Δημιουργήστε ένα αξέχαστο τραπέζι με κρασί και ζυμαρικά

Δημιουργήστε ένα αξέχαστο τραπέζι με κρασί και ζυμαρικά

Ένα τραπέζι φίλων μπορεί να γίνει θεσμός, ενώ ένα δείπνο με το άλλο μας μισό είναι σχεδόν σίγουρο πως θα κάνει τη βραδιά αξέχαστη.

Δημιουργήστε ένα αξέχαστο τραπέζι με κρασί και ζυμαρικά
Εάν χρειαστούμε ποτέ να κάνουμε ένα εντυπωσιακό, και παράλληλα αρκετά εύκολο τραπέζι στο άλλο μας μισό ή στους φίλους μας (η Ευλαμπία σου λέει εδώ
μικρά tips για να φτιάξεις στην κοπέλα σου το τέλειο δείπνο), πρέπει να γνωρίζουμε βασικές αρχές γευσιγνωσίας που διέπουν και το πιο απλό πιάτο.

Κλείσιμο

Ο πετυχημένος συνδυασμός μεταξύ πάστα και κρασιού βασίζεται στο κυρίαρχο ρόλο που παίζει η σάλτσα (για σάλτσες δες εδώ). Το ζυμαρικό, αυτό καθαυτό, προσφέρει απλά ένα σχετικά γλυκό (λόγω άμυλου) υπόβαθρο, πάνω στο οποίο θα εκφραστεί η σάλτσα. Επίσης, τα ζυμαρικά δύσκολα δίνουν κακούς συνδυασμούς με το κρασί: ταιριάζουν πιο εύκολα με τα λευκά, εκτός αν η σάλτσα είναι σκούρα και περιέχει κρέας, οπότε προτιμούνται τα κόκκινα.

Η ένωση των γεύσεων βασίζεται, λίγο ή πολύ, στο "χρώμα" του πιάτου. Τα λευκά κρασιά θυμίζουν πιο πολύ το σταφύλι με την γνωστή οξύτητα που το χαρακτηρίζει, οπότε έχουμε επιλογές σε ιδιαίτερα λιπαρά ζυμαρικά, τα οποία θα αποτελέσουν την πρόκληση της γευστικής δίψας στην ανάγκη του δροσιστικού λευκού.

Ζυμαρικά με θαλασσινά, πλούσια σε γεύσεις και με τη γνωστή αλμυρότητα της ελληνικής θάλασσας ταιριάζουν με Ασπρολίθι
το οποίο, έχοντας τη μεταλλικότητα της μοναδικής ελληνικής ποικιλίας του Ροδίτη αναδεικνύει τις γεύσεις του απέραντου γαλάζιου.



Εν συνεχεία, πιάτα ζυμαρικών με γλυκόξινο χαρακτήρα, τα οποία ανέκαθεν μπορούν να προκαλέσουν και τους πιο ικανούς σεφ, συνδυάζονται άψογα με Μικρό Βοριά Riesling που κυλάει στα ποτήρια μας από τα 840 μέτρα υψόμετρο της Τράπεζας Αιγιαλείας.

Από εκείνα τα μέρη, από διαλεχτά αμπέλια της Φτέρης, της Τράπεζας και της Παρασκευής Αιγιαλείας μας έρχεται και το παλαιωμένο λευκό κρασί Iannos Chardonnay. Συνοδεύει άριστα πιάτα με έντονες γεύσεις όπως ζυμαρικά με λευκές, πλούσιες σάλτσες, με γεύση που καθαρίζει και συνάμα ικανοποιεί την γευστική μας παλέτα. Για κάτι απλό, εύκολο αλλά τόσο χορταστικό, τα ζυμαρικά με τυρί μπορούν κάλλιστα να συνοδευτούν από το κρασί Μικρός Βοριάς Λευκός. Με ποσοστά Sauvignon Blanc 60% και Chardonnay 40%, πρόκειται για τον οίνο που ανανεώνει το στόμα με την αρωματική του επίγευση.

Ο αντίζηλος του λευκού, βέβαια, είναι το ροζέ Μικρός Βοριάς Ροζέ, ιδιαίτερα ως απεριτίφ ή συνοδός αχνιστών ζυμαρικών με τυρί που λιώνει αργά στο πιάτο. Παράλληλα, για αλλαγή γεύσεων, το Ροζέ μπορεί να κάνει παρέα σε ένα πιάτο με κόκκινη σάλτσα, ή σε μία λαχταριστή, σπιτική πίτσα.



Σε πιο... "χειμερινές" καταστάσεις, με παχιά, κόκκινη σάλτσα που εμπεριέχει κομμάτια πουλερικών κυνηγιού ή μαγειρευτό κρέας, το ιδανικό κρασί για την περίσταση είναι ο Μικρός Βοριάς Ερυθρός. Το βιολετί χρώμα του και το φρουτώδες άρωμά του, σμίγει με την υπόσταση του μεστού πιάτου ζυμαρικών ή δένει αρμονικά με τη λαδερή, παραδοσιακή νοστιμιά ενός ελληνικού παστίτσιου, αναδεύοντας τις μυρωδιές του τραπεζιού με την ευχάριστη και γεμάτη τανίνες, γεύση του.

Πολύ εύκολα μπορείτε να το αντικαταστήσετε με το μοναδικό Ιanos Syrah, το οποίο έχει αναδειχθεί σε αγαπημένη γεύση πολλών, με την αίσθηση και γεύση μπαχαρικών, λουλουδιών, και μικρών φρούτων που θα συντροφεύσουν κάθε κόκκινη σάλτσα ιδανικά.

Με τις σχεδόν "ένοχες" προαναφερθείσες επιλογές, ένα τραπέζι φίλων μπορεί να γίνει θεσμός, ενώ ένα δείπνο με το άλλο μας μισό είναι σχεδόν σίγουρο πως θα κάνει τη βραδιά αξέχαστη.


Επισκεφτείτε την σελίδα μας στο facebook





Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης