papageorgiou

Τι μας χρωστά η Ευρωζώνη

Γ. Χ. Παπαγεωργίου

Το τελευταίο διάστημα η συζήτηση στη χώρα μας εστιάζεται στις προοπτικές εξόδου από την κρίση, στο νέο καθεστώς εποπτείας από τους δανειστές καθώς και στο καινούριο αναπτυξιακό μοντέλο. Αν, όμως, δούμε πόσο έδαφος έχουμε χάσει τα τελευταία χρόνια, η εικόνα είναι απογοητευτική. Η Ελλάδα τα τελευταία δέκα χρόνια απώλεσε μεγάλο μέρος του κατά κεφαλήν εθνικού εισοδήματος και έχει καταλήξει αρκετές θέσεις χαμηλότερα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Και όχι μόνο σε σύγκριση με τα μεγάλα και ισχυρά κράτη-μέλη της Ε.Ε. που βελτίωσαν τη σχετική τους θέση έναντι των υπολοίπων.

Δεν είναι μόνο ότι η Ελλάδα έχασε έδαφος, αλλά και ότι την ίδια στιγμή οι άλλες χώρες σημείωσαν πρόοδο. Αν δούμε το κατά κεφαλήν ΑΕΠ (στοιχεία ΟΟΣΑ) προ κρίσης, το 2007, η Ελλάδα ήταν πάνω από χώρες όπως η Σλοβενία, η Σλοβακία, η Μάλτα, η Εσθονία, αλλά και η Πορτογαλία. Σήμερα όμως βρίσκεται χαμηλότερα από όλες αυτές. Ορισμένες μάλιστα μας έχουν αφήσει αρκετά πίσω.

Στη Ρουμανία το κατά κεφαλήν ΑΕΠ ήταν κάτω από το μισό της Ελλάδας, ενώ σήμερα έχει φτάσει να αντιστοιχεί στο 82% του ελληνικού. Αν λοιπόν η τάση αυτή συνεχιστεί, σύντομα η Ρουμανία θα μας ξεπεράσει. Το βουλγαρικό κατά κεφαλήν εισόδημα ήταν στο 43% του ελληνικού και έχει φτάσει τώρα στο 71%.

Εχουμε συνηθίσει τα τελευταία χρόνια να μετράμε τις ζημιές που υπέστη η χώρα συνολικά και ο καθένας μας ατομικά σε σχέση με το παρελθόν. Τι είχαμε και τι χάσαμε.
Εάν δούμε όμως τη σχετική θέση, η εικόνα είναι δραματική.

Η Ελλάδα έχει κατέβει αρκετά σκαλιά στην ευρωπαϊκή κατάταξη, έχοντας καταλήξει να είναι τελευταία σχεδόν σε όλες τις στατιστικές και τις συγκρίσεις. Και τούτο δεν αφορά μόνο τους οικονομικούς δείκτες, αλλά και πολλές άλλες στατιστικές που συνδέονται με την υγεία και την ευημερία των πολιτών.

Εχει μεγαλώσει πολύ η απόσταση που πρέπει να διανύσουμε για να ανακτήσει η Ελλάδα τη θέση της μέσα στην Ευρώπη.

Οι ανακατατάξεις, βέβαια, είναι πάντα μέσα στο παιχνίδι. Η Ιταλία, για παράδειγμα, πριν από 10 χρόνια ήταν πλουσιότερη από την Ισπανία, αλλά τώρα πέρασε κάτω από αυτή. Αυτό όμως που συνέβη στην Ελλάδα είναι κάτι διαφορετικό, μια πραγματική καταστροφή.

Υποβαθμίστηκαν παραγωγικές υποδομές, δημόσιες και ιδιωτικές, απαξιώθηκε ανθρώπινο δυναμικό, χάθηκαν πολύτιμες πλουτοπαραγωγικές πηγές. Η ευθύνη των δανειστών και της Ευρωζώνης για την ελληνική καταστροφή είναι δεδομένη και σε κάποιον βαθμό ομολογημένη. Πολλοί έχουν μιλήσει για τα λάθη των μνημονίων αλλά και για το δυσανάλογο βάρος που σήκωσε η Ελλάδα προκειμένου να προστατευτούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες και το ευρώ.

Το διάστημα 2010-2012 η Ελλάδα πλήρωσε ακριβά τη διάσωση της Ευρωζώνης. Τώρα οι δανειστές πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους δημιουργώντας χώρο στην ελληνική οικονομία για να αναπνεύσει και να ανασυνταχθεί.

Η Ευρωζώνη το χρωστάει στην Ελλάδα. Ασφαλώς, πολλά πρέπει να κάνει η ίδια η χώρα μας για να αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο και να διορθωθούν τα μύρια όσα κακώς κείμενα.
Χωρίς, όμως, ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους η προσπάθεια θα είναι υπονομευμένη.

Αν η Ευρωζώνη δεν προχωρήσει σε ουσιαστική ελάφρυνση, η χώρα μας θα συνεχίσει να σέρνεται και η απόσταση με τους άλλους, αντί να μικραίνει, θα μεγαλώνει.

ΣΧΟΛΙΑ (7)

ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΣΤΟΥΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ.

Αυτή μας υποσχέθηκαν ελάφρυνση του δυσβάσταχτου ελληνικού χρέους και τώρα σφύριζουν αδιάφορα. Αλήτες Ευρωπαίοι!

ΕΚ

Γράφετε: "... πολλά πρέπει να κάνει η ίδια η χώρα μας για να αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο και να διορθωθούν τα μύρια όσα κακώς κείμενα. " Ερώτηση: Τόσα χρόνια τι έκανε η Ελλάδα; Γιατί δεν διόρθωσε τα μύρια όσα κακώς κείμενα; Τι περιμένει; Α ναι, ξέχασα: την "ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους". Ελάφρυνση του χρέους για να κλείσει δημόσιες υπηρεσίες-φαντάσματα, ελάφρυνση του χρέους για να καθαρίσει τον δημόσιο τομέα από υπαλλήλους επίορκους, τεμπέληδες, άχρηστους και ανίκανους, ελάφρυνση του χρέους για να δημιουργήσει και να οργανώσει αποτελεσματικά ένα κράτος που να σέβεται και να εξυπηρετεί αντί να ταλαιπωρεί τον πολίτη, ελάφρυνση του χρέους για να σταματήσει τις άπειρες σπατάλες και ρεμούλες, ελάφρυνση του χρέους για να καταπολεμήσει την διαφθορά στον δημόσιο βίο και την φοροδιαφυγή, ελάφρυνση του χρέους για να γίνουν τα αυτονόητα, λοιπόν..... Μη φας, έχουμε γλαρόσουπα...................

1980-2019=40 ετη σοσιαλαριστερων κυβερνησεων

Η ευρωζωνη μας εσωσε. Διοτι μνημόνια κρατικής λιτοτητας, κρατικής αναδιοργανωσης κι απελευθερωσης της ιδιωτικης οικονομίας έπρεπε να εφαρμόσουμε όχι μονο τα 2 ετη (το 1997-1999) αλλά και μετά. Τελικά τα εφαρμόσαμε το 2011 με αριστερές κυβερνησεις (πλην 2 ετη Σαμαρα)Μπήκαμε στο ευρώ με δυο χρόνια καθυστερηση σε σχεση με τους αλλους και με πασαλείματα. Η σοσιαλ-αριστερά ειχε την ηγεμονία στη διαφωτιση του ελληνικού λαού. Κι ετσι σημερα, εχουμε αεπ 200δις δολ αντι 300 δις δολ. Η Ισπανια το 1980 ειχε ΑΕΠ 4.8 φορές μεγαλυτερο απο εμας. Σημερα εχει 1350 δις δολ. , εξου και τα ...300 δις ελληνικο ΑΕΠ κατ αναλογία. Η αριστερή αλητεία 1980-2019 δεν θα περάσει έτσι ποτέ) ΥΓ οι άλλοι ευρωαπ λαοί (ανατολικοι, δυτικοι και ...τουρκοι) κάνουν εντελώς διαφορετικά πράγματα: κυνηγάνε στην αντιγραφή την συντηριτικο-φιλελεύθερη Αμερική)

Chris

Μάλλον εμείς χρωστάμε στους Ευρωπαίους, τουλάχιστον αυτό πιστεύουν εκείνοι. Τους χρωστάμε κάποια δις, τα οποία πρέπει να πληρώσουμε. Αυτοί μας δάνεισαν, με χαμηλό επιτόκιο. Οπότε, τους χρωστάμε καλοσύνη. Αυτό το αφήγημα, ότι σώσαμε την ευρωζώνη, μόνο εμείς το λέμε. Εγώ θυμάμαι το αφήγημα, των τεμπέληδων Ελλήνων. Βεβαίως, και μας δανείσανε, για δικό τους όφελος, διότι αλλιώς θα είχαν τεράστιο πρόβλημα με τις τράπεζές τους. Αλλά, ο μέσος Γερμανός, ξέρει, ότι δάνεισε στον μέσο Έλληνα τα λεφτάκια του. Και τα περιμένει πίσω, μέχρι τελευταίου ευρώ. Αν κάποιος Γερμανός πολιτικός θέλει να αυτοκτονήσει πολιτικά, τότε θα υποσχεθεί ελάφρυνση χρέους για την Ελλάδα. Και δεν βλέπω πολλούς τέτοιους.

κωστας

Χρωσταει;;; Δεν εχω δει χαρτι, συμβολαιο, η κατι τετοιο. Το "χρωσταει" ειναι στο μυαλο μας, μαζι με τις υπολοιπες αριστερουλικες ιδεοληψιες. Οι Ρουμανοι δουλεψαν για να ανεβουν, δεν τους χαρισανε τιποτα. Και οσοι (παρακατω) ονειρευονται για ενωσεις οπου οι Γερμανοι θα δουλευουν για να φραπεδιαζουν οι Ελληνες ειναι μαλλον βαθια νυχτωμενοι. Ουτε καν οι Ελληνες που δουλευουν στη Γερμανια δεν θα το ηθελαν αυτο. Φοροι, ασφαλεια και ολα ειναι τοπικες αποφασεις και ευθυνες. Αν ομολογειτε οτι δεν τα καταφερνετε, αφηστε την εξουσια για καποιον αλλον και γυριστε πισω στον φραπε και τις αριστερες φιλοσοφιες.

@@@

Ποια ευρωπαϊκή ένωση??? Σε τι ένωση??? Σε ποιο τομέα??? Μας πέταξαν το τυράκι δήθεν για ελεύθερη μετακίνηση αγαθων (μουφα) και ανθρωπων (που σε κάποια σημεία όντως βολεύει).Αλλά από εκεί κει πέρα σε τι ένωση??? Σε φορολογία, σε ασφαλιστικό, σε μισθούς, σε συντάξεις, μήπως σε στρατό???Σε τίποτα από όλα αυτά ,όλα είναι λόγια του αέρα!!!Είμαστε διαφορετικά κρατοι, με διαφορετικές πραγματικότητες,δυνατότητες...Σαν κράτος έχουμε άλλες ανάγκες (ας πούμε από την δανια)έχουμε τους Τούρκους, άρα πρέπει να συντηρούμε ένα στρατό αρκετά μεγάλο, έχουμε πάρα πολλά νησιά είναι έξοδα και αυτά. Και πολλά άλλα πράγματα. Βέβαια έχουμε και τους πολιτικούς που ταζουν δημόσιο για ψήφους .Αλλά αυτη είναι η δικιά μας πραγματικοτητα,και στους 1/2 Έλληνες συμφέρει αυτό να είναι έτσι (1 μύριο δημόσιοι υπ/λοι επί 4 = 4 μυρια )

W

100% συμφωνώ. Χωρίς κοινή εξωτερική πολιτική, στρατό, φορολογία και ομόλογα, τι σόι Ένωση είναι?

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία