Πώς δένουμε σωστά τη γραβάτα – Παραλλαγές στο ίδιο... θέμα

Πώς δένουμε σωστά τη γραβάτα – Παραλλαγές στο ίδιο... θέμα

Η γραβάτα θεωρείται το πιο χαρακτηριστικό, το πιο κλασσικό ανδρικό αξεσουάρ. Μια γραβάτα μπορεί να αλλάξει τελείως την εικόνα αυτού που τη φοράει και να μαγνητίσει τα βλέμματα.

Πώς δένουμε σωστά τη γραβάτα – Παραλλαγές στο ίδιο... θέμα
Είναι λοιπόν πολύ φυσιολογικό να έχει αναπτυχθεί ολόκληρη φιλολογία γύρω από το πώς πρέπει να φοριέται μια γραβάτα, ενώ το θέμα έχει λάβει στην πάροδο των χρόνων τέτοια διάσταση ώστε να έχουν δημιουργηθεί ακόμα και “σχολές”, ξεχωριστοί τύποι γραβατών και κόμπων! Ορισμένα στοιχεία όμως δεν αλλάζουν με κυριότερο το ιδανικό μήκος και πλάτος μιας γραβάτας καθώς και το πως αυτή συνδυάζεται με τα υπόλοιπα ρούχα. Έχουμε και λέμε:

- Το μήκος μιας γραβάτας κυμαίνεται μεταξύ 128 και 147 εκατοστών και το πλάτος της μεταξύ 7 και 9 εκατοστών. Ο,τιδήποτε εκτός αυτών των διαστάσεων μπορεί να υπαγορεύεται από τις εκάστοτε τάσεις της μόδας ΔΕΝ είναι όμως κλασσικό.

- Με τη γραβάτα δεμένη η άκρη της θα πρέπει να φτάνει ακριβώς στο μέσον της αγκράφας της ζώνης του παντελονιού.

Από κει και μετά υπάρχουν κάποια “μυστικά” για την ποιότητα και την υφή μιας γραβάτας, μυστικά που καλό είναι να γνωρίζουμε. Έτσι: 

- Πριν αγοράσουμε μια γραβάτα, την κρατάμε στο χέρι μας με τα δύο άκρα της ελεύθερα. Αν είναι καλής ποιότητας το ύφασμα και η ραφή τότε δεν θα ζαρώνει πουθενά και θα είναι απόλυτα ευθεία.
Κλείσιμο

- Στην επένδυση της γραβάτας, θα πρέπει να υπάρχει, στην πίσω πλευρά, μια λωρίδα υφάσματος πάνω από το V που σχηματίζουν οι άκρες της και ένα μαύρο νήμα. Η λωρίδα υφάσματος συμβάλλει στη διατήρηση του σχήματος της γραβάτας, ενώ το νήμα εξασφαλίζει ότι η γραβάτα δεν θα κοπεί αν τη δέσετε σφιχτά. Αν τραβήξετε το νήμα και η γραβάτα συρρικνωθεί τότε έχετε στα χέρια σας μιας καλής ποιότητας γραβάτα, ενδεχομένως μια χειροποίητη.

- Ο “κανόνας” λέει πως το πουκάμισο πρέπει να είναι πιο ανοιχτόχρωμο από το κοστούμι και η γραβάτα πιο σκούρα από το πουκάμισο. Σε κάθε περίπτωση πρώτα αγοράζουμε  το κοστούμι και μετά τη γραβάτα με την οποία θα το συνδυάσουμε.

Οι “κόμποι” της γραβάτας 

Για πολλούς άνδρες το να δέσουν τη γραβάτα τους μοιάζει σχεδόν ακατόρθωτο. Πλην όμως τα πάντα είναι θέμα συνήθειας. Αρκεί να γνωρίζουμε τα βασικά. Δηλαδή το γεγονός πως οι συνηθισμένοι κόμποι είναι τρεις (τέσσερις εάν υπολογίσει κανείς την παραλλαγή στον κόμπο Windsor) και πως είναι σαφώς πιο εύκολο να δέσουμε τη γραβάτα μας μπροστά σε έναν καθρέφτη.

-Κόμπος “Four in hand” : Είναι ο πιο συχνός και μάλλον ο πιο απλός τρόπος για να δέσετε την γραβάτα σας. Βασικά ταιριάζει με όλα τα κουστούμια και όλες τις περιστάσεις, ενώ ενδείκνυται για άνδρες με κοντό λαιμό. Για να δέσουμε το συγκεκριμένο κόμπο κρατάμε στη δεξιά πλευρά του κορμού μας τη φαρδιά άκρη της γραβάτας και τη στενή στα αριστερά. Πρώτο βήμα: σταυρώνουμε τις δύο πλευρές φέρνοντας την φαρδιά άκρη από πάνω, φροντίζοντας να εξέχει αρκετά (20 έως 30 εκατοστά) από την άκρη της στενής πλευράς. Στη συνέχεια φέρνουμε το πλατύ μέρος της γραβάτας κάτω από το στενό μέρος με κατεύθυνση από τα αριστερά προς τα δεξιά και την περνάμε μέσα από την «θηλιά» που δημιουργήθηκε στον λαιμό μας. Ύστερα, περνάμε την φαρδιά πλευρά μέσα από την μπροστινή πλευρά του κόμπου. Βγάζουμε το δάχτυλο και σφίγγουμεε τον κόμπο μετακινώντας τον προς το λαιμό σας μέχρι να φτάσει το κέντρο του κολάρου.

-Κόμπος “Windsor” : Είναι περισσότερο συμμετρικός από τον απλό κόμπο και ενδείκνυται για επαγγελματικές ή επίσημες συναντήσεις. Δεν ταιριάζει όμως σε πουκάμισα με στενό κολάρο, ούτε σε γραβάτες από «σκληρό» ύφασμα. Για το δέσιμο: Παίρνουμε ξανά τη γραβάτα με τη φαρδιά άκρη στα δεξιά και τη στενή στα αριστερά μας. Σταυρώνουμε ξανά με τη φαρδιά πάνω από τη στενή πλευρά και διαφορά μεταξύ τους περίπου τριάντα εκατοστά. Φέρνουμε την φαρδιά πλευρά μέσα από την θηλιά που έχει σχηματιστεί με κατεύθυνση προς τον λαιμό μας και μετά την κατεβάζουμε πάλι κάτω. Την φέρνουμε κάτω από την στενή πλευρά με κατεύθυνση προς τα δεξιά και πίσω από τον κόμπο ώστε να βγει ανάποδα. Ύστερα την φέρνουμε πάλι μπροστά και αριστερά και έπειτα την τραβάμε μέσα και πάνω από τον κόμπο με κατεύθυνση προς τον λαιμό μας. Φέρνουμε τέλος την φαρδιά πλευρά κάτω περνώντας την πάλι μέσα από τον κόμπο και τον σφίγγουμε.  

-Κόμπος “Pratt” : Ο κόμπος Pratt ή αλλιώς Shelby (από τα ονόματα αυτών που θεωρείται ότι τους χρησιμοποίησαν πρώτοι στην τηλεόραση, τον Jerry Pratt και τον Don Shelby) είναι μεγαλύτερος από τον απλό κόμπο και ταιριάζει με τα περισσότερα πουκάμισα και περιστάσεις. Κάνουμε τα ίδια βήματα με τους άλλους κόμπους με τη διαφορά πως όταν σταυρώνουμε για πρώτη φορά τις δύο πλευρές φέρνουμε τη στενή πλευρά πάνω από την φαρδιά και μετά την φαρδιά πάνω από τον κόμπο και μέσα στην θηλιά που δημιουργήθηκε στον λαιμό μας. Στη συνέχεια την περνάμε από μέσα και την φέρνουμε στα αριστερά όπως κοιτάμε τον καθρέφτη. Ύστερα την περνάμε πάνω από τον κόμπο με κατεύθυνση προς τα δεξιά και μετά αμέσως μέσα από την θηλιά που βρίσκεται στο κέντρο του λαιμού μας και μέσα από τον κόμπο που έχει δημιουργηθεί. Σφίγγουμε αργά και προσεχτικά και τέλος...

- Για να λύσουμε σωστά μια γραβάτα, το σωστό είναι να ακολουθήσουμε ανάποδα τα βήματα που κάναμε για να τη δέσουμε. Έτσι δεν θα τσαλακωθεί το ύφασμα. Στη συνέχεια για να αποθηκεύσουμε σωστά μια γραβάτα πρέπει να ενώσουμε τις δυο άκρες της γραβάτας και να την τυλίξουμε γύρω από το δάχτυλό μας όπως μια ζώνη.Την κρατάμε έτσι τυλιγμένη για μια μέρα και την επομένη αν η γραβάτα είναι μεταξωτή την κρεμάμε, αλλιώς την βάσουμε στο συρτάρι ακόμα τυλιγμένη. Ποτέ δεν πλένουμε μια γραβάτα, την πάμε στο καθαριστήριο. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης