Γιατί η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ έχει ευρωπαϊκή εμβέλεια

Η καθαρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα με μεγάλη διαφορά, αποτελεί σημείο καμπής για την ελληνική, αλλά και για την ευρωπαϊκή πολιτική πραγματικότητα.

Είναι μια κρίσιμη ιστορική στιγμή, όχι μόνο γιατί έχουμε μια κυβέρνηση της Αριστεράς στην Ελλάδα, αλλά και γιατί, για πρώτη φορά, αποκηρύσσεται με τόση έμφαση η πολιτική που ακολουθείται τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη.

Το μήνυμα των ελληνικών εκλογών προς τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο είναι σαφές, παρά την κινδυνολογία που εκπέμπεται κατά καιρούς από τα συγκεκριμένα κέντρα εξουσίας και παρά τη λογική που έχει εγκαθιδρυθεί ότι «δεν υπάρχει εναλλακτική» στις σκληρές πολιτικές.

Η ανάδειξη μιας αριστερής κυβέρνησης σε μια χώρα της ευρωζώνης φέρνει στο προσκήνιο την κρίση στην οποία οδηγούνται οι παραδοσιακές πολιτικές δυνάμεις της Ευρώπης, οι σοσιαλδημοκράτες και οι συντηρητικοί, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια ταυτίστηκαν ως προς τις οικονομικές πολιτικές.

Οι ευρωπαϊκές ηγεσίες είναι υποχρεωμένες να λάβουν σοβαρά υπ' όψιν τις εξελίξεις στην Ελλάδα, οι οποίες έρχονται σε μια στιγμή που φαίνεται όλο και περισσότερο ότι, εάν η Ευρώπη δεν προχωρήσει σε σημαντικές αλλαγές, θα δει τη συνοχή της να δοκιμάζεται

Το ευρώ δεν απειλείται από την Ελλάδα, αλλά από τις αντιευρωπαϊκές λογικές που αναπτύσσονται λόγω της λιτότητας που εφαρμόζεται παντού.

Εάν η απάντηση στην ψήφο των Ελλήνων πολιτών είναι η αδιαλλαξία και οι εκβιασμοί μέσω της ρευστότητας και της χρηματοδότησης, αυτό θα σημαίνει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση προχωράει όλο και βαθύτερα σε αντιδραστικές και αντιδημοκρατικές λογικές.

Η ευρωζώνη δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τα ATM και τη ρευστότητα των τραπεζών, προκειμένου να "απαλλαγεί" από μια κυβέρνηση με σαφή εντολή να αλλάξει τις πολιτικές που ακολουθούνται τα τελευταία χρόνια. Εκτός εάν έχουμε αποφασίσει ότι η ενωμένη Ευρώπη είναι μια δικτατορία. Δεν μπορεί να υπάρξει "πόλεμος" μεταξύ Ελλάδας και δανειστών, αλλά μια έντιμη διαπραγμάτευση.

Είναι βέβαιο ότι η διαπραγμάτευση αυτή δεν θα είναι εύκολη. Τα μηνύματα από τη Γερμανία είναι ιδιαιτέρως αυστηρά και αναμένεται ότι θα είναι ο σκληρός πόλος.

Είναι όμως γεγονός ότι η λογική των Γερμανών κάμπτεται τα τελευταία χρόνια, είτε πρόκειται για τις διαφωνίες Ιταλίας και Γαλλίας σε σχέση με το Σύμφωνο Σταθερότητας, είτε για το τύπωμα χρήματος που ξεκίνησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, παρά την αντίθεση του Βερολίνου.

Η πολιτική της κυβέρνησης Μέρκελ αμφισβητείται όλο και περισσότερο στο εσωτερικό της ευρωζώνης, αλλά και στο εσωτερικό θεσμών, όπως η Κομισιόν - παρότι οι εσωτερικές, προς το παρόν, διεργασίες δεν έχουν ακόμη έρθει στο φως.

Ασφαλώς, οι λεγόμενες πολιτικές της λιτότητας είναι ενσωματωμένες πλέον και στην ευρωπαϊκή νομοθεσία (με το σύμφωνο σταθερότητας) και τις υποστηρίζουν με νύχια και με δόντια οι Γερμανοί, αλλά το γεγονός είναι ότι μια κοινωνία δεν μπορεί να πορεύεται με ανεργία 25% για τρία χρόνια και να συνεχίσει έτσι.

Αυτό είναι το μήνυμα των ελληνικών εκλογών και πρέπει να το πάρει και η Ευρώπη.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr