Πολακισμός όπως Τραμπισμός
danikas_dimitris

Δημήτρης Δανίκας

Πολακισμός όπως Τραμπισμός

Ο Παύλος Πολάκης αυτοπροσδιορίζεται αριστερός. Και ακόμα πιο αριστερός. Ο Ντόναλντ Τραμπ αυτοπροσδιορίζεται δεξιός. Και ακόμα πιο δεξιός. Κι όμως, τα ετερόκλητα έλκονται. Περίπου ταυτίζονται.

Ομφάλιος λώρος, η ασυμμετρία. Περιφρόνηση προς κάθε κανονικότητα. Περιφρόνηση θεσμών. Η φωτογραφία με το γλέντι και χωρίς μάσκες, τεκμήριο παροιμιώδους νεοελληνικής μαγκιάς. Η φράση «σας έχω», τεκμήριο εκφοβισμού προς όλους που αμφισβητούν και χλευάζουν τον μάγκα. Σαν να λέει «ξέρεις ποιος είμαι εγώ, ρε; Κάτσε καλά μη σου ρίξω φάπα».

Η περιφρόνηση προς τον COVID-19, ταυτόσημη με την πασίγνωστη μαγκιά του Ντόναλντ Τραμπ. Οταν εξερχόμενος από τη θεραπεία -αν πράγματι υπήρξε θύμα του ιού- δήλωσε σαν κορδωμένο γύφτικο σκεπάρνι ότι κατάφερε να σκοτώσει τον θανάσιμο COVID-19. Περίπου σαν να λέει: «Oλoi αυτοί οι ισχυρισμοί των ειδικών είναι φούμαρα για τα χαϊβάνια».

Παρόμοια και η στάση του Παύλου Πολάκη. Αφού, για να σε αποστομώσει σου λέει «είναι δυνατόν ένας γιατρός να μην ξέρει;». Ασε που πριν από 30 ώρες, από το τεστ είχε βγει αρνητικός. Προσπερνώντας φυσικά «ασήμαντες» λεπτομέρειες. Οπως «κι αν μετά το τεστ είχε κολλήσει τον ιό;». Οπως «κι αν κάποιος της παρέας, χωρίς να το ξέρει, είναι θετικός;».

Η στάση του Ντόναλντ Τραμπ είναι διπλής όψεως. Η πρώτη, ότι ο πλανητάρχης είναι άτρωτος. Αφού κατάφερε να κατατροπώσει τον ιό. Η δεύτερη, προς παραδειγματισμό και προς μίμηση. Ο Τραμπ το ίνδαλμα 70 εκατομμυρίων ψηφοφόρων. Αφού τα κατάφερε ο αρχηγός, γιατί να μην τα καταφέρω κι εγώ; Οχι, μάσκα δεν φορώ!

Κλείσιμο
Η στάση του Παύλου Πολάκη, διπλής όψεως. Η πρώτη ως υπόδειγμα «μάγκα» που τα λέει όλα έξω από τα δόντια. Που δεν φοβάται κανέναν. Η δεύτερη προς εκατοντάδες χιλιάδες όμοιούς του. Που είτε έχουν υιοθετήσει κάποια από τις δεκάδες θεωρίες συνωμοσίας των social media. Είτε είναι εντελώς πεπεισμένοι ότι τα lockdown έχουν ληφθεί με σκοπό να στείλουν μάζες στην ανεργία και τη φτωχοποίηση.

Η περίπτωση του Αγγλου πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, παραφυάδα των κατηγοριών «Πολακισμός» και «Τραμπισμός». Το Brexit αναδείχθηκε ως η σπουδαιότερη κατάκτηση στην ευρωπαϊκή κούρσα ασυμμετρίας και εσωστρέφειας.

Αλλωστε το «θρυλικό» δημοψήφισμα του 2015 είναι το πιο κλασικό αποτύπωμα εσωστρέφειας. Που πάει να πει «εμείς οι απλοί Ελληνες εναντίον όλων των Ευρωπαίων αφεντικών». Που πάει να πει «θα σας δείξουμε τώρα πού σας έχουμε γραμμένους όλους εσάς».

Το «σας έχω», δύο λέξεις πολλών «ταχυτήτων». Η πρώτη «σας έχω γραμμένους όλους εσάς του Βερολίνου και των Βρυξελλών». Μια «ταχύτητα» φυσικά εγκαταλειμμένη από τον αρχηγό καταχαριστερό Αλέξη Τσίπρα. Η δεύτερη προς εσωτερική κατανάλωση και τα «σκοτεινά συμφέροντα». Προς όλους αυτούς που υπονομεύουν το βιός του απλού λαού.

Και ο Ντόναλντ Τραμπ, πρωταθλητής εσωστρέφειας. Αλλά και λάτρης θεωριών συνωμοσίας. Ο Παύλος Πολάκης, πρωταθλητής κι αυτός στο προσφιλές νεοελληνικό σπορ λεβεντιάς. Αλλωστε είναι Κρητίκαρος.

Πολακισμός, Τραμπισμός και Τζονσονισμός, αν και διαφέρουν ως προς την ιδεολογία και την κομματική σημαία, κατά βάθος συμπίπτουν σε πολλά σημεία. Και φυσικά το μεγάλο ακροατήριό τους είναι το λίπασμα για την ανθοφορία τους. Για παράδειγμα, ο Αλέξης Τσίπρας ναι μεν διαφοροποιήθηκε ως προς το ποστάρισμα της φωτογραφίας. Ομως καθόλου για την ουσία της ίδια φωτογραφίας. Τουτέστιν υποκρισία. Ο λόγος φανερός.

Και από εδώ και από εκεί. Και να αλιεύουμε ψήφους από τους «μάγκες» και τους λάτρεις θεωριών συνωμοσίας. Αλλά και να πορευόμαστε με την κανονικότητα. Με απλά λόγια, μεγαλείο τυχοδιωκτισμού και καιροσκοπισμού. Σε όλα μέσα. Και με το δημοψήφισμα και με την Ευρωπαϊκή Ενωση, και με την Αριστερά και με το σύστημα, και με τον λαό και με τα μονοπώλια, και με τον Πολάκη και με τη σοσιαλδημοκρατία.

Ξέχασε θρυλική ρήση παλιού στελέχους του ΚΚΕ: Οποιος πατάει σε δύο βάρκες στο τέλος θα καταλήξει στον βυθό!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK