Πώς να επιλέξετε το καλύτερο παιδικό βιβλίο για το ΠΑΣΧΑ

Πώς να επιλέξετε το καλύτερο παιδικό βιβλίο για το ΠΑΣΧΑ

Εάν κάποιος επισκεφτεί το τμήμα των παιδικών βιβλίων στα βιβλιοπωλεία, θα εντυπωσιαστεί τόσο με το εύρος όσο και με την ποιότητα των σύγχρονων εκδόσεων. Στο Public, για παράδειγμα, μπορεί κάποιος να βρει πάνω από 20.000 παιδικά βιβλία για παιδιά από 0 έως 15 χρονών, Ελλήνων και ξένων συγγραφέων.

tstsw
Αυτό δημιουργεί ένα ζήτημα σχετικά με το πώς να διαλέξει κάποιος το κατάλληλο παιδικό βιβλίο εν μέσω πληθώρας επιλογών. Ας δούμε κάποια από τα βασικά κριτήρια αγοράς που θα βοηθήσουν στην κατεύθυνση αυτή.

vivl1

vivl2


Η ηλικία του παιδιού

Πρόκειται για το πρώτο και πλέον προφανές κριτήριο επιλογής βιβλίου για το παιδί. Δεν είναι τυχαίο ότι όλες οι παιδικές εκδόσεις αναγράφουν τις ηλικίες στις οποίες απευθύνονται. Ένα βιβλίο που δεν αντιστοιχεί στο ηλικιακό επίπεδο του παιδιού, δεν θα ανταποκριθεί στις ανάγκες του και επομένως δεν θα βρει τον στόχο του.
Κλείσιμο
Τα παιδιά συνήθως έχουν λιγότερη υπομονή από τους ενηλίκους, με αποτέλεσμα να εγκαταλείπουν κάτι που δεν τους κινεί το ενδιαφέρον ή είναι πολύ σύνθετο και ακατανόητο για την ηλικία τους. Προφανώς, ισχύει και το αντίθετο: Αν το βιβλίο είναι πολύ απλοϊκό για την ηλικία τους, τότε δεν θα τους κινήσει το ενδιαφέρον. Η γενική οδηγία εδώ είναι να φροντίσετε ώστε τα εκφραστικά μέσα, οι συμβολισμοί, το λεξιλόγιο και η δομή να βρίσκονται σε αντιστοιχία με την πνευματική ανάπτυξη του παιδιού.

Περιεχόμενο, πλοκή, μηνύματα, λεξιλόγιο

Αφότου επιλέξετε το κατάλληλο ηλικιακό όριο, στη συνέχεια θα πρέπει να δώσετε έμφαση στο περιεχόμενο του βιβλίου. Πρόκειται για τον παράγοντα που θα καθορίσει την επιτυχία που θα έχει στο παιδί, δεδομένου πως μια ευφάνταστη και σφιχτή πλοκή θα προκαλέσει το ενδιαφέρον του άμεσα και θα το κάνει να συνεχίσει την ανάγνωσή του, ζητώντας σας ακόμα περισσότερα βιβλία στη συνέχεια.

Εξίσου σημαντικά είναι τα μηνύματα που περιέχει η ιστορία του βιβλίου, καθώς μέσω αυτών το παιδί μαθαίνει να ανταποκρίνεται στα ηθικά διλήμματα και να αναπτύσσει την κρίση του. Τα σύγχρονα παιδικά βιβλία έχουν την τάση να ξεφύγουν από τις παραδοσιακές αντιλήψεις περί καλού/ κακού, δίνοντας έμφαση σε πιο αμφιλεγόμενα ζητήματα. Ταυτόχρονα δεν είναι περιοριστικά, ιδίως στην περίπτωση των φύλων, καταρρίπτοντας συχνά τα παραδοσιακά πρότυπα και δημιουργώντας ευκαιρίες για σκέψη και διάλογο.

Θελκτική εικονογράφηση

Γνωρίζουμε πως τα παιδιά αντιδρούν καλύτερα στα οπτικά ερεθίσματα. Αυτό σημαίνει πως το βιβλίο που θα επιλέξουμε πρέπει να ανταποκρίνεται καλύτερα στο κριτήριο αυτό, εμπεριέχοντας πλούσια και καλαίσθητη εικονογράφηση. Κατ' αυτόν τον τρόπο το παιδί αφενός θα εκπαιδευτεί στο να αναγνωρίζει την καλλιτεχνική αρτιότητα, αφετέρου σε βάθος χρόνου θα καλλιεργήσει στο έπακρο τα αισθητικά του πρότυπα.

vivl3

vivl4


Ο Απρίλιος στο Public είναι αφιερωμένος στο παιδικό βιβλίο και σας προσκαλεί να ανακαλύψετε προσχολικά βιβλία, παραμύθια, βιβλία γνώσεων, κόμικς, παιδική και εφηβική λογοτεχνία αλλά και ξενόγλωσσα παιδικά βιβλία για τους μικρούς πρωταγωνιστές της ζωής σας!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK