kalabrouziwtis

Νέες λύσεις για τα υγρά απόβλητα

Ιωάννης Κ. Καλαβρουζιώτης

Ως γνωστόν η ετήσια παραγωγή στη χώρα μας, αλλά και σε άλλες χώρες, εκατομμυρίων κυβικών επεξεργασμένων υγρών αστικών αποβλήτων και χιλιάδων τόνων Ιλύος, ασκούν σημαντικές περιβαλλοντικές πιέσεις. Από την άλλη πλευρά, οι φυσικοί υδάτινοι πόροι μειώνονται εξ αιτίας της αυξημένης κατανάλωσης νερού για την άρδευση και αύξηση των αποδόσεων των καλλιεργειών, και την αυξανόμενη βιομηχανική και αστική χρήση

Ως εκ τούτου, η αξιοποίηση των ΕΥΑΑ και της ιλύος, αποτελεί σήμερα μονόδρομο όσον ποτέ άλλοτε και αναγκαία προϋπόθεση για την άμβλυνση των δυσμενών επιπτώσεων των εισροών αυτών στο περιβάλλον και γενικότερα στην ποιότητα της ζωής του συγχρόνου ανθρώπου.

Τόσο τα ΕΥΑΑ όσο και η ιλύς, περιέχουν θρεπτικά στοιχεία απαραίτητα για την ανάπτυξη των φυτών και αναγκαία για την βελτίωση της γονιμότητας των εδαφών. Οι εισροές αυτές και ιδιαίτερα η ιλύς περιέχει οργανική ουσία σε ποσοστό περίπου 35%, η οποία είναι εξ ίσου σπουδαία και αναγκαία για τη βελτίωση της δομής του εδάφους και γενικότερα της παραγωγικότητάς του.

Συνεπεία των ανωτέρω χαρακτηριστικών τους, η επαναχρησιμοποίηση των εκροών των Κέντρων Επεξεργασίας Λυμάτων, στην καθημερινή γεωργική πρακτική αποτελεί μία ελκυστική πρακτική και επιλογή. Ωστόσο όμως θα πρέπει να αναφερθεί, ότι οι δύο αυτές εκροές πέραν των ευεργετικών τους χαρακτηριστικών περιέχουν και βαρέα μέταλλα (κάδμιο, κοβάλτιο, χρώμιο, ψευδάργυρο, μαγγάνιο, μόλυβδο και ενίοτε και υδράργυρο, καθώς και άλλα μέταλλα σε μικρότερες ποσότητες), τα οποία με την μακροχρόνια χρήση μπορεί να συσσωρευτούν στο έδαφος και να καταστούν τοξικά στα φυτά και γενικότερα στο περιβάλλον.

001

Αρχιτεκτονική Έμπειρου Συστήματος Λήψης Αποφάσεων

Η αντιμετώπιση του εν δυνάμει προβλήματος αυτού μπορεί να επιτευχθεί με τη λειτουργία λογισμικού το οποίο θα είναι σε θέση να προβλέπει τη πιθανή συσσώρευση και ρύπανση των εδαφών με βαρέα μέταλλα και να βοηθά τους χρήστες-γεωργούς να λαμβάνουν εγκαίρως τα κατάλληλα μέτρα προς αποφυγή των δυσάρεστων καταστάσεων. Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι η αντιμετώπιση των ρυπασμένων εδαφών με βαρέα μέταλλα συνεπάγεται μία χρονοβόρο διαδικασία και υψηλές δαπάνες.

Η ερευνητική μας ομάδα στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (Ιωάννης Καλαβρουζιώτης, Πρόδρομος Κουκουλάκης και Σπύρος Κυρίτσης) εργάσθηκε προς τη κατεύθυνση της δημιουργίας ενός τέτοιου λογισμικού, το οποίο ολοκληρώθηκε και δίδεται πλέον προς χρήση στους ενδιαφερομένους αγρότες, συνεταιρισμούς, γεωπονικές σχολές, ερευνητές κ.α.

Συνοπτικά, βασικός στόχος του λογισμικού αυτού είναι να συμβάλει στην ελεγχόμενη και ασφαλή γεωργική αξιοποίηση των ΕΥΑΑ και της ιλύος στην γεωργική παραγωγή, πρακτική που εφαρμόζεται σε πολλές χώρες όπως ΗΠΑ, Ισραήλ, Κίνα, Ινδία, Ιαπωνία κλπ. Ειδικότερα αποσκοπεί στην επίτευξη των εξής στόχων:

1. Την μείωση της περιβαλλοντικής πίεσης που ασκείται από τις ανωτέρω εκροές στα εδάφη, τα επιφανειακά και υπόγεια νερά και στο αγροοικοσύστημα γενικότερα.
2. Τη μείωση του φορτίου των ανόργανων λιπασμάτων που εισέρχονται ετησίως στα γεωργικά εδάφη, και κατά συνέπειατο μετριασμό του κόστους λίπανσης των καλλιεργειών.
3. Την προστασία των εδαφών από τη ρύπανση με βαρέα μέταλλα.
4. Την εξοικονόμηση φυσικού νερού για άλλεςχρήσεις (αστικές, βιομηχανικές κλπ).
Το Λογισμικό αυτό θα αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο για μεταπτυχιακούς φοιτητές, ερευνητές, δημόσιων και ιδιωτικών φορέων που σχετίζονται με την γεωργικά και περιβαλλοντική πολιτική, συνεταιριστικούς φορείς αγροτών και περιβαλλοντικών οργανώσεων.

Το όλον Λογισμικό έχει αναπτυχθεί ύστερα από προσπάθεια τεσσάρων ετών της ερευνητικής μας ομάδας μέσω του ΕΛΚΕ του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου.
Μπορεί κάποιος να επισκεφθεί την ηλεκτρονική μας σελίδα και να ενημερωθεί για το νέο λογισμικό μας.
http://wdss.eap.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (2)

Απλές ερωτήσεις

Ποσό σίγουρο είναι ότι τα κατάλοιπα χημειοθεραπείας και ψυχοφαρμάκων που περνούν στα αστικά λύματα μέσω της φυσικής αποτοξίνωσης του οργανισμού θα αφαιρούνται εντελώς πριν την αξιοποίηση τους; Τα όμβρια ύδατα θα είναι απαλλαγμένα εντελώς από τα βαρέα μέταλλα των τριμμένων ελαστικών, της ίδιας της ασφάλτου και του καυσαερίου που επικάθεται στο οδόστρωμα πριν χρησιμοποιηθούν στη γεωργία; Όλα ωραία ακούγονται αλλά το άρθρο χρειάζεται λίγες ακόμα διευκρινίσεις.

Ιωάννης Καλαβρουζιώτης

Οι φαρμακευτικές ουσίες αλλά και οι ουσίες προστασίας και ομορφιάς ειναι σαφώς θέματα που τα τελευταια χρόνια απασχολούν την διεθνη επιστημονική κοινότητα σχετικά με την επαναχρησιμοποίηση των αποβλήτων. Οχι μόνον η δική μας ερευνητική ομάδα αλλά και άλλες εργάζονται συστηματικά πάνω στο θέμα αυτό 'The dynamics of the pharmaceuticals interactive capacity under the effect of artificial enrichment of soil with heavy metals and of wastewater reuse', The Science of the Total Environment, Volume 662, 20 April 2019, Pages 537-546 , https://doi.org/10.1016/j.scitotenv.2019.01.111 αλλά και μολις πρόσφατη 2019. Investigation of pharmaceutical and personal care product interactions of soil and beets (Beta vulgaris L.) under the effect of wastewater reuse, Chemosphere, https://doi.org/10.1016/j.chemosphere.2019.124553. Αλλά και τα μικροπλαστικά στα απόβλητα αποτελούν σύγχρονο θέμα πρός συζήτηση. Σύντομα αναμένεται να εκδοθεί το νέο IWA Book με τίτλο 'Microplastics in water and wastewater' των Χρυσή Καραπαναγιώτη και Ιωάννη Καλαβρουζιώτη https://www.iwapublishing.com/books/bookarticle-author-editors/ioannis-kalavrouziotis. Η δική μας προσπάθεια έγκειται στον συνεχή επιβεβλημένο έλεγχο των περισσότερων παραμέτρων που εχουν σχέση με την ασφαλή επαναχρησιμοποίηση. Το λογισμικό απαντά με παραδείγματα στην εφαρμογή της επαναχρησιμοποίησς στην γεωργία εφ όσον οι σημαντικότεροι παράγοντες πληρούνται μέσα απο τις διεθνείς και εθνικές Νομοθεσίες. Aυτό δε συνεχώς θα εξελίσσεται, προσθέτοντας νέα στοιχεία απαράιτητα για την τελική απόφαση περί επαναχρησιμοπόιησης.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία