kasimatis_aleksandros

Αριστερά ομολόγα

Αλέξανδρος Κασιμάτης

Η χθεσινή έξοδος στις αγορές περιέχει για όλους μια πικρή  διαπίστωση.

Χάσαμε σχεδόν τρία  χρόνια με κραυγές και λεονταρισμούς και χθες, επιτέλους, καταφέραμε να επιστρέψουμε  στο σημείο που ήταν η χώρα με την Κυβέρνηση Σαμαρά  τον Απρίλιο 2014. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ  δεν είχε ξεκινήσει την τραγωδία της  «υπερήφανης διαπραγμάτευσης» και συνέχιζε από το σημείο που πήρε τη σκυτάλη από την τότε κυβέρνηση, η Ελλάδα θα είχε γλυτώσει το τρίτο μνημόνιο, όπως και αρκετές δεκάδες δισεκατομμύρια  και θα ήταν σήμερα εκτός προγράμματος με τη στήριξη μιας πιστωτικής γραμμής από την ΕΕ.  

Η σύγκριση της χθεσινής έκδοσης με αυτήν της κυβέρνησης Σαμαρά δεν είναι δυνατή. Τότε το ΔΝΤ  χαρακτήριζε  «μη βιώσιμο»  το χρέος, σήμερα «εξαιρετικά μη βιώσιμο». Το μέτρο σύγκρισης είναι το αντίστοιχο επιτόκιο των γερμανικών ομολόγων και η  διαφορά του spread ανάμεσα στο 2014 και το 2017, δείχνει ότι το επιτόκιο της χθεσινής έκδοσης θα έπρεπε να είναι  στο 4,1%-4,2% για να έχει η Κυβέρνηση την άνεση να μιλά για κόστος ίδιο με αυτό του ομολόγου της κυβέρνησης Σαμαρά.

Το υψηλό όμως κόστος της έκδοσης δεν είναι το μοναδικό κριτήριο. Η Ελλάδα πριν το καλοκαίρι του 2018 που λήγει το πρόγραμμα  πρέπει να έχει πρόσβαση και χρηματοδότηση  από τις αγορές  για να έχει σοβαρές πιθανότητες να αποφύγει ένα ακόμη μνημόνιο. Και υπό αυτή την οπτική, ακόμη και μια ακριβή έκδοση όπως η χθεσινή, αθροίζεται θετικά στην προσπάθεια να σταθεί η χώρα στα πόδια της.

Για να μην πάνε όμως και πάλι οι προσπάθειες και τα χρήματα των ελλήνων πολιτών χαμένα,  καλείται  τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ να ξεπεράσει τη φύση του και να ενεργήσει ως ένα αστικό κόμμα. Πρέπει όχι μόνον να αποδεχθεί ότι δεν βαράει τον ζουρνά και χορεύουν οι αγορές, αλλά  να αναγνωρίσει ότι πρέπει να συμβιβάζεται με τη λειτουργία και τις απαιτήσεις  των αγορών. Πρέπει να προχωρήσει σε δύο –τρείς μεγάλες ιδιωτικοποιήσεις όπως υπέδειξε ο Γ. Στουρνάρας. Πρέπει να επιταχύνει τις διαδικασίες της τρίτη αξιολόγησης χωρίς καθυστερήσεις και παλινωδίες. Πρέπει να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις, κυρίως στον Δημόσιο τομέα που παραμένει αναποτελεσματικός. Πρέπει ταυτόχρονα να εξασφαλίσει συνθήκες πολιτικής ομαλότητας που  ενθαρρύνουν την οικονομική δραστηριότητα.

Το υψηλό κόστος της χθεσινής έκδοσης είναι ασήμαντο με την προυπόθεση  ότι αποτελεί την πρώτη, μιας σειράς κινήσεων που βοηθούν τη χώρα να επιστρέψει στην κανονικότητα.  Αν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το ρίξει και πάλι στο τσάμικο και στην αντίσταση  στους δανειστές σπαταλώντας χρόνο με συνεχείς τριβές, είναι αρκετά ακόμη εκατομμύρια πεταμένα  από το παράθυρο.

 

ΣΧΟΛΙΑ (3)

Το έχουμε ξαναδεί το έργο.

Πάντα να υποψιαζομαστε το αγαθό όχι το κακό το ύπουλο το ψευδες. Τώρα τι να υποθέσουμε και πιο απ'όλα να πιστέψουμε. Εγώ θα πω αυτά που νομιζω, γιατί έχουν προϊστορία ατρανταχτη. Γεγονότα αδιαψευτα. Εκτός εάν άλλο να καπανας μούσια για την επικρατηση , την κατάκτηση της εξουσίας και άλλο να λες εκκωφαντικα ψευδη ότι δεν έκλεψες ή ότι ακόμα δεν με πιάσατε. Είναι ανάλογα τον χαρακτήρα εκάστου. Ύστερα είναι γνωστή η αντιμετώπιση τοιουτων θεματων από το κοινοβούλιο, το κοινοβούλιο που με την σειρά του έχει δημιουργήσει τον στρατό κατοχής, την δικτακτορια του κοινοβουλίου, τις εκαντονταδες χιλιάδες του πελατειακου φασισμού, τις ΜΚΟ, τις οφ σορ εταιρείες, τις επτά λίστες τύπου Λαγκαρντ κτλ κτλ. Τώρα τα μάθαμε τα περισσότερα και αυτά επιφανειακά. Απ'έξω απ'έξω. Είναι γεγονός ότι όποιος ανέρχεται στη εξουσια, το λαφυρο το μεγαλητερο , είναι ο προυπολογισμος. Και κάνει μπαμ, από την εφαρμογή του συντάγματος μέχρι τώρα, που εφαρμόζεται μόνο το 40% του συντάγματος .Ανάλογα πρέπει να είναι και η φύλαξη του προυπολογισμου. Και η διάθεση των δανικων, που το μαρτυρά περίτρανα και η κατάσταση μας, όχι μακρυα, η τωρινή. Και αφου δεν είναι πίσω από τα κάγκελα της φυλακής, τα μεγάλα λαμογια του παλαιού πασοκ, που πήραν την εξουσία πάλι μέσω του σιριζανελ , θα εχουμε το ίδιο έργο να παρακολοθουμε. Πήγανε όλα στις τσέπες των επιτηδειων.Όλε.

kent

σταματηστε να παιζετε με τις λεξεις,μη βιωσιμο ,εξαιρετικα μη βιωσιμο,πειτε και καμμια αληθεια ,διαφορετικα αλλαξτε επαγγελμα.

Βασίλης

Αυτός ηταν αυτολεξεί ο χαρακτηρισμός του Δ.Ν.Τ .. Καταλαβαίνεις τη διαφορά ή αδυνατείς ;

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία