπερασπίσει την εκτίμηση της και να αναλάβει πλήρως την ευθύνη για την αυτήν την συγκεκριμένη εκτίμηση της. Και όποια εταιρεία – σύμφωνα με την διοίκηση του Υπερταμείου- θα έχει αποδεδειγμένα μια καλή πορεία με κέρδη από την λειτουργία της να μπορεί – επίσης, με ευθύνη της διοίκησης του Υπερταμείου- να πληρώσει τα ανώτατα στελέχη της ανάλογα με τις επιδόσεις τους. Αλλά, τα ανώτατα στελέχη εταιρειών που δεν θα τα καταφέρουν – για χίλιουςδιαφορετικούς λόγους- να παρουσιάσουν θετικά αποτελέσματα γιατί θα πρέπει να λάβουν αμοιβές όπως οι συνάδελφοι τους των κερδοφόρων εταιρειών.

Με άλλα λόγια, τα συμβόλαια των ανωτάτων στελεχών που επιλέγονται για να διοικήσουν εταιρείες του δημοσίου από τον ιδιωτικό τομέα και όχι από τις αυλές των κολλητών των υπουργών και των κομματικών επιτελείων /ηγεσιών θα πρέπει να είναι δημόσια ( δηλαδή γνωστά σε όλους) αλλά και δεσμευτικά (δηλαδή να εξαντλούν τον συμφωνημένο χρόνο παραμονής των ανωτάτων στελεχών της διοίκησης) και η τελική αμοιβή (συν τις παροχές) να εξαρτώνται πλήρως από τις αποδόσεις του.
Κλείσιμο
Έτσι, θα έχουμε και μια διαφοροποίηση ευθυνών ανάλογα με το έργο αλλά και διαφοροποίηση αμοιβών ανάλογα με τους στόχους και τις επιδόσεις. Εκεί βρίσκεται ολόκληρη η ουσία: Στους στόχους και τις επιδόσεις. Και βεβαίως, στη σωστή επιλογή, στην αξιολόγηση, στη λογοθεσία. Όλα τα άλλα, είναι εκ του πονηρού!

Χτες, η κυβέρνηση Τσίπρα με τροπολογία που κατέθεσε σε νομοσχέδιο που είχε εισαχθεί για συζήτηση στην Ολομέλεια, η οποία προέβλεπε την αύξηση ως 3.000 ευρώ τις αποδοχές των προέδρων των Διοικητικών Συμβουλίων των δημόσιων εταιρειών και των θυγατρικών τους που έχουν περάσει στο Υπερταμείο! Η τροπολογία μετά την αντίδραση που συνάντησε αποσύρθηκε.

Για την ιστορία και μόνο, η τροπολογία προέβλεπε την αύξηση των αποδοχών δεκάδων προέδρων και διευθυνόντων συμβούλων εταιρειών του δημοσίου από 4.631 ευρώ σε 7.483 ευρώ.

Επίσης για την ιστορία το υπουργείο Οικονομικών είχε υποστηρίξει ως επιχειρήματα τα εξής: «α) Πολλές ΔΕΚΟ έχουν περάσει στην Ελληνική Εταιρία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ).

β) Η ΕΕΣΥΠ αξιολογεί και επιλέγει τις διοικήσεις των συγκεκριμένων επιχειρήσεων, όχι η κυβέρνηση.

γ) Το αίτημα για ευελιξία στο μισθό σε συγκεκριμένες μεγάλες επιχειρήσεις (άνω των 3.000 εργαζομένων ή με τζίρο πάνω από 100 εκ. ευρώ) έρχεται από την ΕΕΣΥΠ ακριβώς για να βρεθούν άνθρωποι που θα αναλάβουν τη μεγάλη ευθύνη αναδιάρθρωσης επιχειρήσεων τις οποίες για χρόνια ΠΑΣΟΚ - ΝΔ εκμεταλλεύονταν με το χειρότερο πελατειακό τρόπο».

Το μόνο που μπορεί να απαντήσει κανείς στο υπουργείο Οικονομικών είναι ένα και μόνο: Διαύγεια και open.gov για τα ανώτατα στελέχη των εταιρειών του Δημοσίου.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα