Μούχλα και υγρασία στο σπίτι: Απαλλαγείτε μια και καλή

Μούχλα και υγρασία στο σπίτι: Απαλλαγείτε μια και καλή

Η μούχλα δεν είναι μόνο επιβλαβής για την υγεία αλλά και για την τσέπη. H υγρασία δε, ευνοεί την ανάπτυξή της και προκαλεί αλλεπάλληλους… πονοκεφάλους στους ιδιοκτήτες σπιτιών - Υπάρχει τρόπος να απαλλαγείτε από τη μούχλα για πάντα

taratsa
Σε πολλά σπίτια η περίοδος του χειμώνα δημιουργεί αλλεπάλληλους πονοκεφάλους στους ιδιοκτήτες, καθώς η υγρασία και κατ’ επέκταση η μούχλα που δημιουργείται σε πολλά σημεία του είναι ανυπόφορη.

Όχι μόνο επιδεινώνει τις συνθήκες διαβίωσης μέσα στο σπίτι, αλλά επηρεάζει και την υγεία των κατοίκων, ειδικά όταν πρόκειται για ευπαθείς ομάδες, όπως παιδιά, έγκυες ή ηλικιωμένοι. Για όσους δεν το γνωρίζουν η υγρασία ευθύνεται για αναπνευστικά προβλήματα, πόνους σε αρθρώσεις, πονοκεφάλους, αλλεργίες κ.ά. Επιπλέον, οδηγεί σε αποσάθρωση των οικοδομικών υλικών δημιουργώντας μεγάλες ζημιές, έως και ανεπανόρθωτες καταστροφές, από την ταχεία διάβρωση. Και φυσικά επιτρέπει την ανάπτυξη της μούχλας, του μύκητα δηλαδή που εξαπλώνεται μέσω της παραγωγής σπόρων, που βρίσκονται σε όλους τους εσωτερικούς χώρους και δεν μπορούν να αφαιρεθούν από αυτούς.

Ο μόνος τρόπος για προστατευθεί κανείς από την υγρασία στο σπίτι του είναι η μόνωση, η οποία λειτουργεί ως δίχτυ προστασίας στο κτήριο.
Ρωτήσαμε τους ειδικούς της εταιρίας «Μονώσεις Γκούμας» για να ενημερωθούμε για τους τρόπους με τους οποίους προστατεύεται μια κατοικία, χωρίς να κοστίσει μια περιουσία.

Για ποιο λόγο δημιουργείται υγρασία στο σπίτι μου; Ποιες εργασίες πρέπει να γίνουν;

Αν αποκλείσουμε τα υδραυλικά προβλήματα, π.χ. μια σπασμένη σωλήνα, οι συνηθέστεροι λόγοι είναι οι εξής:

• Να προκαλείται από βρόχινο νερό

Σε αυτή την περίπτωση μπορεί να παρατηρήσετε στο ταβάνι της οικίας σας κίτρινα ή λευκά σημάδια, μπορεί να δείτε τα χρώματα στην οροφή να έχουν ξεφλουδίσει ή σε πιο σοβαρές περιπτώσεις να υπάρχουν πτώσεις σοβάδων και εμφάνιση του οπλισμού της πλάκας.

Η εργασία που θα πρέπει να πραγματοποιηθεί, ώστε να εξαλειφθεί το πρόβλημα είναι η στεγανοποίηση ταράτσας.

Το βρόχινο νερό πολύ δύσκολα μπορεί διεισδύσει στο εσωτερικό μέσα από κάθετες επιφάνειες, εκτός κι αν υπάρχουν ρωγμές στην τοιχοποιία.

• Να προέρχεται από συμπύκνωση υδρατμών

Με απλά λόγια όταν ο ζεστός αέρας από το εσωτερικό του σπιτιού μας έρθει σε επαφή με κρύους τοίχους, δάπεδα και οροφές, ψύχεται απότομα και υγροποιείται.

Κλείσιμο
Το φαινόμενο επιταχύνεται σε χώρους με υψηλή ποσότητα υδρατμών π.χ. μπάνια, κουζίνες κ.α. και σε κλειστούς χώρους χωρίς επαρκή αερισμό π.χ. ντουλάπες.

Αν λοιπόν βλέπετε πράσινα και μαύρα σημάδια στις εσωτερικές επιφάνειες της κατοικίας σας, τότε οι εργασίες που απαιτούνται είναι ή θερμομόνωση ταράτσας ή θερμομόνωση τοίχων (εξωτερική θερμομόνωση ή εσωτερική θερμομόνωση) ή και τα δύο μαζί.

• Να δημιουργείται λόγω κακής χρήσης του κτιρίου ή του διαμερίσματος

Ο ανεπαρκής αερισμός ή η μη πρόβλεψή του σε κλειστούς χώρους, σε συνδυασμό με «κακές» συνήθειες όπως το στέγνωμα των ρούχων στο εσωτερικό της κατοικίας ή η παρασκευή φαγητού χωρίς την χρήση απορροφητήρα κ.α. μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα ακόμα και εκεί που δεν υπάρχουν.

Πόσο κοστίζει αυτή η επένδυση;

Ένα αξιόλογο συνεργείο, που θα τοποθετήσει άριστης ποιότητας πιστοποιημένα μονωτικά υλικά, θα προσφέρει ενδεικτικά τις κάτωθι τιμές:

• Στεγανοποίηση ταράτσας από 12,00 € ανά τετραγωνικό μέτρο.

• Πλήρης μόνωση ταράτσας (θερμομόνωση, ρύσεις και στεγανοποίηση) από 30,00 € ανά τετραγωνικό μέτρο.

• Εξωτερική θερμομόνωση (θερμοπρόσοψη) από 40,00 € ανά τετραγωνικά μέτρο.

Για πόσο καιρό είναι αποτελεσματική η στεγανοποίηση της ταράτσας;

Η διάρκεια ζωής στις μονώσεις ταρατσών ποικίλει ανάλογα με την ποιότητα των στεγανωτικών υλικών, την εμπειρία και την επαγγελματική κατάρτιση του συνεργείου που θα τα εφαρμόσει και βέβαια από την μεθοδολογία που θα ακολουθηθεί.

Στα δικά μας έργα ο προσδοκόμενος χρόνος ζωής μιας στεγανοποίησης ταράτσας ξεπερνά τα είκοσι έτη και η εταιρεία μας δίνει εγγύηση καλής λειτουργίας 10 έτη.

Τι πρέπει να μελετηθεί σωστά προτού προχωρήσει κανείς στην επιλογή του συνεργείου;

• Ο υπεύθυνος έργου θα πρέπει να έχει κάνει επιμέτρηση της επιφάνειας και να σας έχει δώσει πλήρη οικονομοτεχνική μελέτη, όπου θα περιγράφονται οι εργασίες που πρόκειται να εκτελεστούν και το τελικό κόστος του έργου.

• Ζητήστε και συγκρίνετε τις πιστοποιήσεις και τα τεχνικά φυλλάδια των μονωτικών υλικών που σας προτείνουν.

• Ειδικά για τις μονώσεις ταρατσών, βεβαιωθείτε ότι το κτήριο σας διαθέτει την στατική επάρκεια που απαιτείται, για να δεχθεί το επιπλέον βάρος της μόνωσης που σας προτείνεται. Μια θερμομόνωση ταράτσας μπορεί να έχει βάρος από 6 kg/m2 έως και 300 Kg/m2, ανάλογα με την μεθοδολογία και τα υλικά που θα τοποθετηθούν.

• Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι δεν υπάρχουν «μαγικές» λύσεις, μην αφήσετε κανέναν επιτήδειο να σας κοροϊδέψει. Αποκλείστε συνεργεία που δίνουν εγγυήσεις 20-30 ετών ή και εφόρου ζωής. Να υποπτεύεστε τις φθηνές προσφορές και όσους επαγγελματίες προσπαθούν να σας πουλήσουν μια μόνωση χωρίς απόδειξη παροχής υπηρεσιών.

Επιλέξτε ένα εξειδικευμένο συνεργείο, με καλό όνομα στην αγορά και με πολλές ανάλογες εργασίες μονώσεων στο ενεργητικό του.
thermomonosi_tara
Θερμομόνωση ταράτσας και δημιουργία κλίσεων με αφρομπετόν
olokliromeni
Ολοκληρωμένη εργασία θερμομόνωσης και στεγανοποίησης ταράτσας με ασφαλτόπανα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα