LIVE

Κορωνοϊός

papageorgiou

Να μη χάσουμε και την ευκαιρία της νέας, καθαρής βιομηχανικής επανάστασης

Γ. Χ. Παπαγεωργίου

Η κλιματική αλλαγή αποτελεί πλέον παγκοσμίως πηγή ανησυχίας, ενώ είναι στην κορυφή των προτεραιοτήτων και  καθορίζει τις πολιτικές και οικονομικές κινήσεις σε όλο τον ανεπτυγμένο κόσμο.

Η ανησυχία δεν περιορίζεται σε κάποιους ακτιβιστές ή μειοψηφικές πολιτικές δυνάμεις, όπως συνέβαινε στο παρελθόν, αλλά διατυπώνεται με ένταση από το σύνολο των διεθνών οργανισμών, από το ΔΝΤ και τον ΟΟΣΑ μέχρι την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Οι Πράσινοι αναδεικνύονται σε μία από τις κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις στη γενέτειρά τους, τη Γερμανία, ενώ κερδίζουν έδαφος σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.  Στο 50ό Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, όπου συγκεντρώνεται η υποτιθέμενη ελίτ του καπιταλισμού, χαιρετίστηκε η δράση της 16χρονης ακτιβίστριας Γκρέτα Τούνμπεργκ, ενώ η κλιματική αλλαγή ήταν ένα από τα κεντρικά ζητήματα της διοργάνωσης. 

Μπορεί να μοιάζει αντιφατικό ως ειρωνικό ότι οι σούπερ πλούσιοι συγκεντρώνονται στο χιονισμένο αλπικό θέρετρο για να ανησυχήσουν συλλογικά για το περιβάλλον -όπως και για τις ανισότητες, που αποτελούν την άλλη μεγάλη πηγή ανησυχίας για την ελίτ- αλλά φαίνεται ότι ακόμα και οι λίγες εκατοντάδες άνθρωποι που κατέχουν περισσότερο πλούτο από τον μισό παγκόσμιο πληθυσμό συνειδητοποιούν πλέον τα αδιέξοδα που δημιουργεί το οικονομικό σύστημα και προβληματίζονται για την ισορροπία του μηχανισμού μέσα από τον οποίο πλουτίζουν. 

Μπορεί βέβαια τα φώτα της δημοσιότητας να συγκεντρώθηκαν στις αντιπαραθέσεις της Τούνμπεργκ με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν, ο οποίος ειρωνικά την προέτρεψε να σπουδάσει Οικονομικά προτού εκφράσει άποψη για το κλίμα, αλλά η αλήθεια είναι ότι, πέρα από την ανώριμη και ιδιοσυγκρατική στάση της κυβέρνησης Τραμπ, το κλίμα αλλάζει ουσιαστικά τον πολιτικό και οικονομικό σχεδιασμό παγκοσμίως. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει επενδυτικό πρόγραμμα αξίας 1 τρισ. ευρώ με άξονα την ενεργειακή μετάβαση και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ μίλησε για τον κίνδυνο να μην κάνουμε τίποτα για το θέμα και προανήγγειλε ότι η αναθεώρηση της στρατηγικής της Κεντρικής Τράπεζας θα λάβει υπ’ όψιν και την κλιματική αλλαγή. Ο ΟΗΕ και ο ΟΟΣΑ κρούουν διαρκώς τον κώδωνα του κινδύνου.

Το περιβάλλον αποτελεί πλέον καθοριστικό παράγοντα για μια επένδυση σε ό,τι αφορά τόσο τη σκοπιμότητά της όσο και τη χρηματοδότησή της. Ηδη πολλές επενδυτικές εταιρείες διεθνώς αποφεύγουν τις «βρώμικες» εταιρείες, ενώ οι τράπεζες εξετάζουν πλέον και την περιβαλλοντική παράμετρο για να χρηματοδοτήσουν μια δραστηριότητα.

Είναι σαφές ότι σε ένα τέτοιο περιβάλλον και η δική μας χώρα θα πρέπει να διαμορφώσει τη δική της στρατηγική.

Υπολογίζεται, για παράδειγμα, ότι από το προωθούμενο ευρωπαϊκό πρόγραμμα πράσινων επενδύσεων αντιστοιχούν 46 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, τα οποία ίσως να δίνουν μια μοναδική ευκαιρία για την ανάδειξη της χώρας μας σε μια νησίδα πράσινης ανάπτυξης μετά την κρίση.

Κάτι τέτοιο, όμως, αποτελεί στρατηγικό σχεδιασμό, ο οποίος απουσιάζει. Αντ’ αυτού, μέχρι στιγμής το μόνο που έχουμε δει είναι η θεσμοθέτηση -με τον αναπτυξιακό νόμο- της δυνατότητας να παρακάμπτονται οι περιβαλλοντικοί περιορισμοί για επενδύσεις που χαρακτηρίζονται «στρατηγικές» - το αντίθετο δηλαδή από αυτό που θα έπρεπε να κάνουμε.

Στο ενεργειακό πεδίο, η Ελλάδα βρίσκεται αυτή τη στιγμή εγκλωβισμένη σε ένα γεωπολιτικό πρόβλημα με αφορμή πιθανά ενεργειακά κοιτάσματα υδρογονανθράκων νότια της Κρήτης, τα οποία φαίνεται ότι ενδιαφέρουν μεγάλες αμερικανικές και ευρωπαϊκές εταιρείες.

Πόσο νόημα, όμως, έχει να εμπλακεί η χώρα μας σε μια κρίση με την Τουρκία για καύσιμα τα οποία η Ευρώπη προγραμματίζει να εγκαταλείψει όταν το μέλλον είναι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας;

Το μειονέκτημα της Ελλάδας ότι έχασε την πρώτη βιομηχανική επανάσταση θα μπορούσε να γίνει πλεονέκτημα στην εποχή της «καθαρής» ανάπτυξης, αλλά χρειάζεται στρατηγική, την οποία δυστυχώς δεν φαίνεται να διαθέτουμε.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (6)

Ultrasonic

Αν υπάρχουν και άλλοι πολιτισμοί στο Σύμπαν, είναι σίγουρο πως ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ έχουν περάσει από το δικό μας στάδιο, οπότε μη φουρκίζεσαι, το ενεργειακό και βιομηχανικό μοντέλο θα αλλάξει και μάλιστα σύντομα. Και αυτό διότι το φθηνό πετρέλαιο έχει τελειώσει εδώ και 8 Χρόνια, το κόστος εξόρυξης πλέον δε συμφέρει ΟΥΤΕ τις εταιρίες πετρελαίου ούτε τη βιομηχανία, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι μονόδρομος, σε λίγο καιρό θα δεις τα θερμοστοιχεία, θα ανοίγουν μια τρύπα 1.500 μέτρων βάθος όπου η θερμοκρασία είναι 180 C, θα τα τοποθετούν και για τα επόμενα 2.000 Χρόνια θα σου αποδίδουν από τη γεωθερμία όσο ρεύμα θες με μηδαμινό κόστος, αυτή θα είναι η νέα βιομηχανική επανάσταση, κβαντικοί επεξεργαστές, τεχνητή νοημοσύνη και ελεύθερη ενέργεια. Έτσι κι' αλλιώς η Γη στο 80% είναι μιά τεράστια πύρινη σφαίρα με εναπομείνουσα ζωή 6,5 δις εκατομμύρια Χρόνια! Εσύ πόσο ρεύμα θες;

Green

η ΕΕ θα ξοδέψει πολλά χρήματα για την πράσινη ανάπτυξη, το θέμα είναι να μην τα πάρουν οι Γερμανοί που έχουν και τη δική τους προεδρίνα, γιατί τώρα εμείς μάλλον θα είμαστε έξω από την μοιρασιά. Αλλά πού μυαλό οι δικοί μας

Η κυβέρνηση

μιλάει για πράσινη ανάπτυξη, αλλά κάνει τα εντελώς αντίθετα.

μακιςςς

Τρικυμία εγκεφάλου. Πρώτον, ενώ η άνοδος της θερμοκρασίας είναι γεγονός (,για κλιματική αλλαγή δεν συζητάω, είναι μια σαλάτα) δεν έχει αποδειχτεί ούτε στοιχειωδώς ότι είναι ανθρώπινης προέλευσης. Αλλά ας το προσπεράσουμε αυτό ακόμη και αν είναι βασικό. Καλώς ή κακώς υπάρχουν τα κονδύλια από την ΕΕ. Αντί λοιπόν να ασχολείστε με το πώς θα απορροφηθούν αυτά τα κονδύλια ως μια καλή αρχή πράσινης ανάπτυξης, ασχολείστε ΑΠΟΚΛΗΣΤΙΚΑ με το ποιες επενδύσεις ΔΕΝ θα γίνουν. Ως γνήσιος αριστερός, θεματοφύλακας της οικονομικής καταστροφής, κοιμαστε και ξυπνάτε με το τι ΔΕΝ θα γίνει, και δεν λέτε λέξη για το πώς ΘΑ γίνουν πράσινες επενδύσεις με τα διαθέσιμα κονδύλια. Μετά βάζετε μέσα και τον παράγοντα ΤΟΥΡΚΙΑ και το εγκεφαλικό ιμάμ μπαλντι ολοκληρώνεται. Δηλαδή κύριε διαλεκτικε ΓΙΓΑΝΤΑ, εάν η Ελλάδα δεν μπλέξει με την Τουρκια και την αφήσει να τρυπήσει δίπλα στην Κρήτη, η Μεσόγειος θάλασσα θα γίνει πιο πράσινη; Πάντα είχα αμφιβολίες για την εγκεφαλική συνοχή των αριστερών και τώρα με επιβεβαιώνετε για άλλη μια φορά.

ΑΝΧΕΛ

ΣΕ ΜΙΑ ΧΩΡΑ ΠΟΥ ΤΙΜΩΡΕΙΤΑΙ Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΕ ΟΠΟΙΑ ΤΗΣ ΜΟΡΦΗ, ΟΠΟΥ ΚΑΝΕΝΑΣ ΣΟΒΑΡΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ ΔΕΝ ΕΡΧΕΤΑΙ ΝΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙ (ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ, ΕΛΛΗΝΟΚΑΝΑΔΟΣ ΚΤΛ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΟΜΑΚΑΚΑΣ, ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ) ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΟΒΑΡΟ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΛΛΑ ΑΛΛΑΖΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ, ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΠΟΤΕ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

Βιομηχανική επανάσταση με τι φόντα;

Όλοι οι μηχανικοί έφυγαν έξω, οι σοβαροί επιχειρηματίες πήγαν Βουλγαρία. Εδώ έμειναν μόνο επιδοματιες (κι οι επιχειρηματίες που έμειναν κρατική επιδότηση τρώνε), ενώ οι φόροι σε ένα εισόδημα 30.000 αγγίζουν το 89%, για να τρέφονται λάθροι. Καληνύχτα.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία