Κωνσταντίνος Μίχαλος

Οι συγκυριακές επιτυχίες δεν πρέπει να προκαλούν εφησυχασμό

Κωνσταντίνος Μίχαλος

Η Ελλάδα μετά από μια μακρά περίοδο ύφεσης και οπισθοδρόμησης δείχνει σημάδια ανάκαμψης.

Η βιομηχανική παραγωγή ανακάμπτει. Οι εξαγωγές βελτιώνονται. Ο τουρισμός πηγαίνει εξαιρετικά. Η ανεργία υποχωρεί. Η χώρα ολοκλήρωσε τη δεύτερη αξιολόγηση και έχει κάνει την πρώτη έξοδό της στις αγορές. Οι τράπεζές μας σχεδιάζουν και αυτές να βγουν στις αγορές μέχρι το τέλος του έτους και να ενισχύσουν την ρευστότητά τους. Οι καταθέσεις σημειώνουν άνοδο. Ολα αυτά τα θετικά σημάδια ανάκαμψης όμως δεν αρκούν από μόνα τους να διασφαλίσουν τη θετική πορεία της χώρας στο άμεσο μέλλον. Δείχνουν, ωστόσο, ότι μπορούμε. Μπορούμε να τα καταφέρουμε, αρκεί να μην τα παρατήσουμε στη μέση όπως κάναμε στο τέλος του 2014. Για να ξεκινήσουμε ξανά την προσπάθεια από πολύ χειρότερη θέση. 

Εύχομαι και ελπίζω να έχουμε μάθει από τα λάθη, τις παραλείψεις και τις καθυστερήσεις. Μπροστά μας έχουμε ακόμα δύσκολες αποφάσεις, αλλά και προκλήσεις. Η χώρα για να εξέλθει από τη μέγγενη των μνημονίων θα πρέπει να πάρει μέτρα 6,5 δισ. ευρώ την περίοδο 2018-2022, να πετυχαίνει πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ την ίδια περίοδο και 2% περίπου στη συνέχεια και να υλοποιήσει 113 προαπαιτούμενα μέχρι το τέλος του 2018. Κάθε καθυστέρηση, κάθε απόκλιση από την υλοποίηση αυτών των δεσμεύσεων θα στοιχίζει πολλαπλάσια στην ελληνική οικονομία. Γι’ αυτό και η χώρα χρειάζεται εθνικό διάλογο, εθνική συνεννόηση και, κυρίως, δημιουργική αντιπαράθεση ιδεών και προτάσεων για να προχωρήσουμε με τολμηρά και αποφασιστικά βήματα μπροστά. Ο δρόμος που έχουμε να διανύσουμε είναι μακρύς και δύσκολος.

Οι δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει απαιτούν αποτελεσματικότητα και εγρήγορση. Η πορεία μας όμως δεν θα κριθεί μόνο από την υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχουμε αναλάβει. Θα κριθεί κυρίως από την ικανότητα της πολιτικής μας ηγεσίας αφενός να πετύχει τους στόχους ώστε να μην υπάρξουν πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα και αφετέρου να αλλάξει το μείγμα της ακολουθητέας δημοσιονομικής πολιτικής.

Αυτή η αλλαγή είναι περισσότερο παρά ποτέ αναγκαία αν θέλουμε να οικοδομήσουμε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο που θα το διακρίνει η ανταγωνιστική παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών. Μοντέλο που μπορεί να προκύψει από σοβαρές επενδύσεις σε φυσικό και ανθρώπινο κεφάλαιο, στην καινοτομία, στην ποιότητα, στη διαφοροποίηση. Για να έχουμε όμως σοβαρές επενδύσεις η Ελλάδα χρειάζεται χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές, χαμηλότερες ασφαλιστικές εισφορές, διεύρυνση της φορολογικής βάσης, ηλεκτρονική διακυβέρνηση, ριζική αναμόρφωση της Δημόσιας Διοίκησης και της Δικαιοσύνης, αξιολόγηση και ανταγωνισμό στην εκπαίδευση.

Το περιβάλλον ειδικά για τις επενδύσεις παραμένει χαώδες και απρόβλεπτο. Τριάντα χρόνια συζητάμε για το Κτηματολόγιο και ακόμα να ολοκληρωθεί. Αλλα τόσα χρόνια συζητάμε για τον χωροταξικό σχεδιασμό. Ενώ ακόμα δεν μπορεί να προχωρήσει επένδυση χωρίς να βρεθεί αντιμέτωπη με εμπόδια, νομικές ασάφειες, αντιφατικές διατάξεις, προσφυγές και απρόβλεπτες εμπλοκές. Ελάχιστα έγιναν για την επιτάχυνση της διαδικασίας απονομής της δικαιοσύνης, με τις καθυστερήσεις να αγγίζουν πια τα όρια της αρνησιδικίας. Αν κάτι προχώρησε, αυτό είναι η εισαγωγή του θεσμού των εναλλακτικών μεθόδων επίλυσης διαφορών, με πρωταγωνιστές και πάλι τα επιμελητήρια. 

Παράλληλα η Ελλάδα απαιτεί μέτρα αποτελεσματικής καταπολέμησης της ακραίας φτώχειας.  Η εξίσωση που πρέπει να λύσει η πολιτική μας ηγεσία είναι εξαιρετικά δύσκολη. Η προσπάθεια όμως πρέπει να γίνει αν θέλουμε να επιστρέψουμε στην ανάπτυξη και να ανακτήσουμε την εθνική μας κυριαρχία. 

* Πρόεδρος Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος - ΕΒΕΑ

ΣΧΟΛΙΑ (3)

ΚΑΝΕΙ ΠΛΑΚΑ !! ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ...

Η πιο, πρόσφατη και μεγάλη, επιτυχία της Κυβέρνησης είναι ότι οι Υπουργοί της κατάφεραν σήμερα το πρωί να φτάσουν στα γραφεία τους !!! Δεν είναι και λίγο πράγμα αυτό !!! Όμως δε δικαιολογεί ΤΟΥΣ ΞΕΦΡΕΝΟΥΣ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣΜΟΥΣ ΤΟΥ ραδιοτηλε - ΠΡΟΕΔΡΟΥ, που ΤΩΡΑ ΕΓΙΝΕ (ΚΑΙ) ΣΥΡΙΖΑ ..

Η μη εργασία

Τα ευχολογια και πάλι πρωταγωνιστουν. Ίσως ο επηρεασμός δύο ετών διακυβερνησης από τους ανθρώπους πού εδοσαν τον ορισμό της απάτης της φαστασιωσης της ψευδαιστησης.Επηρεασαν και τους υπόλοιπους. Αρκεί να μην ξεχνάμε ποιοι βρίσκονται στο τιμονι της διακυβερνησης. Λογο εντονης προπαγανδας και πλύσης εγκεφαλου έχουμε αναλαμπές καλυτέρευσής και προόδου. Στην εξουσια βρίσκονται οι ίδιοι φρικτοι επατεωνες κλέφτες λοποδυτες, οι ίδιοι που ληστευουν , από εποχής Ανδρέα τον Ελληνικό πλυθησμο.Οι μεγάλοι τιμονιεριδες που το έχουν κάνει σύστημα να ληστεύουν το κράτος. Βασιζόμενοι στους επιστατες ,τους δημόσιους υπολληλους ,που ξεπέρασαν τον μισό του εκλογικού σώματος. Είναι η ίδια μαφία που κυβερνα τα τελευταια 50 χρόνια. Δεν έχει καμία σχέση με προγράμματα οικονομικά, με χρόνοδιαγράμματα ή με εργαλεία της συνχρονης οικονομίας. Όλα υπακουουν στο πελατειακο φασισμό, μια μέθοδο ύπουλη, που φέρνει πάλι τον φεουδαρχισμο τους επιστατες και τους κολιγους .Έτσι γίνεται η μεγάλη ζημιά στο Έθνος, δεν έχουν θέση, δεν μπορουν να ζήσουν τα παιδια των κολιγων, θα πρεπει να αναζητήσουν αλλού, σε άλλοι χώρα την ζωή τους. Άλλως, εάν μείνουν εδώ θα παίρνουν 300 ευρώ και οι βουλευτές 8500 .Δούλοι υπηρέτες κολιγοι. Αυτό το πολιτικό σύστημα παλευουν με νύχια και με δόντια να το κρατήσουν ζωντανό. Να δουλεύουν οι μισοί ,και να απολαμβάνουν οι άλλοι μισοί, χωρις να δουλεύουν. Και υπαρχουν και οι υποστηρικτές του συστήματος που αμοιβονται υπερογκα. Και οι υποστηρικτές του πελατειακου συστήματος, οι έχοντες πρόσβαση στον προυπολογισμο, ουδόλως ενοχλούνται, αφού απολαμβάνουν τρεις φορές και πάνω από τους κολιγους, όπως νωρίς συνταξεις , διπλές αμοιβες,καθολου κόπος κτλ. Οι δε κολιγοι όσοι δεν εκπατριστουν, η μιζέρια και η φτωχια, εάν επιβιώσουν είναι το σίγουρο μέλλων τους. Αλλά αυτά δεν τα λέμε τα αφήνουμε να καταλάβουν μόνοι τους. Και η αντιπολιτευση μέσα σε ολα .Ο βρόχος στο λαιμό του κολιγου σφιχτός. Να απολαμβάνουν οι φεουδαρχές με τους επιστατες τους. Κυρίως η μη εργασία. Το ιδανικό.

ΥΠΟΓΕΙΑ ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ (ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΚ-3)

Ο κ. Μοσκοβισι λεει ανοιχτα οτι το Προγραμμα ηταν καταστροφικο κι εσεις επιμενετε στον ιδιο σκοπο; Δεν καταλαβαινω σε τι αποσκοπει μια εκθεση ιδεων που εκθειαζει το Προγραμμα οταν ολοι ανεξαιρετως σε ΕΕ και ΔΝΤ γνωριζουν οτι οι συνταγες ειναι λαθος. Δεν λεω, φυσικα, να μην γινουν μεταρρυθμισεις αλλα μονον αυτες δεν επαρκουν. Αυτες διαμορφωνουν ενα θεσμικο πλαιο στο οποιο ασκειται πολιτικη. Εμεις ενδιαφερομαστε για το ειδος της πολιτικης αυτης.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία