Ο όρος «smart» σαρώνει τα πάντα

Ο όρος «smart» σαρώνει τα πάντα

Το ΙΟΤ (Internet of Things) στο οποίο, όλες οι συσκευές είναι διασυνδεδεμένες μεταξύ τους και με το διαδίκτυο δίνοντας τη δυνατότητα ελέγχου και λειτουργίας από το κινητό τηλέφωνο ή φορητά τάμπλετ, γίνεται σταδιακά πραγματικότητα και στην Ελλάδα 

smarthome
Έξυπνο κινητό, έξυπνο σπίτι, έξυπνο αυτοκίνητο, έξυπνο νοσοκομείο, έξυπνη πόλη. Η λέξη «smart» (έξυπνο) κυριαρχεί παντού, σε όλους τους τομείς της καθημερινότητας μας και αλλάζει ριζικά τον σημερινό τρόπο ζωής, καθώς αυτοματοποιεί τις διαδικασίες και μειώνει την ανθρώπινη παρέμβαση.

Με την ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών τα πάντα θα είναι διασυνδεδεμένα μεταξύ τους - το καλούμενο Internet of Thing (Διαδίκτυο των Πραγμάτων) - και όλα θα μπορούν να ελέγχονται από απόσταση από φορητές συσκευές, με βασικό εργαλείο το κινητό τηλέφωνο. Ήδη ένας μεγάλος αριθμός από τα νέα έξυπνα ή διασυνδεδεμένα (connected) προϊόντα, δεν είναι σε δοκιμαστική και πιλοτική βάση, αλλά διατίθενται για εμπορικούς σκοπούς και γνωρίζουν ήδη εφαρμογή σε διεθνείς αγορές, μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα.

Έξυπνες εφαρμογές παντού 

Κλείσιμο
Η διείσδυση του διαδικτύου των πραγμάτων (IoT) θα εξαρτηθεί από το πότε χρονικά θα είναι έτοιμο για εμπορική εφαρμογή σε ευρεία κλίμακα το 5G, η νέα γενιά δικτύων κινητών επικοινωνιών, που θα έχουν εκπληκτικές δυνατότητες σε σχέση με τα σημερινά δίκτυα: 10 με 100 φορές αυξημένος ρυθμός μετάδοσης δεδομένων, διακίνηση 1.000 φορές περισσότερου όγκου δεδομένων, εξυπηρέτηση 100 φορές περισσότερων συσκευών χαμηλότερου κόστους, χρόνο ζωής μπαταρίας συνδεδεμένων συσκευών της τάξης των 10 ετών και άνω και σημαντικά βελτιωμένη κάλυψη κατά 20db.

Οι συγκεκριμένες αυτές επιδόσεις του 5G θα επιτρέπουν τη διασύνδεση, σε πραγματικό σχεδόν χρόνο, εκατοντάδων εκατομμυρίων συσκευών, μηχανών και όχι μόνον μεταξύ τους αλλά και με την κινητή τηλεφωνία δημιουργώντας το καλούμενο Internet of Things.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα

-Το «έξυπνο» σπίτι, στο οποίο όλες οι συσκευές του είναι διασυνδεδεμένες μεταξύ τους και με το IoT, δίνοντας τη δυνατότητα ελέγχου και λειτουργίας από το κινητό τηλέφωνο ή φορητό τάμπλετ. Σταδιακά όλες οι ηλεκτρικές συσκευές θα ελέγχονται από απόσταση από το κινητό τηλέφωνο, καθώς επίσης και η θερμοκρασία του σπιτιού, ο φωτισμός, ο συναγερμός κλπ. . Έτσι σταδιακά δημιουργείται το οικοσύστημα εκείνο που θα επιτρέψει να δημιουργηθεί ένας πλήρες «έξυπνο» σπίτι, προσφέροντας στον κάτοικο μεγαλύτερη άνεση, ασφάλεια και εξοικονόμηση ενέργειας και χρόνο. Στην Ελλάδα, διατίθεται ήδη το «έξυπνο» ψυγείο, που δίνει μεταξύ άλλων τη δυνατότητα ελέγχου της θερμοκρασίας από απόσταση μέσω του κινητού ή τάμπλετ καθώς και τη δυνατότητα να γνωρίζει κανείς οποιαδήποτε στιγμή τα προϊόντα που περιέχει καθώς υπάρχουν εντός του ψυγείου κάμερες. Επίσης υπάρχει η διασυνδεδεμένη καφετιέρα, ο διασυνδεδεμένος θερμοστάτης και λέβητας αερίου που δίνει τη δυνατότητα μεταξύ άλλων να ελέγχεται και να προσδιορίζεται η θερμοκρασία του σπιτιού καθώς και του νερού από μακριά καθώς και ο «έξυπνος» συναγερμός.

- Το «έξυπνο» αυτοκίνητο που φθάνει στο σημείο να κινείται ακόμη και μόνο του, με ελάχιστες παρεμβάσεις από το οδηγό, καθώς διαθέτει αυτόματα προγράμματα οδήγησης που επιλέγει ο οδηγός, ανάλογα με την διαδρομή. Ήδη στις μετακινήσεις ολοένα και αυξανόμενος αριθμός συρμών του μετρό στο κόσμο κινείται χωρίς οδηγό, καθώς είναι διασυνδεδεμένοι μεταξύ τους και η κυκλοφορία τους έχει αυτοματοποιηθεί. Στα «έξυπνα» αυτοκίνητα ενσωματώνονται ήδη αισθητήρες που επιτρέπουν την καταγραφή δεκάδων δεδομένων (όπως καιρικές συνθήκες, κατάσταση δρόμων κλπ που θα μεταδίδονται αυτόματα σε κέντρα ελέγχου που με την σειρά τους θα αναμεταδίδουν τα δεδομένα σε υπηρεσίες όπως η τροχαία κλπ για καλύτερη διαχείριση της κυκλοφορίας).

- «Έξυπνα» Ρομπότ: Έχουν τη δυνατότητα αμφίδρομης επικοινωνίας και σταδιακά θα έχουν παρουσία παντού, από γραμμές παραγωγής στη βιομηχανία και σε άλλους κλάδους, μέχρι την καθημερινότητα μας, καθώς θα συμβάλλουν στις καθημερινές εργασίες του σπιτιού.

-Ο «έξυπνος» κόσμος: Δημόσιες υπηρεσίες και προϊόντα διασυνδέονται μεταξύ τους και ελέγχονται από κεντρικό επίπεδο. Ο φωτισμός της πόλης, δημόσιες θέσεις πάρκινγκ, στάσεις λεωφορείων που αναγράφουν πότε περνούν τα λεωφορεία και πολλά ακόμα δημιουργούν την έξυπνη πόλη.

Σημειώνεται, ότι όπως αναφέρθηκε στη μεγαλύτερη διεθνή έκθεση κινητών επικοινωνιών και νέων τεχνολογιών «Mobile World Congress» που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στη Βαρκελώνη, τα πρώτα δίκτυα 5G θα έχουν λανσαριστεί ήδη έως το τέλος του 2018 και εμπορικές σε μαζικότερη μορφή υπηρεσίες θα προσφερθούν έως το τέλος του 2020.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ