danikas_dimitris

Εάλω η Πόλις

Δημήτρης Δανίκας

Δυο λόγια. Εστω καθυστερημένα κατά 48 ώρες. Με αφορμή την επέτειο της Αλώσεως της Βασιλεύουσας. Και με βασική αιτία και “προτροπή” δεκάδες ανιστόριτες ανοησίες που ακούστηκαν, διατυπώθηκαν, διαδόθηκαν. Ασε το άλλο με τον λιλιπούτειο δικτάτορα Ταγίπ Ερντογάν και τα ταρατζούμ που παιάνισαν για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης και θλιβερού αποπροσανατολισμού

Ο μικροσουλτάνος ονειρεύεται τη νεκαράνασταση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Τη στιγμή που Αμερικανοί και εν γένει Δυτικοί “σύμμαχοι” σχεδιάζουν να πριονίσουν την σημερινή καχεκτική Τουρκία. Ο νηστικός καρβέλια ονειρεύεται!

Μερικοί, λοιπόν νοσταλγοί που αλληθωρίζουν κατά μεριά Ανατολής, θεωρούν ότι πολύ σωστά, άριστα δηλαδή, έπραξε το Χριστιανοορθόδοξο ιερατείο της εποχής. Που σχεδόν παρέδωσε τα κλειδιά της Κερκόπορτας στους αλλόθρησκους Μουσουλμάνους και Οθωμανούς!

Γιατί έτσι, λένε, διατηρήθηκε η ελληνική γλώσσα και το δόγμα της Ορθόδοξης εκκλησίας. Ετσι, λένε, διατηρήθηκαν οι παραδόσεις μας. Επειδή, λένε, η Οθωμανική Αυτοκρατορία ήταν η πιο ανεκτική στην ιστορία της ανθρωπότητας. Αλλιώτικα, αν το Βυζάντιο είχε παραδοθεί στους Λατίνους και τον Πάππα, τότε δεν θα μιλούσαμε σήμερα Ελληνικά και όλοι θα είχαμε καταλήξει προσκυνητές της Καθολικής εκκλησίας!

Μεγαλύτερη ανοησία απ αυτή δεν έχω ακούσει τα τελευταία χρόνια. Γιατί πράγματι η Σουλτανία ήταν ανεκτική απέναντι στους κατακτημένους λαούς μιας απίστευτης πολιτισμικής πανσπερμίας. Ο λόγος εξηγήσιμος. Επειδή λόγω θρησκείας, οι Οθωμανοί δεν ήξεραν γρι από εμπόριο και Οικονομία. Τουτέστιν Ρωμιοί, Αρμένιοι και Εβραίοι είχαν αναδειχθεί σε διαχειρστές της Οθωμανικής Οικονομίας!

Πάμε παρακάτω. Η Σουλτανία, εκ του αποτελέσματος, αποδείχθηκε η πιο καθυστερημένη αυτοκρατορία στην Ιστορία. Εκσυγχρονισμοί και μεταρρυθμίσεις σχεδόν απαγορευμένες. Ο πολιτιστικός τους ορίζοντας πειρορισμένος. Και η παρασιτική διαβίωση σχεδόν γενικευμένη

Με απλά λόγια. Επειδή το Ορθόδοξο ιερατείο προτίμησε να καταλήξει στην αγκαλιά των αλλόθρησκων, παρά στους μισητούς αιρετικούς της Καθολική εκκλησίας, γι αυτό τον απίστευτο, σχεδόν “αντιμνημονιακό” λόγο, οι Ελληνες εντελώς ξεκομμένοι τόσο από την Αναγέννηση, όσο και από τον Διαφωτισμό και τον Ορθολογισμό. Τα αποτελέσματα είναι ορατά δια γυμνού οθφαλμού. Αποτελέσματα συντριπτικά που μαστιγώνουν και αγκυλώνουν την κρατική μηχανή, που ενθαρρύνουν την πολιτική διαπλοκή και που πριμοδοτούν την κοινωνική αφασία. Τα τετρακόσια χρόνια ραγιαδισμού άφησαν ανεξίτηλα τα ίχνη τους σε κάθε σπιθαμή της ελληνικής γης!

Γι αυτό δολοφονήθηκε ο Κυβερνήτης Καποδίστριας. Γι αυτό τόση και τέτοια παρασιτική οικονομία. Γι αυτό τόσα δάνεια. Γι αυτό τόση μεγάλη φοροκλοπή. Γι αυτό τόσες χρεοκοπίες. Ολες αυτές και πολλές άλλες παθογένειες, προέρχονται από τους τάφους των νεκρών προγόνων μας. Οι νεκροί καθορίζουν την μοίρα των ζωντανών. Αμαρτίες γονέων παιδεύουσι τέκνα!

Και κάτι ακόμα. Το τεράστιο κίνημα Φιλελληνισμού προήλθε αποκλειστικά και μόνο από Ευρωπαικές, Δυτικές χώρες. Αλλά και από την τσαρική Ρωσία. Κυρίως “αιρετικούς” Καθολικούς και Προτεσάντες. Από Βαυαρούς, Αγγλους, Ιταλούς, Ρώσους και άλλους ευρωπαικούς λαούς. Και μάλιστα πολλοί εξ αυτών, με την εξιδανικευμένη εικόνα του Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού, όχι μόνο κατασπατάλησαν τις περιουσίες τους, αλλά το κυριότερο, άφησαν την τελευταία τους πνοή πολεμώντας για τον Αγώνα ενός υπόδουλου λαού που η εξουσία της Εκκλησίας του τον παρέδωσε στους Οθωμανούς!

Η άρνηση της κοινωνίας αλλά και του πολιτικού προσωπικού-που άλλα ευαγγελίζεται στα λόγια και άλλα εφαρμόζει στην πράξη-να προσαρμοστεί στην ευρωπαική κανονικότητα, οφείλεται κυρίως στους μολυσμένους σπόρους που μας φύτεψαν οι Οθωμανοί. Κατάλαβες παιδάκι μου τουρκόσπορε; Οχι; Ε τότε μαζί με σένα, όλοι εμείς που διαφωνούμε βγάζουμε το σκασμό και “κολυμπάμε” χωρίς ελπίδα! 

1453 Μωάμεθ Β Κωνσταντίνος ΙΑ Παλαιολόγος 

ΣΧΟΛΙΑ (17)

John Valthuer

Κυρίε Δανίκα, η κατάληψη της Κωνσταντινούπολης ήταν θέμα χρόνου. Το μόνο ζήτημα που απέμενε να φανεί, ήταν το αν θα καταληφθεί με τους Βυζαντινούς να διατηρούν την πνευματική τους παράδοση ή αν θα καταληφθεί με τους Βυζαντινούς να ξεπουλάνε την Εκκλησία τους και να υποτάσσονται στη Ρώμη. Ακόμη όμως κι αν υποθέσουμε ότι το τελευταίο γινόταν: ποιο Ευρωπαϊκό βασίλειο, με ποιον στρατό και για ποιον ακριβώς λόγο θα βοηθούσε το Βυζάντιο; Στην τελική φάση της πολιορκίας, οι Οθωμανοί είχαν παρατάξει τουλάχιστον 150.000 άντρες και περίπου 400 πλοία. Υπήρχε ευρωπαϊκή δύναμη (ή ακόμη και συνασπισμός δυνάμεων) που θα μπορούσε να αντιπαρατεθεί σ' αυτόν τον οδοστρωτήρα, με νωπές ακόμη τις μνήμες από τις συντριπτικές νίκες των Τούρκων σε Νικόπολη (1396) και Βάρνα (1444); Κι όλα αυτά γιατί; Επειδή το Βυζάντιο θα είχε μεταστραφεί στον Καθολικισμό; Με συγχωρείτε, αλλά νομίζω πως ούτε καν εσείς ο ίδιος πιστεύετε στα σοβαρά κάτι τέτοιο. Και τα γράφω αυτά, θεωρώντας δεδομένη, αδιαμφισβήτητη και απαράδεκτη τη δωσιλογική στάση που όντως επέδειξαν κάποιοι εκκλησιαστικοί, όπως ο Γεννάδιος Σχολάριος.

Άνοιξε κανα βιβλίο όχι μόνο σινεμά

Μήτσο μου οι κάτοικοι της Κωνσταντινούπολης τπ 1204 ζήσανε στο πετσί τους την αγάπη των άλλων χριστιανών και ήταν τόσο μεγάλη που δεν θέλανε να τους δούν στα μάτια τους. Ο διαφωτισμός στην ευρώπη ξεκίνησε με την διασπορά των Ελλήνων λογίων απο την άλωση της πόλης το 1453. Εξάλλου ο Κωνσταντίνος μνημόνευσε τον πάπα μέσα στην Αγιά Σοφιά. Εκτός απο τον Ιουστινιάνη και μερικές γαλέρες που ηρωικά σπάσανε τον τούρκικο κλοιό ήρθε κανένας άλλος να βοηθήσει; Πολλοί είχαν πεί θα έρθουν , μάλιστα κάποιοι πήρανε και ρεγάλο , αλλά την ύστατη ώρα κανείς. Όπως είπε κάποιος σχολιαστής παραπάνω η ιστορία δεν διαβάζεται αποσπασματικά και ποτε μιά χρονική περίοδο χωρίς μελέτη τουλάχιστον 2 αιώνων πρίν και δύο αιώνων μετά

Πολίτης.

Διαβάζοντας και τα βιβλία του Ράμφου, και ειδικά το Αδιανόητο Τίποτα, βλέπει και τις αποδείξεις και τα λεπτομερή ιστορικά γεγονότα που διαμορφώνουν την ψυχοσύνθεση του μεγαλύτερου μέρους του λαού μας. Πέρα από τον ευρύ αναλφαβητισμό στις μεγάλες ηλικίες, υπάρχει αυτός ο γενικός χαρακτήρας που αντιδιαστέλλει τον Ελληνα από τον Γάλλο ή τον Γερμανό. Αναρωτιώμαστε πως γίνεται να ψηφίσαμε τον Σύριζα. Μα υπάρχει λόγος και ο λόγος ανιχνεύεται και είναι αντικείμενο μελέτης. Και ο Δανίκας με θάρρος άγγιξε λίγο. Η ελπίδα είναι τα νέα παιδιά, έστω και με αυτήν την παιδεία, να μην καταλάβουν τί συμβαίνει - εκτός από τους άτυχους νέους που παραμένουν στην επαρχία και ο πατέρας αντί να τους σπουδάσει, τους μαθαίνει πως να παίζουν προ πο και να εισπράττουν επιδοτήσεις.

Νικ

Μπραβο Δημητρη! Ο δηθεν ευρωπαικος σκαι ειναι και φωλια τουρκοσπορων (βλ. Κωστιδης).

Δημόκριτος

Κ. Δανίκα θα ήθελα αν συμφωνείτε να προσθέσετε στους φιλέλληνες λαούς και τους Άραβες και ότι οι φίλοι μας δυτικοί γίναν φιλέλληνες διά του Αβερόη.......

Ερευνητής

Η αποσπασματική ανάγνωση της Ιστορίας οδηγεί σε εσφαλμένα συμπεράσματα.

K.M

Κύριε Δανίκα τα ειπατε όλα!Ενα αρθρο γεμάτο αλήθεια!Τα σέβη μου.

Τρ

κ. Δανίκα αλλάξτε το password και επικοινωνήστε με τον αρχισυντάκτη, κάποιος γράφει στο ΠΘ με το όνομα σας.

ΑΚΗΣ ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

ΝΑ ΑΓΙΑΣΕΙ ΤΟ ΧΕΡΙ ΣΟΥ ΚΥΡΙΕ ΔΑΝΙΚΑ!! ΤΕΛΕΙΟ ΑΡΘΡΟ!! ΟΠΩΣ ΤΑ ΕΓΡΑΨΕΣ ΕΙΝΑΙ!! ΚΑΙ ΑΚΟΜΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ!! ΦΑΝΤΑΣΤΕΊΤΕ ΟΤΙ ΜΕΣΑ ΣΕ 100-200 ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ, ΕΙΧΑΝ ΜΠΕΙ ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 200 ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΝΤΡΕΣ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΙΘΜΗΤΕΣ ΚΑΘΑΓΙΑΣΜΕΝΕΣ ΜΟΝΕΣ ΤΗΣ ΣΥΡΡΙΚΝΩΜΈΝΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΊΑΣ ΓΙΑ 2-3 ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ! ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΑΝΑΛΥΩ!! ΟΠΟΤΕ, ΠΟΙΟΙ ΚΑΙ ΠΟΣΟΙ ΕΙΧΑΝ ΑΠΟΜΕΙΝΕΙ ΝΑ ΠΟΛΕΜΗΣΟΥΝ ΤΟΝ ΜΑΗ ΤΟΥ 1453? 8-10 ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΠΕΣΑΝ....ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΛΑΤΙΝΟΙ!! ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΟΛΛΑ.....! TRAGEDY......

European

Τα ειπες ολα Δανικα! Μετα απο καιρο συμφωνω μαζι σου.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία