Δυνατή Αυτοδιοίκηση για ισχυρές τοπικές κοινωνίες
PAPASTERGIOU-DHMHTRHS

Παπαστεργίου Δημήτρης

Δυνατή Αυτοδιοίκηση για ισχυρές τοπικές κοινωνίες

Η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) διαμορφώνει το επόμενο διάστημα, με αφορμή την έναρξη των συνεδριακών της διαδικασιών, τις τελικές της θέσεις όσον αφορά το περιεχόμενο της μεταρρύθμισης στη λειτουργία του κράτους και της Αυτοδιοίκησης. Μεταρρύθμιση που θέτει ως προτεραιότητες την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση, τον σαφή διαχωρισμό αρμοδιοτήτων μεταξύ των βαθμίδων διοίκησης του κράτους, τον ψηφιακό μετασχηματισμό σε όλα τα επίπεδα διοίκησης, ξεκινώντας από τους δήμους, καθώς και την ενίσχυση του ρόλου της Αυτοδιοίκησης στον σχεδιασμό και υλοποίηση των δημόσιων πολιτικών.

Οι προτεραιότητες αυτές υπηρετούν έναν μεγάλο στόχο: τη βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών που προσφέρουμε στους πολίτες των τοπικών μας κοινωνιών. Διαχρονικός μας στόχος ήταν και παραμένει να αναβαθμίσουμε τον ρόλο του αυτοδιοικητικού θεσμού στη διαμόρφωση των εθνικών πολιτικών.

Να θέσουμε σε νέα βάση τη θέση της Αυτοδιοίκησης ως προς την αποκέντρωση του κράτους, με περισσότερες και πιο άμεσες υπηρεσίες για τον πολίτη, με αυτονόητη την εμπλοκή μας στα ζητήματα της καθημερινότητας, αλλά και με ισχυρή βούληση να ασχοληθούμε και με μεγαλύτερης βαρύτητας ζητήματα. Ζητήματα όπως η ενεργή εμπλοκή μας στη συγκρότηση και εφαρμογή ενός νέου εθνικού σχεδίου για την αναπτυξιακή ανασυγκρότηση της χώρας, καθώς και η άμεση πρόσβαση στον σχεδιασμό και την υλοποίηση αναπτυξιακών προγραμμάτων που θα υπηρετούν. Η Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού διεκδικεί νέους ρόλους και ευθύνες, έχοντας αποδείξει επανειλημμένα ότι έχει την ικανότητα να διαχειριστεί αποτελεσματικά κάθε μεγάλη πρόκληση. Το αποδείξαμε πρόσφατα με τη διαχείριση του πρώτου κύματος της πανδημίας, όταν καταφέραμε να βρεθούμε από την πρώτη στιγμή δίπλα στους πολίτες που είχαν ανάγκη από τη στήριξή μας. Κρατήσαμε τους δήμους μας ανοιχτούς και τις τοπικές μας κοινωνίες όρθιες. Για να μην αισθανθεί κανένας συμπολίτης μας μόνος σε αυτή την κρίση. Με τα κοινωνικά μας προγράμματα αλλά και το πλεόνασμα αλληλεγγύης μεγάλων ιδρυμάτων, εκατοντάδων επιχειρήσεων και χιλιάδων εθελοντών, εξασφαλίσαμε αξιοπρεπή διαβίωση για περισσότερους από 780.000 συμπολίτες μας σε όλη την Ελλάδα. Στηρίξαμε χιλιάδες μικρές τοπικές επιχειρήσεις, στις οποίες προσφέραμε οξυγόνο σε μια δύσκολη περίοδο, απαλλάσσοντάς τες από τέλη και ενοίκια, γιατί από την οικονομική τους επιβίωση εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό η τοπική απασχόληση και η κοινωνική ειρήνη.

Κάναμε σημαντικά βήματα μπροστά στον ψηφιακό μετασχηματισμό των δήμων μας.

Εν όψει της μεταρρύθμισης στο μοντέλο λειτουργίας του κράτους, για την ΚΕΔΕ προτεραιότητα δεν είναι να μας δοθούν απλώς νέες αρμοδιότητες, αλλά οι πόροι και το προσωπικό για να ασκήσουμε αυτές που ήδη έχουμε. Είναι επίσης απαραίτητο:

Κλείσιμο
• Να καταργηθεί η σημερινή επικάλυψη των αρμοδιοτήτων μεταξύ των τριών διοικητικών επιπέδων σε κάθε δημόσια πολιτική, σε συνεργασία με το αντίστοιχο υπουργείο.
• Να διασφαλιστεί για τους δήμους ένα σημαντικό κομμάτι από τους αναπτυξιακούς και επενδυτικούς πόρους του ΕΣΠΑ και του Ευρωπαϊ- κού Ταμείου Ανάκαμψης, στη βάση των προτάσεων που ήδη έχουμε καταθέσει.
• Να διασφαλίσουμε ότι θα υπάρχει διαλειτουργικότητα μεταξύ των τριών επιπέδων της διοίκησης.
• Να προσδιορίσουμε τις δημόσιες πολιτικές, στις οποίες είναι αναγκαίο να διευρυνθεί ο ρόλος των ΟΤΑ. Δημόσιες πολιτικές που αφορούν τον αναπτυξιακό προγραμματισμό, τον χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό, την πολιτική δημόσιας υγείας, πρωτοβάθμιας και κοινωνικής φροντίδας, πολιτικής προστασίας, εκπαίδευσης και διά βίου μάθησης, προστασίας του περιβάλλοντος και βιώσιμης ανάπτυξης, ψηφιακής διακυβέρνησης. Η Αυτοδιοίκηση είναι έτοιμη να αναλάβει ξανά τις ευθύνες που της αναλογούν στην εθνική προσπάθεια για την ανασυγκρότηση του κράτους, προς όφελος των πολιτών.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network