Διαλέξτε την πιο αποδοτική λύση για τη συσκευή θέρμανσης

Διαλέξτε την πιο αποδοτική λύση για τη συσκευή θέρμανσης

Τα ErP αλλάζουν τα δεδομένα στη θέρμανση

Διαλέξτε την πιο αποδοτική λύση για τη συσκευή θέρμανσης
Δείτε το βίντεο:




1) Τι είναι η Οδηγία ErP ;
Κλείσιμο
ErP σημαίνει "Energy Related Products", δηλαδή προϊόντα που σχετίζονται με την ενέργεια. Η Οδηγία επίσης ονομάζεται "Οδηγία Ecodesign" (Οδηγία Οικολογικού Σχεδιασμού). Aπό τις 26 Σεπτεμβρίου 2015 έχει τεθεί σε εφαρμογή για τα προϊόντα θέρμανσης και παραγωγής ζεστού νερού.  

2) Γιατί εισήχθη η Οδηγία ErP;
Η βασική αιτία για την εφαρμογή της Οδηγίας, είναι η κλιματική αλλαγή και η ανάγκη για τη μείωση των εκπομπών CO2. Σκοπός της Οδηγίας είναι να καταστήσει απλούστερη στους καταναλωτές, στους κατασκευαστές εξοπλισμού θέρμανσης και στους εγκαταστάτες, την επιλογή του πιο ενεργειακά αποδοτικού προϊόντος, έτσι ώστε οι εκπομπές CO2 να μειώνονται και το κόστος της ενέργειας να ελαττώνεται. 



3) Ποια προϊόντα επηρεάζονται από την Οδηγία ErP;
Σημαντικό για τους τελικούς καταναλωτές είναι ότι οι λέβητες θέρμανσης, οι αντλίες θερμότητας, οι μονάδες συμπαραγωγής και τα συνδυασμένα συγκροτήματα μέχρι 70 kW, καθώς και τα δοχεία έως 500 l και τα εξαρτήματα εγκατάστασης που ήδη αναφέρθηκαν, πρέπει να επισημαίνονται με την Ετικέτα Ενεργειακής Απόδοσης. 

4) Ποιες πληροφορίες μπορεί κανείς να βρει στην Ετικέτα Ενεργειακής Απόδοσης;
Η Ετικέτα Ενεργειακής Απόδοσης κατηγοριοποιεί την αποδοτικότητα ενός προϊόντος ή συγκροτήματος με τη βοήθεια των διαφόρων τάξεων Ενεργειακής Απόδοσης, από το Α +++ (για συγκροτήματα) ή Α ++ (για προϊόντα) έως το G. 



5) Μπορώ να εντοπίσω στην Ετικέτα Ενεργειακής Απόδοσης, ποια μονάδα μου δίνει το χαμηλότερο κόστος ενέργειας;
Όχι, η ετικέτα προορίζεται μόνο για να παρέχει αρχική πληροφόρηση και δεν αντικαθιστά την επαγγελματική καθοδήγηση από έναν έμπειρο μηχανικό, ο οποίος γνωρίζει ακριβώς τις μονάδες και μπορεί να προτείνει τη βέλτιστη λύση για τις προσωπικές ανάγκες του εκάστοτε καταναλωτή. Η Ετικέτα Ενεργειακής Απόδοσης δεν αποτελεί επίσης εγγύηση, ότι η μονάδα θα επιτύχει πραγματικά τις αναφερόμενες τιμές απόδοσης. Η προϋπόθεση γι 'αυτό, είναι η μονάδα να είναι εγκατεστημένη σωστά και απόλυτα συντονισμένη με το σύστημα θέρμανσής του χρήστη. Αυτό σημαίνει ότι απαιτούνται ενημερωμένοι μελετητές-μηχανικοί σε συνεργασία με έναν εξειδικευμένο συνεργάτη, όπως είναι η Bosch.

6) Θα ήθελα να αγοράσω ένα λέβητα συμπύκνωσης. Όλοι έχουν απόδοση ενεργειακής τάξεως Α. Θα πρέπει να αγοράσω το φθηνότερο;
Θα πρέπει να το εξετάσετε αυτό πολύ προσεκτικά, δεδομένου ότι η ενεργειακή απόδοση του προϊόντος από μόνη της δεν είναι καθοριστικός παράγοντας. Κάθε μονάδα θέρμανσης είναι μέρος ενός συστήματος, το οποίο θα πρέπει να λειτουργεί με το βέλτιστο τρόπο σε όλα τα μέρη που το απαρτίζουν, ώστε να διασφαλιστεί η μέγιστη άνεση στη θέρμανση και η προσδοκώμενη ενεργειακή απόδοση. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί αρχικά με τον βέλτιστο σχεδιασμό της λύσης θέρμανσης για τον εκάστοτε χρήστη, με τη σωστή και πιστοποιημένη εγκατάσταση και τέλος, με αποτελεσματική και έγκαιρη συντήρηση. Η  Bosch με περισσότερα από 100 χρόνια γνώσης και εμπειρίας, σας προσφέρει κορυφαία ποιότητα και πρωτοποριακό σχεδιασμό των προϊόντων, καθώς και πολυετή εγγύηση ώστε να καλύπτονται όλες σας οι ανάγκες.



7) Ποιος είναι υπεύθυνος για το προϊόν και τη σήμανση του συγκροτήματος;
Η Ετικέτα Ενεργειακής Απόδοσης για μεμονωμένα προϊόντα βασίζεται στο δελτίο προϊόντος και την τεχνική τεκμηρίωση που ορίζεται από τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό, τα οποία παρέχονται από τον κατασκευαστή. Στην περίπτωση της Ετικέτας Ενεργειακής Απόδοσης συγκροτήματος, τα απαιτούμενα δελτία προϊόντων και η τεχνική τεκμηρίωση του συγκροτήματος πρέπει να παρέχονται από τον υπεύθυνο πώλησης του συγκροτήματος. Αυτός μπορεί να είναι ο εγκαταστάτης, ο έμπορος ή ο κατασκευαστής. Η Bosch Θερμοτεχνική υποστηρίζει τους επαγγελματίες του κλάδου με ένα εύχρηστο λογισμικό υπολογισμού που εξοικονομεί χρόνο και δίνει τη δυνατότητα για μια αξιόπιστη και επαγγελματική παρουσίαση της επιλεγμένης ενεργειακής εφαρμογής.

Αναστασία Ραφτοδήμου 
Robert Bosch A.E, Thermotechnology
Product Μanager/ErP Specialist 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης