Η Ευρωπαϊκή Ένωση άλλαξε τον ΣΥΡΙΖΑ

«Ο ΣΥΡΙΖΑ θα αλλάξει την πολιτική ατζέντα στην Ε.Ε» - «Δεν φταίνε οι Γερμανοί για τα δεινά μας».

Τα «πνευματικά δικαιώματα» και των δύο αυτών δηλώσεων ανήκουν στον πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Αλέξη Τσίπρα. Η χρονική απόσταση που χωρίζει αυτές τις δύο κοσμοθεωρίες είναι μόλις 60 ημέρες. Η πρώτη ακούστηκε προεκλογικά, όταν ο κ. Τσίπρας υποσχόταν να αλλάξει ολόκληρη την Ε.Ε. –προς τις θεωρίες της ριζοσπαστικής αριστεράς – και η δεύτερη μετά τη συνάντηση του Πρωθυπουργού Τσίπρα με την Καγκελάριο Μέρκελ στο Βερολίνο, πριν από λίγα 24ωρα.  

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πρωθυπουργός της Ελλάδας χρειάστηκε δύο μήνες για να ξεπεράσει τις όποιες ιδεοληψίες και να κατανοήσει την ευρωπαϊκή πραγματικότητα. Πως όχι απλώς δεν πρόκειται να «αλλάξει την Ε.Ε.» -χωρίς να ρωτήσει άλλους Ευρωπαίους πολίτες, πλην των Ελλήνων- αλλά αντίθετα, πως θα ακολουθήσει κατά γράμμα το πρωτογενές και παράγωγο Δίκαιο της Ε.Ε.

Αυτοί οι δύο μήνες θα μπορούσαν να ήταν μια περίοδος χάριτος σε μια νέα συγκυβέρνηση της Αριστεράς- λαϊκής Δεξιάς, για να κατανοήσουν και οι κυβερνώντες αλλά και οι ψηφοφόροι,  πως οι προεκλογικές πομφόλυγες περί «κατάργησης των Μνημονίων» και «αλλαγής της Ε.Ε.» χτυπούν στα γεγονότα, τα οποία όπως έλεγε ο Μαρκ Τουαίην «είναι πεισματάρικα».

Αυτή η περίοδος χάριτος όμως δεν υπήρξε ποτέ. Οι εξήντα ημέρες που χρειάστηκε, όχι ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ, ούτε φυσικά ο υπουργός Οικονομικών κ. Βαρουφάκης, αλλά προσωπικά ο πρωθυπουργός Τσίπρας, για να κατανοήσει τα προφανή, ήταν χαμένος χρόνος. Χρόνος που οι Έλληνες πολίτες, θα πληρώσουν ακριβά.

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, αλλά και κορυφαία στελέχη της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, νόμιζαν πως η Ε.Ε. του 2015 λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο που λειτουργούσε το 1990. Δηλαδή, αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων -και κυρίως αυτοί των ισχυρών κρατών – μελών - συζητούν γύρω από ένα τραπέζι και αποφασίζουν, πάντα, πολιτικά.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση της Συνθήκης της Λισαβόνας δεν έχει όμως καμία σχέση με την ΕΟΚ πριν από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ. Από αυτήν τη στήλη έχει τονιστεί επανειλημμένως http://www.protothema.gr/blogs/blogger/post/455415/to-dikaioma-stin-agnoia-/ , http://www.protothema.gr/blogs/blogger/post/411080/osa-xehase-na-pei-o-k-tsipras-sti-deth/, http://www.protothema.gr/blogs/blogger/post/320771/europaiki-enosi-kai-adimnimoniakes-autapates/)

Ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας το κατανόησε απόλυτα μετά την περίφημη «επταμερή συνάντηση» στις Βρυξέλες, όταν έξαλλοι, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων κάποιων ιδρυτικών μελών της Ε.Ε, όπως  του Βελγίου, της Αυστρίας, της Ολλανδίας και του Λουξεμβούργου, δήλωσαν δημοσίως πως «ουδείς έχει εξουσιοδοτήσει τον Πρόεδρο Ολάντ ή την Καγκελάριο Μέρκελ» να αποφασίζουν για την Ε.Ε. και την Ευρωζώνη».

Χρειάστηκαν λοιπόν δύο μήνες για να αλλάξει η Ε.Ε. την κυβέρνηση  ΣΥΡΙΖΑ. Δύο μήνες ακατάσχετης φλυαρίας του υπουργού Οικονομικών της Ελλάδας. Δύο μήνες ανόητων επιθέσεων σε άλλα κράτη μέλη, όπως στη Γερμανία, την Ισπανία και την Πορτογαλία, αλλά και στην ΕΚΤ και τον  ίδιο τον Μάριο Ντράγκι. Δύο μήνες για να βρούμε πώς θα ονομάζουμε την τρόικα.

Δύο μήνες κατά τους οποίους η νέα ελληνική κυβέρνηση σέρνει την αλυσίδα της σαν τον κατάδικο, αδυνατώντας να προτείνει συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις. Δύο μήνες για να ομολογήσει ο κ. Τσίπρας πως «Δεν φταίνε οι Γερμανοί για τα δεινά μας». Δύο μήνες πεταμένοι στον κάλαθο των αχρήστων. To ελληνικό δράμα συνεχίζεται στην ευρωπαϊκή σκηνή, παρόλο που η Ευρωπαϊκή Ένωση άλλαξε τελικά τον ΣΥΡΙΖΑ 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr