makrigiannis_giannis

Όπισθεν και στα θρησκευτικά;

Γιάννης Μακρυγιάννης

Το να υποστείς μία ήττα στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές είναι και φυσιολογικό και αναμενόμενο.

Και δεν θα σε κρεμάσουν ανάποδα, ακόμα κι αν έχεις κάνει σοβαρά λάθη τακτικής και στρατηγικής. Από τη στιγμή που παραδόθηκες μία φορά, κανείς δεν περιμένει να κερδίσεις τη δεύτερη ή την τρίτη φορά. Είτε γιατί δεν μπορείς, είτε γιατί δεν το πιστεύεις, ώστε να κάνεις κάποια καλύτερη προετοιμασία.

Το να συνθηκολογείς όμως σε όλα τα άλλα μέτωπα, όταν πρόκειται για κρίσιμες προοδευτικές μεταρρυθμίσεις, δεν είναι απλώς ασυγχώρητο. Είναι και εξευτελιστικό. Το μάθημα των Θρησκευτικών είναι ένα από αυτά τα μέτωπα. Υποτίθεται ότι υπάρχει διαβεβαίωση από το υπουργείο Παιδείας ότι εκείνο και μόνο καθορίζει τι θα διδαχθούν οι μαθητές. Η εκκλησία από την άλλη ισχυρίζεται ότι συγκεκριμένα κομμάτια της διδακτικής ύλης έχουν κοπεί, όπως ζήτησε από την κυβέρνηση.

Η εμπειρία έχει δείξει ότι σε οποιαδήποτε τέτοια διαμάχη, τη μικρότερη αξιοπιστία την έχει η κυβέρνηση. Έχουμε άλλωστε το δεδομένο ότι ο προηγούμενος υπουργός Παιδείας έφυγε κατόπιν απαίτησης της εκκλησιαστικής ηγεσίας.

Είναι λογικό να μετρά κάθε φορά τις συμμαχίες της η κυβέρνηση. Να βλέπει τη συνολική εικόνα. Να μην ανοίγει πολλά μέτωπα ταυτόχρονα, γιατί είναι δύσκολο να τα διαχειριστεί, ανεξάρτητα το δίκιο ή το άδικο του θέματος. Πολιτικός ρεαλισμός δηλαδή. Και κυνική ομολογία όμως. Διότι ορισμένα πράγματα δεν μπορούν να μπουν στο ζύγι. Και σε κάθε περίπτωση έχει σημασία ποια μέτωπα και πώς ανοίγουν κάθε φορά και φυσικά ποια μέτωπα δεν πρέπει να ανοίξουν ή πρέπει να κλείσουν έναντι άλλων.

Εάν υποχωρείς δηλαδή σε θέματα που προσδιορίζουν μία προοδευτική διακυβέρνηση, τότε η ήττα έχει στρατηγικά χαρακτηριστικά. Και σε εκθέτει ιστορικά και ανεπίστρεπτα.

Η ιστορία με τα Θρησκευτικά έχει παραπάει. Δεν νοείται καμία συζήτηση με την εκκλησία για καμία πτυχή του μαθήματος. Εάν θέλει η εκκλησία να διδάξει κάτι συγκεκριμένο στα παιδιά, ας τα καλέσει στο κατηχητικό και στους ναούς. Το κάνει έτσι κι αλλιώς, ας πει και κάτι παραπάνω ο παππάς όταν θα μαζευτεί ο κόσμος. Αλλά τα θρησκευτικά στο σχολείο δεν είναι δική της δουλειά. Και κακώς προσπαθεί να εμπλακεί. Δεν πρόκειται να κερδίσει κάτι παραπάνω, ούτε να χάσει πιστούς επειδή, θα μπουν η Συννεφούλα και ο Άσιμος στα βιβλία!  Τουναντίον προκαλεί αρνητικές εντυπώσεις με την εμμονή της αυτή. Και αυτό είναι χειρότερο κι από το να δουν τα παιδιά μία γελοιογραφία, που στο κάτω κάτω δεν αποτυπώνει τίποτα περισσότερο από την πραγματικότητα. Και επειδή δηλαδή έκαιγε κάποτε ανθρώπους που ισχυρίζονταν ότι η γη γυρίζει, σταμάτησε να γυρίζει η γη; Θα μου πείτε βέβαια, ζήτησε κανένας λογαριασμό από την εκκλησία για τέτοιες κουταμάρες που έλεγε στη διάρκεια των αιώνων ή τής κόστισε κάτι αυτή η έχθρα της απέναντι στην επιστήμη, την έρευνα και τη διαφορετική θεώρηση; Όχι φυσικά. Άρα γιατί να μην συνεχίσει να κάνει ό,τι νομίζει;     

ΣΧΟΛΙΑ (34)

Χρήστος Μολύβας

Η εκκλησία έκαιγε ανθρώπους?Εσύ δεν μπορείς να ξεχωρίσεις ούτε την Ορθοδοξία από τον καθολικισμό.

cougar

Οι ιδέες του αρθρογράφου θυμίζουν το γνωμικό. Λίθοι ,πλίνθοι, κέραμοι, ατάκτως ερριμμένα. Ώστε είναι απαράδεκτο να ασχολείται η Ιεραρχία με τα Θρησκευτικά. Τουναντίον, να Θεολογούν οι άθεοι είναι απολύτως παραδεκτό! Εύγε!

Ξενοφών

Πολύ έξυπνος ελιγμός από την κυβέρνηση. Αφήνουν το παπαδαριό να κάνει ότι θέλει. Φανερώνεται έτσι όλο το μεγαλείο του σκοταδιστικού αναχρονισμού και μεσαιωνισμού της εκκλησίας. Στο τέλος, ακόμα και οι πολύ θρησκευόμενοι θα αηδιάσουν από τον ακατάσχετο ρασογενή οχετό και αναπόφευκτα σύσσωμη θα αντιδράσει η κοινωνία. Αναγκαστικά το παπαδαριό θα μαζέψει την ουρά κάτω από τα σκέλη και θα τρέξει να κρυφτεί σε κρύπτη σκοτεινή. Μήπως θυμάται κανένας μας τους εξωφρενισμούς με τις ταυτότητες;

Χμμ

Αν είναι σκοταδισμός ο Ντοστογιέφσκι ο Βιβάλντι ο Μέντελ και ο Ραφαήλ, ευχαρίστως σκοτάδι. Εσύ διάλεξε το "φως" της Ριάνα και του Αγγελάκα.

Ελλάς δεν είναι το Κολωνάκι...

Κάποιοι περαστικοί σαν τον Φίλη ή τον Τζεπέτο τον τωρινό, θα αποφασίσουν ότι αντί της Ορθοδοξίας θα διδάξουν Αγγελάκα; Και εμείς ακούσαμε ρόκ, ιδιωτικά, αλλά για να είναι ελεύθερη αυτή η γωνιά της Γής κάποιοι έχυσαν πολύ αίμα. Πάρα πολύ, επί τουρκοκρατίας. Ας τους σεβαστούμε...

XD

Συγνώμη ρε παιδιά, ποιος είναι αυτός ο Άσιμος, που αξίζει να διδάσκονται την ύπαρξή του τα παιδιά στο σχολείο;

CH3CO2H

Μα αφου... σας αρέσει η όπισθεν. Κάνω κάπου λάθος;

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Θέματα όπως το ΣΥΝΤΑΓΜΑ, τα ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ, η παροχή ΙΘΑΓΕΝΕΙΑΣ, η ΠΑΙΔΕΙΑ, η σχέση ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ και ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ κλπ δεν μπορούν να αποφασίζονται απο μια μικρή μειοψηφία απλά γιατί έχει πλειοψηφία στη Βουλή. Πρέπει να γίνονται δημοψηφίσματα ή να απαιτείται συναίνεση άνω των 2/3 της βουλής. Τα δημοψηφίσματα είναι το κύριο μέσο της Δημοκρατίας και είναι καλό η Ελλάδα να μιμηθεί την Ελβετία το θέμα αυτό.

Nikos

A re Gianni... tetoies fapes oute pou tis perimenes.....

Θρησκεία

Μίλησε για θρησκεία ένας θρησκόλπητος της αριστεράς.

ΣΠΥΡΑΚΛΑΣ

ΑΊΝΤΕ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΜΕ.......ΑΛΛΑΞΕ ΔΟΥΛΕΙΑ.....

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία