Κόκκινα δάνεια και ανάπτυξη
Αλέξανδρος Κασιμάτης

Αλέξανδρος Κασιμάτης

Κόκκινα δάνεια και ανάπτυξη

Κόκκινα δάνεια αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων έχουν  φύγει από τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών και έχουν περάσει στην κυριότητα είτε των εξειδικευμένων εταιριών διαχείρισης απαιτήσεων (servicers), είτε των funds.  

Υπό την συστηματική και εξαντλητική πίεση της ΕΚΤ, όλες οι ελληνικές τράπεζες έκαναν σημαντικά βήματα για να βγάλουν από τους ισολογισμούς τους το βάρος  των προβληματικών δανείων που άφησε η κρίση.

Οι προσπάθειες μείωσης του αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων που έκαναν οι τράπεζες έχουν ήδη αποδώσει σημαντικά αποτελέσματα. Στο τέλος του 2018 τα κόκκινα δάνεια έφταναν τα 81,8 δισ. ευρώ. Στο τέλος του 2019 περιορίστηκαν στα 68,5 δισ. ευρώ, ενώ το 2020 δρομολογήθηκαν και ολοκληρώθηκαν φέτος μεγάλες συναλλαγές όπως πχ 10,8 δις. της Alpha Bank, 7 δις της Πειραιώς ενώ τώρα είναι σε εξέλιξη μια ακόμη συναλλαγή ύψους 6,1 δις. της Εθνικής, οι οποίες μειώνουν ακόμη περισσότερο το απόθεμα. Οι προσπάθειες συνεχίζονται και όλα δείχνουν ότι είναι εφικτό να επιτευχθεί ο στόχος για μείωση τους περίπου στα 30 δις. στο τέλος του 2022.

Οι πωλήσεις των κόκκινων δανείων είναι πολύ πιθανόν να εξελιχθούν στον παράγοντα που θα δώσει μεγάλη ώθηση στην ελληνική οικονομία από το 2022. Όλοι αυτοί που αγοράζουν τα προβληματικά δάνεια δεν βγάζουν κέρδη από τη διαχείριση τους, αλλά από την πώληση τους. Τα πάνω από 30 δις. αξίας κόκκινα δάνεια που έχουν αποκτήσει διάφορα funds συνοδεύονται από εγγυήσεις σε υπερχρεωμένες εταιρίες, ξενοδοχεία, παραγωγικές εγκαταστάσεις, επαγγελματικά και μη ακίνητα που σήμερα παραμένουν δεσμευμένα και ως επί το πλείστον αδρανή ή υπολειτουργούν λόγω των τις δανειακών υποχρεώσεων που τα βαρύνουν.

Εξαιτίας των ειδικών συνθηκών που δημιούργησε η πανδημία όπως και ήταν αναμενόμενο, οι πλειστηριασμοί πάγωσαν. Με την επαναφορά στην κανονικότητα οι διαδικασίες ρευστοποίησης θα ξεκινήσουν και πάλι. Τα περιουσιακά στοιχεία που είναι εγκλωβισμένα στα δάνεια σταδιακά θα αρχίσουν να βγαίνουν και πάλι στην αγορά. Οι νέοι ιδιοκτήτες των προβληματικών δανείων έχουν κάθε λόγο να συστηματοποιήσουν και να επιταχύνουν τις ρευστοποιήσεις των προβληματικών δανείων.

Οι περισσότερες αγορές που θα γίνουν σε επιχειρηματικά και παραγωγικά περιουσιακά στοιχεία μέσω των πλειστηριασμών θα χρηματοδοτηθούν με κεφάλαια από το εξωτερικό. Επιπλέον όσοι αγοράζουν θα κινούνται και θα εφαρμόζουν συγκεκριμένα business plan που θα προβλέπουν και επενδύσεις είτε συντήρησης είτε αναβάθμισης. Θα εξελιχθεί σε ένα κύμα επενδύσεων που θα αρχίσει να είναι ορατό από τις αρχές του 2022 και θα δώσει μια ώθηση στην οικονομία, η οποία σε μεγάλο βαθμό σήμερα δεν υπολογίζεται .
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης