pagadakis_dimitris_color

Επί μακρόν επιβιών

Δημήτρης Παγαδάκης

Στα μέσα της δεκαετίας του 30 του περασμένους αιώνα ο έντιμος, ριζοσπάστης σοσιαλιστής και μέλος της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης  Εντουάρ Εριό επισκέφτηκε την Σοβιετική Ένωση. Σκοπός του ταξιδιού του ήταν να διαπιστώσει, ιδίοις όμμασι, την ελευθερία της θρησκευτικής λατρείας στη χώρα του Στάλιν

Τα κομματικά στελέχη των κυβερνώντων μπολσεβίκων, που μόλις είχαν ανατινάξει με δυναμίτη το μητροπολιτικό ναό του Σωτήρα στη Μόσχα, παραμέρισαν υποκριτικά τις ιδεολογικές τους πεποιθήσεις. Με εντολή του τοπικού Κομισάριου, μετέτρεψαν μέσα σε λίγες ώρες την Αγ. Σοφία του Κιέβου, που λειτουργούσε ως ζυθοποιείο, πάλι σε ναό. 

Στο άψε σβήσε σκηνοθέτησαν εκεί μια ευλαβική ψευτολειτουργία, στην οποία παρευρέθηκε ο ταλαίπωρος Γάλλος. Ο εξαπατημένος πολιτικός “μάσησε” τόσο, ώστε όταν επέστρεψε στη πατρίδα του απαξιούσε να διαψεύσει τους ισχυρισμούς των αντικομουνιστών περί παραβιάσεων της θρησκευτικής ελευθερίας και ασέβειας προς την ιερότητα των τόπων λατρείας στην ΕΣΣΔ.

Ογδόντα χρόνια αργότερα, στην εποχή της παγκοσμιοποίησης και των κοινωνικών μέσων δικτύωσης  τίποτε σχεδόν δεν μένει ανεξακρίβωτο και ανέλεγκτο. Η πληροφορία έχει προ πολλού πάψει να αποτελεί προνομιακή κατοχή της κάθε εξουσίας. 

 Αναπόφευκτα είναι βαθιά αναχρονιστικός όποιος επιμένει σήμερα να θεωρεί οποιονδήποτε ως κουτόφραγκο ή ως χρήσιμο ηλίθιο, επιδιώκοντας να τον ξεγελάσει με επικοινωνιακά τρικ. Πόσο μάλλον να πιάσει κορόιδο ένα μοντέρνο Γάλλο πρόεδρο; 

Καλοδεχούμενος, λοιπόν, ο τρικολόρ Εμμανουέλ Μακρόν που έφτασε επισήμως σε μια ειδυλλιακή Αθήνα. Με τις βιτρίνες της Ερμού ανέπαφες, το κυκλοφορικό αόρατο, τα Προπύλαια βυθισμένα στα χασμουρητά χωρίς αγανακτισμένους διαδηλωτές ή  εξαγριωμένους μπαχαλάκηδες. 

Και φυσικά αγόρευσε από μια μυσταγωγική Πνύκα, με κλειδαμπαρωμένο και άφαντο το σύνηθες ακροατήριο από  θυμωμένους  κρατικοσυνδικαλιστές, δογματικούς αντικαπιταλιστές και αντιπαραγωγικούς γραφειοκράτες.

Σε αυτό το μαγευτικό Αττικό τοπίο με ηλιόλουστες βόλτες στο Σύνταγμα, σέλφι, κυβερνητικά λιβανιστήρια, εκδηλώσεις λατρείας των ιθαγενών και υπαίθριες φιέστες συνοδεία λατέρνας, φτώχειας και φιλότιμου, οποιοσδήποτε αφελής τουρίστας ενδεχομένως να ανακάλυπτε έναν ιδανικό τόπο για επενδύσεις. 

Όμως ο τεχνοκράτης ένοικος του Ελιζέ, προφανώς και είναι ενημερωμένος ότι η ελληνική κυβέρνηση αποστρέφεται τα business plan και επαινεί, κατά παγκόσμια πρωτοτυπία, μια ιδιάζουσα επιχειρηματικότητα η οποία δεν στοχεύει στο κέρδος!

Υπό την ανάγνωση αυτού του αφηγήματος κανονικά δεν θα έπρεπε να ενθαρρύνει ούτε τη δημιουργία ελληνογαλλικής ΜΚΟ. Παρόλα αυτά, χάριν της ιδιαίτερης εμπορικής, διπλωματικής και γεωπολιτικής σημασίας της πτωχευμένης Ελλάδας για τους Γάλλους, ανέχεται αλά γαλλικά τις εγχώριες κυβερνητικές προσποιήσεις περί έγκαιρης προσαρμογής, ευελιξίας και πραγματισμού.  

Λειτουργεί, εξάλλου, διεθνώς υπέρ του Γάλλου προέδρου ότι η ελληνική κυβέρνηση ραντίζει με μεθυστικό γαλλικό άρωμα την επικοινωνιακή της πολιτική, ποτίζει με γαλλική σαμπάνια το υποτιθέμενο success story της  και συναρμολογεί με γαλλικό κλειδί τις δήθεν διακρατικές συμφωνίες της.  

Ωστόσο, ο ήδη απελθών Μακρόν δεν είναι χάπατο όπως ο ευκολόπιστος Εριό, ώστε να γίνει διαφημιστικός τελάλης μιας παρελκυστικής διγλωσσίας. Αγαθιάρης, δυστυχώς, φαντάζει μόνο εκείνος που συνεχίζει να υιοθετεί τις επικλήσεις του κυβερνώντος κόμματος περί αριστερών αρχών και αξιών. Όπως και κάθε ντόπιος πολίτης, επί μακρόν επιβιών μετά δυσβάσταχτων φόρων επί κινητών και ακινήτων, επί κεφαλαίων και κεφαλών.   


ΣΧΟΛΙΑ (2)

Η ντροπή της Ελλάδος ....

Όσοι είχαμε την ατυχία να δούμε τον Τσίπρα και τον Κουρακη (!), με την μαύρη βαμένη κοτσίδα ,στο προεδρικό Μέγαρο , ξέραμε ήδη το τι γέλιο πέφτει ότσν οι διεθνείς ηγέτες μένουν μόνοι τους .... Νομίζει ο κάθε μαλάκας οτι το να εμφσνιζετσι ο πρωθυπουργός της χώρας με το φανελάκι, σε επισημες εκδηλώσεις τον κάνει πιο "αριστερό" ... Ας μην μιλήσουμε για τον γελοίο κοτσίδα... Ο Μακρον και κάθε Μακρον προσαρμόζει τον δημόσιο λόγο του κατάλληλα με την περίσταση ... Οι Γάλλοι ήλθαν να αγοράσουν κοψοχρονιά τα νερά Αθήνας και Θεσσαλονίκης και να βάλουν την Total , να κάνει έρευνες για πετρέλαιο .. Ο Γιουσουφάκης Τσίπρσς , θα φροντίσει να μην μιλάει η δήθεν αριστερη φράξια και θα πάρει το "αντίτιμο". Σε άλλη περίπτωση η Αυγή θα έβγαζε πύρηνους λόγους για προδότες ... Όσο γαι την αντίληψη του Μακρον , μάλλον δεν θα έχει ξεχάσει οτι πριν έξι μήνες , ο Τσιπρας στήριζε τον Μελανσόν και τον Μαδούρο ( που καταδίκασε ο Ίδιος) .. Απλά πιο γελοίος και ντροπη για την Ελλάδα δεν ξαναπέρασε....

Ουαου

Χωστα τους μεγαλεεεεε!!!!!!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία