Nikolopoulos

Οι νέοι ποινικοί κώδικες και η οικονομία

Γρ. Νικολόπουλος

Αν μείνει κάτι θετικό από αυτή την κυβέρνηση -διότι έχει πάρα πολλά αρνητικά στο βιογραφικό της-, θα είναι η αλλαγή των ποινικών κωδίκων.

Δυστυχώς, η δημόσια κριτική περιορίζεται στο αν οι Χρυσαυγίτες και οι κατασκευαστές μολότοφ θα πέσουν στα μαλακά. Το πράγμα όμως είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτή την -ας πούμε- «ιδεολογική» κριτική. 

Είναι αυτονόητο ότι κανένας δημοσιογράφος δεν διαθέτει τη γνώση για να κρίνει τους ποινικούς κώδικες. Ούτε καν οι κορυφαίοι δικηγόροι, εκτός των ποινικολόγων, δεν τολμούν να επιχειρήσουν μια τεκμηριωμένη άποψη δηλώνοντας «μη ειδικοί». Ωστόσο, η άποψη που μεταφέρω εδώ δεν είναι η δική μου, είναι ορισμένων κορυφαίων νομικών, καθηγητών του Ποινικού Δικαίου και μάχιμων ποινικών δικηγόρων. 
Τι λένε, λοιπόν, αυτοί;

 Λένε ότι πρόκειται για μια σημαντική μεταρρύθμιση με σημαντικές θετικές επιδράσεις σε πολλές πτυχές της Δικαιοσύνης και της λειτουργίας της. Εκτιμούν ότι υπάρχουν ορισμένες ατέλειες και θεωρούν ότι στη διαδικασία διαβούλευσης αυτές θα διορθωθούν. 

Επί της ουσίας, όμως, υποστηρίζουν ότι με το νομοσχέδιο αυτό εκλογικεύονται οι ποινές και διευκολύνεται η λειτουργία της Δικαιοσύνης. 
Για να γίνουν αντιληπτές οι απόψεις τους από το ευρύ αναγνωστικό κοινό φέρνουν ορισμένα παραδείγματα. 

Ο δικαστής, εξηγούν, ήταν αναγκασμένος, αν θεωρούσε ότι πρέπει κάποιος να φυλακιστεί για 5 χρόνια, να του επιβάλει ποινή 10 ή ακόμη και 15 χρόνια. Και αν θεωρούσε ότι στο έγκλημα αρμόζει φυλάκιση 10ετίας, πιθανώς ακόμη και η ποινή των 20 ετών να μην αρκούσε. Και αυτό διότι όταν υπήρχε ένα πλήθος μειωτικών για την ποινή δικλίδων τελικά μια ποινή 6 ετών κατέληγε σε φυλάκιση 18 μηνών. 
Υποστηρίζουν, λοιπόν, ότι με τους νέους κώδικες ο δικαστής μπορεί να επιβάλει τη σωστή ποινή χωρίς να γίνεται υπερβολικός και παράλογος. 
 Θετική θεωρούν και την κατάργηση της μετατροπής της ποινής σε χρήμα που ίσχυε για ποινές μέχρι 5 χρόνια. 
Οπως θετικά κρίνουν και την κατάργηση της ισόβιας ποινής για οικονομικά εγκλήματα επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει πουθενά στον δυτικό κόσμο, ενώ αναφέρουν ότι και στη Γερμανία η μέγιστη επιβαλλόμενη ποινή για οικονομικό έγκλημα είναι από 6 έως 8 χρόνια. 

 Θα μου πείτε, ήταν αναγκασμένος ο δικαστής να ρίξει ισόβια για οικονομικό έγκλημα, όσο μεγάλης αξίας κι αν ήταν; Αν σκεφτεί κανείς ότι ήταν αναγκασμένος να ρίξει κατ’ ελάχιστον 10 χρόνια φυλάκιση σε μια γυναίκα που πλαστογράφησε το απολυτήριο του Δημοτικού για να προσληφθεί στο Δημόσιο ως καθαρίστρια, τότε ναι, ήταν αναγκασμένος για μια ζημιά εκατοντάδων εκατομμυρίων του Δημοσίου να ρίξει ισόβια ώστε ο καταδικασμένος να παραμείνει στη φυλακή για μια 10ετία τουλάχιστον - όσο και η καθαρίστρια.

 Οι νομικοί επίσης επισημαίνουν ότι ενώ μειώνονται οι ανώτατες ποινές για αυτά τα εγκλήματα στα 15 χρόνια, παράλληλα ενεργοποιούνται οι κατώτατες, των 3 και 5  ετών. Ο καταδικασμένος πλέον θα είναι αναγκασμένος να τις εκτίσει και δεν θα μπορεί να φύγει στον ενάμιση χρόνο όπως γινόταν μέχρι σήμερα. Ούτε θα μπορεί να τις μετατρέψει σε χρηματική ποινή. 

Οι πολλές υποθέσεις της Δικαιοσύνης, λοιπόν, καλύπτονται από αυτές τις κατώτατες ποινές. Και αυτό το σύστημα λειτουργεί πολύ περισσότερο αποτρεπτικά για κάποιον που αντί να τολμήσει την παρανομία και να κινδυνεύει με 3 χρόνια πραγματική φυλάκιση, την αποφεύγει.

 Επισημαίνουν επίσης ως θετικό το γεγονός ότι πολλά κακουργήματα υποβιβάστηκαν σε πλημμελήματα. Και το θεωρούν θετικό επειδή κρίνουν «υποκριτικό» τον χαρακτηρισμό τους ως κακουργήματα. Και εδώ έχουμε, για παράδειγμα, την κατασκευή μολότοφ. Ο κατασκευαστής μολότοφ θα παραπεμφθεί για βαρύ πλημμέλημα, αλλά δεν μπορεί να αντιμετωπίζει την ίδια ποινή που αντιμετωπίζει αυτός που έριξε τη μολότοφ και έκαψε περιουσίες και ανθρώπους και ο οποίος ασφαλώς θα παραπεμφθεί για κακούργημα. 

 Οπως επισημαίνουν οι κορυφαίοι ποινικολόγοι, η αλλαγή αυτή των κωδίκων είναι τελικά μια σημαντική μεταρρύθμιση η οποία ισχυροποιεί το ποινικό σύστημα. Βεβαίως έχει και τις ατέλειές της, οι οποίες όμως ήδη επισημαίνονται και, σύμφωνα με τους ίδιους που συμμετέχουν στη διαβούλευση, θα διορθωθούν. 

 Οσον αφορά την οικονομία, η κατάργηση ενός δρακόντειου νόμου που είχε φτιαχτεί πριν από 70 χρόνια υπό άλλες συνθήκες και η εκλογίκευση των ποινών μάλλον θα διευκολύνουν τη λειτουργία της, και εξαιτίας της απαγόρευσης μετατροπής των ποινών σε χρήμα, τελικά θα περιορίσουν τις οικονομικές υποθέσεις που φτάνουν στα ποινικά δικαστήρια και χρονίζουν.

ΣΧΟΛΙΑ (3)

γιώργος

Ξεχνας το βασικό: Είναι ανεκτά όλα αυτά η όχι; Οταν ο άλλος 15 χρονών μπαίνει σε σπίτι με καλάσνικοφ και βιάζει τη μάνα μπροστά σε αντρα και παιδιά και σου λέει " θα μάθω κι αλλα φυλακή και όταν θα ξαναγνω θαμαι καλυτερος" η όταν συμμορίες βασανίζουν και σκοτώνουν ηλικιωμένους γιά 50 ευρώ, θές ηπιότερες η αυστηρότερες ποινές; Γιά μολότωφ: Ειναι ανεκτή αυτή η συμπεριφορά η όχι; Αν δεν είναι , και το ξέρουν όλοι, γιατί να μην πάει το "ας πρόσεχες" στον δράστη; Γιατί να μας κόφτει για το αν θα κάτσει 20 χρόνια μέσα αφού δεν τον νοιάζει αυτόν γιά τα θύματα; Και φυσικά υπάρχει και πρόβλημα με ΕΕ και θανατική ποινή. Δεν μπορείς να δίνεις λευκη επιταγή ΟΤΙ και να κάνει ο άλλος ότι δεν θα τον καθαρίσεις. Είναι πολύ οικονομικώτερη λύση και δικαιώτερη, εκτός αν πιστεύεις ότι π.χ. κάποιος που κάνει τρομοκρατική ενέργεια με παιδιά θα γίνει καλύτερος άνθρωπος στη φυλακή. Κάποια στιγμή πρέπει να δείς και την πλευρά του ΘΥΜΑΤΟΣ. Αν κάποιος μείνει ανάπηρος από κάτι που έκανε άλλος με ΔΟΛΟ η χάσει όσα λεφτα είχε μαζέψει με τον ιδρώτα του θα είναι το κοροιδο ε,ω ο δραστης θα εκτίσει 3 χρόνια το πολυ και μετα θα συνεχίσει να ληστεύει κι άλλους; Εδω η λύση είναι ΔΕΝ βγαίνεις ΠΟΤΕ αν δεν επιστρέψεις τα κλεμμένα

Darko

Επιτέλους και μια νηφάλια προσέγγιση

@

Δεν τους βγαζουν εξω , επειδη τους λυπουνται ...ανανεωση γινεται και οσο πιο γρηγορα γινεται , τοσο πιο πολυ χρημα οικονομουν , οι δικηγοροι , οι δικαστες , οι σωφρονιστικοι υπαλληλοι . Να τους κρατησουν μεσα 20 χρονια , για να τους ταίζουν ? οτι ειχαν για να τους παρουν , τους τα εχουν παρει , οποτε ...., αστον να φυγει , για να ερθει ο επομενος που ειναι φορτωμενος....για να τον ξεφορτωσουν .

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία