Ο Τραμπ είχε φτιάξει παράνομο ταμείο για... την επανάληψη των εκλογών

Ο Τραμπ είχε φτιάξει παράνομο ταμείο για... την επανάληψη των εκλογών

Η πρόθεση Τραμπ να γαντζωθεί στην εξουσία αποτυπώνεται και στην προσπάθεια της ομάδα του να συγκεντρώσει χρήματα για τη δημιουργία του «Επίσημου Ταμείου Άμυνας Εκλογών», σκοπός του οποίου είναι η χρηματοδότηση των διαδικασιών για την επανάληψη της εκλογικής διαδικασίας

trump324
Η μη επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ είναι γεγονός. Παρά τη σαφήνεια του γεγονότος, ο απερχόμενος πρόεδρος δεν σκοπεύει να επιτρέψει την ομαλή μετάβαση της εξουσίας. Σε εκείνους που υποστηρίζουν ότι νικητής των εκλογών δεν είναι άλλος από τον εν ενεργεία πρόεδρο, προστέθηκε ο σύμβουλος ασφαλείας του. Ο Ρόμπερτ Ο Μπράϊαν δήλωσε ότι «η νίκη Τραμπ θα αποδειχθεί σύντομα». Η πρόθεση Τραμπ να γαντζωθεί στην εξουσία αποτυπώνεται και στη συντονισμένη προσπάθεια που καταβάλλει η ομάδα του να συγκεντρώσει χρήματα για τη δημιουργία και ενίσχυση του «Επίσημου Ταμείου Άμυνας Εκλογών». Σκοπός αυτού είναι η χρηματοδότηση των διαδικασιών για την επανάληψη της εκλογικής διαδικασίας και της «προστασίας της ακεραιότητας των εκλογών», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.

Σε διάστημα 11 ημερών, έχουν αποσταλεί στους εγγεγραμμένους οπαδούς του Τραμπ 175 σχετικά ηλεκτρονικά μηνύματα. Κάποια από αυτά εκφράζουν μία στοιχειώδη ψυχραιμία. Τα περισσότερα, όμως, διασπείρουν τον φόβο. Στην καμπάνια αυτή συμμετέχει και ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, ο οποίος προειδοποιεί ότι «το διακύβευμα δεν ήταν ποτέ υψηλότερο και για αυτό έρχομαι σε εσάς με αυτό το αίτημα». Το αίτημα δεν είναι άλλο από την προσέλκυση χρημάτων.

Στο ταμείο αυτό, όμως, δεν είναι γνωστό πόσα χρήματα έχουν συγκεντρωθεί. Εγείρονται σημαντικά ερωτήματα. Το ένα από αυτά αφορά στο κίνητρο του ταμείου. Συγκεντρώνονται χρήματα με την επίφαση της επανάληψης της εκλογικής διαδικασίας, παρ’ ότι αυτή θεωρείται σχεδόν αδύνατη. Ένα ακόμα ζήτημα είναι ότι τα mail αυτά που φέρουν το σύνθημα «για να αντεπιτεθούμε», έχουν σταλεί σε αποδέκτες από κάθε γωνιά του κόσμου. Ακόμα και σε άτομα που δεν σχετίζονται με τον Τραμπ, ούτε έχουν εγγραφεί στη λίστα πολιτικών φίλων.

Σύμφωνα με αμερικανικό νόμο, δεν είναι δυνατή η οικονομική χορηγία πολιτικών εκ μέρους ατόμων που δεν είναι πολίτες των ΗΠΑ. Στον σχετικό ιστότοπο αναφέρεται πως το εκλογικό αποτέλεσμα είναι «η μεγαλύτερη απάτη όλων των εποχών» και «πρέπει να διασφαλίσουμε ότι έχουμε τη δυνατότητα και τους πόρους να προστατεύσουμε το αποτέλεσμα».

Τελικά πού πάνε τα χρήματα αυτά; Μόνο το 40% κάθε χορηγίας φαίνεται να φτάνει στο ταμείο του ρεπουμπλικανικού κόμματος. Το υπόλοιπο 60% το προσπορίζεται μια ανεξάρτητη πολιτική ομάδα που δημιουργήθηκε αμέσως μετά τις εκλογές και ονομάζεται «σώσε την Αμερική». Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, το ταμείο βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Τραμπ και κανείς δεν γνωρίζει λεπτομέρειες για την διαχείριση των χρημάτων.

Υποθέτουν ότι τα χρήματα αυτά θα πάνε για την ενίσχυση των μελλοντικών πολιτικών σχεδίων του Τραμπ και ίσως πέρα από αυτά. Ο ίδιος εξομολογήθηκε ότι σκέφτεται να διεκδικήσει την εκλογή του ξανά το 2024. Ίσως χρηματοδοτήσει και τις φιλοδοξίες της πρώτης κόρης, Ιβάνκα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι τα χρήματα αυτά, όσα και αν είναι, δεν έχουν τη δυνατότητα να ανατρέψουν το εκλογικό αποτέλεσμα.

Ειδήσεις σήμερα

Θεσσαλονίκη: Συγκέντρωση με πάνω από 150 άτομα για το Πολυτεχνείο

Κορωνοϊός - «Επιχείρηση εμβολιασμός»: Πώς ετοιμάζονται Ευρώπη και ΗΠΑ για την έλευση του εμβολίου

Κορωνοϊός - Μπουρλά για τη Θεσσαλονίκη: «Υπάρχει φως στο τούνελ - Να φοράνε μάσκες και θα έρθουν καλύτερες μέρες»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ