Ψηφιακή ματιά στο μέλλον
zafir

Γρηγόρης Ζαριφόπουλος*

Ψηφιακή ματιά στο μέλλον

Τι σημαίνει "ψηφιακός κόσμος;" Πώς θα ενσωματώσουμε το μέλλον στο παρόν συμβαδίζοντας με τις παγκόσμιες τεχνολογικές εξελίξεις; Ποια είναι τα βήματα, στην πράξη, με τα οποία θα προσφέρουμε στους Έλληνες πολίτες και ειδικότερα στους νέους την νέα ψηφιακή εποχή που τους αξίζει; 

Μία είναι η απάντηση: ο ψηφιακός μετασχηματισμός του ελληνικού κράτους. 

Ως όρος μπορεί να ακούγεται ασαφής και ίσως γενικόλογος. Ωστόσο η ουσία του περικλείει κάθε γέφυρα προς το αύριο. Τι σημαίνει "ψηφιακός μετασχηματισμός" της χώρας μας; Σημαίνει: Βελτίωση των υποδομών. Αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων όλων των πολιτών. Ψηφιοποίηση των υπηρεσιών του κράτους προς τον πολίτη. Ενσωμάτωση της τεχνολογίας σε όλους τους τομείς της οικονομίας. Αξιοποίηση των ανοικτών δεδομένων του Δημοσίου. Στήριξη των νεοφυών επιχειρήσεων. Προσέλκυση νέων επενδυτών.

Με μια πρώτη ματιά, φαντάζει τουλάχιστον γοητευτική η πρόκληση της ψηφιακής επανάστασης για ένα κράτος σαν το δικό μας, που επί δεκαετίες έχασε ευκαιρίες εξέλιξης, παραμένοντας ριζωμένο στη στασιμότητα του παρελθόντος και χάνοντας κάθε επαφή με τα προηγμένα συστήματα άλλων κοινωνιών. Δεν είναι όμως μονάχα αυτό. Είναι τι κερδίζουμε ως χώρα, ως λαός. Τι κερδίζουμε άμεσα, με ορατά αποτελέσματα. Τρία πράγματα: Βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη. Τόνωση της οικονομίας. Νέες θέσεις εργασίας.
Μέσα από την αποτελεσματική υλοποίησης της κυβερνητικής ψηφιακής στρατηγικής, περνάμε από τη θεωρία στην πράξη, καταργώντας μια για πάντα την έλλειψη αποφασιστικότητας για την προώθηση τολμηρών παρεμβάσεων που τόσα χρόνια καθήλωνε τη χώρα μας στην οπισθοδρομική στασιμότητα. Περνάμε από τις ιδέες και τις θεωρητικές μελέτες, στην υλοποίηση συγκεκριμένων δράσεων που θα μας φέρουν πιο κοντά στην καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη και του επιχειρηματία, αλλά και σε προηγμένα τεχνολογικά επιτεύγματα όπως είναι η χρήση αισθητήρων για αυτοδιάγνωση, η θεραπεία παραπληγικών με εικονική πραγματικότητα, τα καταστήματα χωρίς ταμειακές μηχανές, τα κτίρια κατασκευασμένα από 3D εκτυπωτές και πολλά ακόμα που δεν θα αποτελούν πλέον αποκυήματα της φαντασίας μας.

Κλείσιμο
Για να φτάσουμε εκεί, αναπτύσσουμε υποδομές βασισμένες σε τεχνολογίες αιχμής, εισάγοντας το πλαίσιο για την ανάπτυξη και στη Χώρα μας, τηλεπικοινωνιακών δικτύων 5ης γενιάς (5G), με ταχύτητες πολύ υψηλότερες από το 4G και με κυριολεκτικά απεριόριστες δυνατότητες ταυτόχρονων χρήσεων υπηρεσιών και συσκευών. Μια τεχνολογία που θα μας δώσει τη δυνατότητα να αλλάξουμε προς το καλύτερο εκατομμύρια ζωές, ακόμα και να σώσουμε πολλές από αυτές, αφού μέσω του 5G θα προωθήσουμε λύσεις τηλεχειρουργικής με αποτέλεσμα οι γιατροί μας και στα πιο απομακρυσμένα κέντρα υγείας να μπορούν να συνδεθούν με νοσοκομεία και εξειδικευμένους συναδέλφους τους προκειμένου να κάνουν όχι μόνο τη σωστή διάγνωση, αλλά και χειρουργικές επεμβάσεις στους ασθενείς.
Το 5G αποτελεί έναν από τους βασικότερους πυλώνες της ψηφιακής μεταρρύθμισης, αποφέροντας, μεταξύ άλλων, και σημαντικά έσοδα στο Δημόσιο. Μα το κυριότερο, θα αναβαθμίσει τη ζωή των Ελλήνων καθώς προσφέρονται πλέον σημαντικές δυνατότητες για την υλοποίηση νέων προηγμένων ψηφιακών λύσεων προς όφελος του πολίτη και του επιχειρηματία: Συναλλαγές από απόσταση, αυτοματοποιημένες γραμμές παραγωγής στη βιομηχανία, ανάπτυξη νέων εφαρμογών στις λεγόμενες «κάθετες» αγορές και άλματα εξέλιξης σε νευραλγικούς τομείς θα δημιουργήσουν έναν καινούργιο, πρωτόγνωρο κόσμο.

Εντούτοις, μπορεί να είναι το Αύριο στο οποίο στοχεύουμε, αλλά το Σήμερα μας απασχολεί πάντα. Σήμερα στη χώρα μας υπάρχει ένα δραστήριο οικοσύστημα καινοτομίας με διεθνή προοπτική, η ανάπτυξη και αξιοποίηση του οποίου αποτελεί εθνική προτεραιότητα. Προς το σκοπό αυτό, λοιπόν, ιδρύουμε το ειδικό Ταμείο «Φαιστός», το οποίο θα λάβει το 25% των εσόδων του Δημοσίου από τον διαγωνισμό για τη χορήγηση χρήσης ραδιοσυχνοτήτων 5G. Τα χρήματα αυτά θα επενδυθούν σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην έρευνα και στην ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών σε υποδομές 5G. Δημιουργούμε έτσι ένα επενδυτικό «fund» με αποκλειστικό στόχο τη δημιουργία και την ενίσχυση οικοσυστήματος εταιρειών για την ανάπτυξη καινοτόμων εφαρμογών υψηλής αξίας που θα αξιοποιήσουν τη νέα τεχνολογία 5G. Η δημιουργία του Ταμείου «Φαιστός» συνιστά μια καινοτομία που πρώτη η Ελληνική Κυβέρνηση προωθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο και είμαστε εξαιρετικά υπερήφανοι γι’ αυτό.

Για πρώτη φορά στην ιστορία, η τεχνολογία είναι σήμερα αδιαχώριστη από τις προσωπικές, καταναλωτικές, επιχειρηματικές, εργατικές, κυβερνητικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Και αξιοποιώντας την τεχνολογία, βελτιώνουμε σημαντικά τη ζωή μας και αμβλύνουμε τις ανισότητες.
Σε έναν κόσμο που διαρκώς αλλάζει, ο μόνος δρόμος να συμβαδίσουμε με το μέλλον δεν είναι να ταξιδέψουμε στο αύριο.
Είναι να φέρουμε το αύριο στο σήμερα.
Να φέρουμε το μέλλον στο τώρα και να το χαρίσουμε στους πολίτες, στις οικογένειες, στην νέα γενιά. Μπορούμε να το καταφέρουμε!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ