Nikolopoulos

Επικίνδυνη λόγω ανικανότητας η κυβέρνηση

Γρ. Νικολόπουλος

Είναι πλέον φως φανάρι ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει και ότι η κυβέρνηση αυτή δεν μπορεί να κυβερνήσει. Δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα, η οποία είναι ιδιαιτέρως σκληρή για τη χώρα. Οχι μόνο στον τομέα της οικονομίας, αλλά και της εξωτερικής πολιτικής, της εθνικής άμυνας, ακόμη και της ασφάλειας των πολιτών.

Ξεκινώντας από την οικονομία, διαπιστώνεται ότι η κυβέρνηση έχει καταφέρει να «αποθησαυρίσει» ένα μεγάλο ποσό από την υπερφορολόγηση, τις κατασχέσεις λογαριασμών και την μη καταβολή των δικών της υποχρεώσεων προς τους πολίτες και σκοπεύει να το χρησιμοποιήσει για παροχές και προκειμένου να αποφύγει την προληπτική πιστωτική γραμμή. Χωρίς την προληπτική πιστωτική γραμμή, όμως, η χώρα είναι εκτεθειμένη σε τεράστιο κίνδυνο από τις αγορές.

Οι τελευταίες, γνωρίζοντας ότι δεν θέλουμε προληπτική γραμμή, ανεβάζουν τα επιτόκια με τα οποία μας δανείζουν. Εμείς, λοιπόν, θεωρώντας ότι έχουμε το «μαξιλαράκι», το απόθεμα που έχει μαζέψει η κυβέρνηση από την υπερφορολόγηση, δεν παίρνουμε το δάνειο με τα υψηλά επιτόκια και τρώμε το «μαξιλαράκι». Μία, δύο, τρεις φορές να γίνει αυτό, το «μαξιλαράκι» θα τελειώσει και έτσι μετά θα είμαστε αναγκασμένοι να δανειστούμε με ιδιαιτέρως επαχθή επιτόκια.

Αν υπάρχει η προληπτική πιστωτική γραμμή, οι αγορές δεν θα ανεβάσουν τα επιτόκια διότι θα γνωρίζουν ότι μπορούμε να δανειστούμε πολύ φθηνότερα από την τρόικα. Ετσι, και το «μαξιλαράκι» θα υπάρχει και θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να δοθεί ως ρευστότητα στην οικονομία και οι αγορές δεν θα μπορούν να μας εκβιάσουν.

Είναι τεράστιο λάθος της κυβέρνησης όχι μόνο ότι δεν θέλει να πάρει το δικαίωμα φθηνού δανεισμού, αλλά και ότι το ανακοινώνει εκ των προτέρων επιταχύνοντας την πίεση των αγορών. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι η προληπτική πιστωτική γραμμή θα μας δημιουργήσει υποχρεώσεις και δεσμεύσεις έναντι της τρόικας. Λάθος.

Οι δεσμεύσεις θα υπάρξουν ούτως ή άλλως ως όρος για τη μείωση του χρέους η οποία ετοιμάζεται. Δεν έχει επιπλέον υποχρεώσεις η προληπτική γραμμή. Είναι «μπόνους» στο πακέτο των δεσμεύσεων για τη μείωση του χρέους. Είναι λοιπόν εγκληματικό λάθος της κυβέρνησης να μην τη θέλει μόνο και μόνο για να παρουσιάσει το γελοίο αφήγημα της «καθαρής εξόδου» από τα μνημόνια.

Οσον αφορά τα θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας, η κατάσταση κλιμακώνεται -σε μεγάλο βαθμό εξαιτίας της κυβερνητικής ανοησίας- επικίνδυνα. Η ένταση με την Τουρκία, ακόμη και αν δεν υπάρξει θερμό επεισόδιο ή πόλεμος, σημαίνει ανησυχία και αναστάτωση στην περιοχή. Και αυτό εν όψει τουριστικής περιόδου είναι εις βάρος μας. Το να λέει ο υπουργός Εθνικής Αμυνας ότι ο Ερντογάν είναι τρελός δεν είναι απλώς διπλωματικό λάθος που δίνει αφορμή στον εχθρό. Οπως του απήντησε ορθώς ο τομεάρχης Εξωτερικών της Ν.Δ. Γιώργος Κουμουτσάκος, το να λέει ότι ο Ερντογάν είναι τρελός δείχνει ότι δεν αντιλαμβάνεται ότι ο Τούρκος τα κάνει αυτά επίτηδες, ότι δηλαδή εξελίσσεται ένα σενάριο διπλωματικού πολέμου και έντασης.

Η συμπεριφορά του υπουργού Εθνικής Αμυνας μέχρι σήμερα δεν είναι καθόλου καθησυχαστική για την ασφάλεια της χώρας. Ούτε φυσικά του πρωθυπουργού, ο οποίος ζήτησε από τον Βλαντιμίρ Πούτιν να παρέμβει για να απελευθερωθούν οι δύο Ελληνες στρατιωτικοί που έχουν συλληφθεί από τους Τούρκους. Ο Πούτιν δεν ανέφερε τίποτα κατά τη συνάντησή του με τον Ερντογάν απ’ όσα του παρήγγειλε ο Τσίπρας. Αδιαφόρησε επιδεικτικά για τις ικεσίες του Ελληνα πρωθυπουργού. Και είναι αυτό ένα πολύ κακό δείγμα για την επιρροή του κ. Τσίπρα και κατά συνέπεια της χώρας στη διεθνή σκηνή.

Τέλος, η υπόθεση με την επίθεση στο σπίτι του επιχειρηματία Αλέξανδρου Σταματιάδη αποκαλύπτει την απόλυτη έλλειψη ενσυναίσθησης της κυβέρνησης. Οι δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα ότι δεν ζούμε σε έναν κόσμο αγγελικά πλασμένο προκαλούν θυμό και ερωτηματικά. Είναι αυτή δήλωση του αρμόδιου υπουργού; Γνωρίζουμε οι πάντες από αρχαιοτάτων χρόνων ότι δεν ζούμε σε έναν κόσμο αγγελικά πλασμένο. Γι’ αυτό υπάρχουν αστυνομίες, δικαστήρια, φυλακές.

Τι δικαιολογία είναι αυτή του υπουργού και για ποιον λόγο κάνει μια τόσο άστοχη δήλωση σε μια στιγμή πόνου και φόβου;
Ας δεχθούμε ότι και αυτή η δήλωση, όπως οι εκατοντάδες του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη και άλλων υπουργών της κυβέρνησης κατά καιρούς, εντάσσονται στη γενική ανοησία της κυβέρνησης. Αυτή η γενικευμένη ανοησία, όμως, κοστίζει πάρα πολύ στη χώρα. Και στην οικονομία και στην κοινωνία, ενώ υπάρχει ο κίνδυνος να κοστίσει ακόμη περισσότερο καθώς ανοίγουν ξαφνικά τα μέτωπα στα εθνικά θέματα. Ανεξαρτήτως λοιπόν των μικροπολιτικών συμφερόντων ή των ιδεολογικών διαφορών μεταξύ των κομμάτων, το προφανές είναι ότι αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί πλέον να κυβερνήσει και πρέπει να φύγει.

Δεν θέλει, το κάνει σαφές συνεχώς ο πρωθυπουργός με τις δηλώσεις του, αλλά αυτό δεν σημαίνει τίποτα. Πρέπει να φύγει διότι είναι επικίνδυνη λόγω ανικανότητας. Οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση αυτοδύναμη ή συνεργασίας θα προσφέρει καλύτερες προοπτικές και περισσότερη ασφάλεια στους πολίτες.

ΣΧΟΛΙΑ (8)

Γιάννης

Μήπως οι προηγούμενες Κυβερνήσεις ήταν ικανές? Μήπως κάναν κάτι καλύτερο από αυτή? Μήπως εκεί που ήμαστε μας έφεραν αυτές? Μήπως εκμεταλευόντουσαν την μικρή Ελλάδίτσα ? Μήπως οι Έλληνες δεν θα αλλάξουν ποτέ? Μήπως με αυτή την Κυβέρνηση θα έχει φώς στο τούνελ? Αφήστε την Κυβέρνηση να δουλέψει και αντί να κατηγορείται...... Βοηθείστε επιτέλους......όλοι άσχετα που ανήκεταί πολιτικά...... Για να δει και η μικρή Ελλάδα μια άσπρη μέρα. ΒΟΗΘΕΙΣΤΕ ......ΤΏΡΑ.

vassilis

Γιάννη, σε λυπάμαι φίλε. Τίποτα δεν εχεις καταλάβει ακόμη και αυτό ειναι ενα δυστύχημα και για σένα και για όσους σκέφτονται σαν εσένα. Με τέτοια μυαλά δε πάς πουθενά...

Τελαμων

Μήπως; μήπως; μήπως; μηπως; 45 Γιαννηδες ενός κοκκορου γνώση!

Κώστας

Δεν θυμάμαι τέτοιο χάλι λαθρομετανάστευσης, ούτε καν με τους Αλβανούς του Σαμαρά το 91. Επεισόδεια με τους Τούρκους από τη δεκαετία του 80. Μακεδονικό από το 92 με σύγκλιση όλων των κομάτων και το 2008 βέτο. Αλβανικό πρώτη φορά (μάθανε ότι πηδιόμαστε - πλακώσανε και οι γύφτοι). Αποφυλακίσεις δολοφόνων - ληστών - βιαστών, πρώτη φορά. Όπως και κατασχέσεις λογαριασμών - πρώτων κατοικιών. Και πάει λέγοντας. Και αυτί οιυ βλέπεις στο βάθος του τούνελ δεν είναι φως, είναι η φωτιά που θα καούμε.

κωστας

Ειναι ντροπη σου να εισαι αγνωμων. Τοσα χρονια ετρωγες με χρυσα κουταλια, αν και δεν το αξιζες. Εφτιαξες και πεντε δρομους, εφτιαξες και μαιζονετες, πηρες και δυο αυτοκινητα. Τωρα που σου ζητησανε να πληρωσεις κατι και να σουλουπωσεις τα ανεκδιηγητα συνταξιοδοτικα σου κανεις σαν να ειχες σαραντα χρονια μιζερια. Λοιπον για να συννενογιομαστε: Οι τωρινοι ειναι τα κατακαθια των παλιων, με αριστερο περιτυλιγμα. Ειναι ακριβως οτι εναντιωνονταν σε οποιδηποτε εξορθολογισμο δαπανων και παροχων. Με την ηγεσια αυτων που ποτε δεν δουλεψαν και μεγαλωσαν καπου μεταξυ φραπε και πορειας. Το μονο που κανουν τωρα ειναι να μαζευουν λεφτα αφου ελεγχουν τους μπαχαλακηδες που θα εσπαγαν την Αθηνα. Σου δινουν και ενα κοκκαλακι να γλυφεις και να τους ψηφιζεις. Δεν θα δανειστουν. Θα ζουμε με οτι βγαζουμε, και αυτο σημαινει διαρκη συρρικνωση μεχρι να γυρισουμε σαραντα χρονια πισω. Ξερεις, εκει που νομιζεις οτι ειμαστε ευτυχισμενοι. Η νομενκλατουρα ομως θα ζει καλα. Καρανικας και Νοτοπουλου ενα πραμα. Λοιπον τωρα επιμενεις οτι θελεις να τους εμπιστευτω; Επιμενεις οτι εχεις επιχειρηματα; Εχ'ς ξεφυγ'!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία